Australienska GiggleUp ligger bakom Småbarnsljud 123, en omfattande pekboksapp med svenskt tal. För den som är bekant med appen Sound Touch behövs inte någon längre introduktion då apparna påminner mycket om varandra.

Småbarnsljud 123 är en väldigt intuitiv och lättanvänd app som vänder sig till de allra yngsta. Det enda man behöver kunna är att trycka på skärmen. De 360 bilderna är uppdelade i sex kategorier med tolv illustrerade saker i varje. Kategorierna är bondgårdsdjur, vilda djur, musikinstrument, fordon, hemmet och natur/platser. Bland bondgårdsdjuren hittar man exempelvis följande illustrationer: åsnor, hundar, fåglar, katter, grodor, kor, grisar, tuppar, hästar, får, ankor och getter.

ANNONS:

smabarnsljud-123-meny

För varje illustration finns det fem högupplösta bilder som visar saken ifråga. Går man exempelvis in på åsnor så finns det fem olika fotografier på åsnor. Som barn räcker det med att trycka var som helst på skärmen för att hoppa tillbaka till huvudmenyn. Trycker man på åsnan igen får man se nästa fotografi av de fem olika varianterna. Variationen på bilderna skapar en förståelse för att ett ord kan ha flera olika betydelser eller att en åsna inte bara ser ut på ett sätt.

smabarnsljud-123-asna

Varje bild ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser, samt dess läte. Man får även se namnet på det som bilden föreställer. I appens inställningar kan man stänga av både tal och visning av ord. Där går även att växla mellan en stor mängd olika språk. Förutom svenskt tal finns exempelvis engelska, franska, tyska, danska och norska. Inställningarna skyddas av ett bra barnlås vilket är bra eftersom där även finns externa länkar till bland annat Facebook och Twitter. Appen är fri från in-app purchase.

smabarnsljud-123-badkar

Min son som är knappt 2 år har testat Småbarnsljud 123 under en ganska lång period och gillar den. Den är helt perfekt för honom eftersom den är så lättanvänd och jag är säker på att han tycker att den är underhållande. Fördelarna jämfört med en traditionell pekbok är många. Appen innehåller fler fotografier än en vanlig pekbok. Plus att man faktiskt för höra hur sakerna låter och vad de heter. Precis som en vanlig pekbok är det mysigt att kunna titta på bilder tillsammans med sitt barn. Men denna app kan också användas av barnet självt, t.ex. som underhållning vid biltur.

Det stora minuset med Småbarnsljud 123 är att det är en kopia på en befintlig app. Som kopia är den dock inte sämre än sin förlaga. Men det är synd att GiggleUp inte tar chansen att hitta på någonting eget. Hade den haft fotografier i andra kategorier än Sound Touch hade den varit ett bra komplement. Men eftersom den bara är en kopia blir betyget fyra av fem. Rekommenderas till barn upp till två år. Uppdaterat den 29 april 2014: Sound Touch har tyvärr försämrats en del vilket innebär att Småbarnsljud 123, som egentligen är en kopia, är ett mycket bra alternativ. För att markera detta höjs betyget till 5/5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. För iOS och för Android (Amazon.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 14 språk: danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 2 okt 2019
Amazon Appstore
 •   27 kr 1 sep 2020
 •   33 kr 31 aug 2020
 •   27 kr 28 aug 2020
 •   33 kr 28 aug 2020
 •   27 kr 27 aug 2020
 •   33 kr 26 aug 2020
 •   27 kr 25 aug 2020
 •   33 kr 25 aug 2020
 •   27 kr 20 aug 2020
 •   33 kr 20 aug 2020
 •   27 kr 15 aug 2020
 •   33 kr 15 aug 2020
 •   27 kr 14 aug 2020
 •   33 kr 14 aug 2020
 •   27 kr 13 aug 2020
 •   33 kr 13 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Småbarnsljud 123 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. helena Hörkeby skriver:

  Skillnaden mellan SoundTouch och Småbarnsljud är att du får höra och se ordet som hör till bilden. Det är en fördel i många fall men när det blandas lättförståeliga ord med svåra och ovanliga, som t ex turistbuss och dubbeldäckare bland de andra buss bilderna så är det inte så lyckat. Vet dock många som har saknat att höra ordet och se text i SoundTouch så i det stora hela ett bra alternativ.

 2. Marion Gånemo skriver:

  Mina pojkar på 1,5 och 3,5 år gillar denna app båda två, men den passar bäst till 1,5-åringen. De har även provat SoundTouch och återkommer gärna till båda dessa appar. Barnen verkar gilla båda lika bra, men jag föredrar SoundTouch, där ljuden och uppläsningen av orden inte är lika ”burkiga” som i Småbarnsljud 123. Vid instrumenten spelas dessutom ett längre musikstycke upp i SoundTouch och i sista kategorin (ljud hemma på SoundTouch resp. Naturljud på Småbarnsljud 123) är det tydligare vad som finns bakom bilderna på SoundTouch. I Småbarnsljud 123 finns t.ex. en bild på en väg med bilar, men där bakom finns olika tävlingar, bara en bild på en biltävling. Jag upplever också att djurlätena är mer varierande i SoundTouch. I båda apparna kan man få ordet visat och uppläst, skillnaden är att man måste välja det aktivt under ”inställningar” för SoundTouch medan det är förinställt på Småbarnsljud 123 och går att ändra direkt från appen där. På det stora hela en bra app, men ska man bara köpa en sån här app rekommenderar jag SoundTouch.

 3. Rebecca Ryytty skriver:

  Provat appen på min 19 mån dotter, hon är en van ipad användare som kan välja appar från sin sida själv. Hennes favoriter har länge varit soundtouch och videotouch. Positivt med den här appen, den har lite andra kategorier/typer av bilder och hon återkommer till den själv. Negativt, jag som förälder upplever att det är sämre ljud till bilderna men det som verkligen drar ner vårat omdöme om appen är att man inte kan ”låsa” bilderna en viss tid alternativt ha en pil som i soundtouch. Det här gör att min dotter blir otroligt frustrerad och ganska snabbt byter till en annan app. Hon vill kunna röra och peka på bilderna utan att de försvinner.

 4. M skriver:

  Anledningen till att soundtouch inte känns lika bra längre är troligtvis att de satsar mer på sin videotouch som är MYCKET bättre än både soundtouch och den här Småbarnsljud. Mitt barn älskar videotouch och intresserar sig inte för soundtouch sedan videootouch kom.

 5. Mattias Örtenblad skriver:

  Småbarnsljud finns in kvar i Google play

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *