I Magic Matrix sorterar man in kort i rutsystem utifrån flera olika egenskaper.

Magic Matrix är uppbyggd kring en berättelse om en simtävling. Vinnaren i tävlingen kommer bli borgmästare och målet är att hjälpa späckhuggaren vinna över den elaka bläckfisken. Späckhuggaren har dock ont i magen och kan inte ställa upp i tävlingen om han inte blir av med en massa saker som fastnat i hans mage…

Barnets uppgift är sen att med stigande svårighetsgrad sortera in bildkort med olika egenskaper i rätt rad och kolumn i ett rutsystem. På första nivåerna behöver man bara hitta rätt kolumn eller rätt rad men därefter ska man ta hänsyn till både rätt kolumn och rätt rad. Till exempel ska en grön sköldpadda placeras i rutan som hör till den gröna raden i djurkolumnen. Väljer man fel ruta får man på engelska frågan om det verkligen är den kolumn- eller radikonen som motsvarar kortets ena attribut. Lyckas man inte heller på andra försöket får man i uppgift att först välja rätt kolumn för att sedan dra ned kortet till rätt rad.

ANNONS:

Den roliga belöningen när man klarar en uppgift är att man får plocka ut en sak ur späckhuggarens mage och denna fastnar då på bläckfisken i stället. Efter fjorton lösta uppgifter är det därefter dags för den stora tävlingen.

Berättelsen och alla instruktioner i appen är på engelska i muntlig form och det krävs därmed en vuxen som översätter och förklarar för barnet vad det hela handlar om för att det ska förstå den fullt ut. De muntliga instruktionerna är oftast kompletterade med animerade bilder som visar hur man ska göra, men det är tveksamt om enbart dessa är tillräckliga som instruktion.

Min fyraåring tycker att Magic Matrix är rolig och har lyckats lösa de flesta av uppgifterna på ipaden genom att vi pratat om vad det är på bilderna och vad bilderna som representerar respektive rad och kolumn står för. Appens utvecklare rekommenderar just att det är på detta sätt som man ska arbeta med den för att ett yngre barn ska klara av den. Även min sex- och åttaåring uppskattade den och har utan problem klarat av alla nivåer på egen hand efter att ha fått lite grundläggande instruktioner av mig.

Den stegvisa hjälpen är bra och logiskt uppbyggd. Det finns dock en liten risk att den gör det lite förvirrande då man ena gången uppmanas att först välja rätt kolumn, men inte automatiskt får rätt om man till en början försöker placera även nästa kort på enbart rätt kolumnsymbol.

När det gäller sorteringsuppgifter till barn upplever jag att man oftast brukar be dem att ta hänsyn till endast en eller ett fåtal egenskaper i taget och att något då ska placeras i rätt hög. När man gjort detta ett tag och känner sig trygg med det är det dags för nya utmaningar. Magic Matrix kan då på ett lekfullt sätt tillföra en annan och bra kategoriseringsdimension som även utmanar det logiska tänkandet. Syftet med appen är just att bland annat ge barnet en grundförståelse för hur tabeller och koordinatsystem är uppbyggda.

Jag tror att appen kan passa i förskolan som en bra kompletterande övning när man inom matematiken arbetar med sortering och kategorisering.

Appen har stöd för Yogi Play och det finns därför flertalet länkar dit på startsidan. Tyvärr saknas möjligheten att stänga av dessa om man väljer att inte registrera sig. Övriga länkar är däremot barnsäkrade och det finns ingen möjlighet till köp inuti appen.

Hade gärna sett att det fanns ytterligare några nivåer eller en variation på vad som skulle sorteras på respektive nivå. Nu finns det en risk att hållbarheten inte är längre än den tid det tar att lösa alla uppgifter.

Jag rekommenderar Magic Matrix för åldersgruppen 4-6 år, men även äldre barn kan roas, utmanas och vid behov lära sig något av den. Med svenskt tal och fler uppgifter hade Magic Matrix kunnat få en femma men i nuvarande form så blir betyget en fyra.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp. Både för iPhone och för iPad.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Ladda ner Smart Fish: Magic Matrix

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Gratis

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Cecilia skriver:

    Hej!

    Min son som är 4,5 år löste ganska snabbt de olika nivåerna. Mycket uppskattat! Önskar att det fanns fler nivåer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *