I Smart Fish: Sandbox bygger man ihop motiv utav små färdiga byggbitar och figurer. Det går att bygga helt fritt eller följa färdiga bygginstruktioner med stigande svårighetsgrad.

När appen startas kommer man till en pusseldel med 16 färdiga byggmallar med stigande svårighetsgrad som man ska försöka bygga ihop genom att välja rätt del och rätt plats. På första nivån får man engelska och visuella instruktioner som man måste följa steg för steg för att kunna gå vidare. På så sätt lär man sig snabbt och enkelt allt man behöver veta för att fortsättningsvis kunna bygga ihop alltmer komplexa motiv.

smart-fish-sandbox-kranar

smart-fish-sandbox-hus

ANNONS:

Alla byggbitar kommer in med en kran från toppen av skärmen och placerar sig längst ner eller ovanpå en redan lagd bit. Innan man kommit in i detta blir det lätt en del felplaceringar men det är lätt att spränga eller borra bort dem igen. Det krävs därmed en hel del planering och gott om tålamod om man vill göra detaljrika skapelser. Ett syfte med appen är just att träna barns spatiala planeringsförmåga, vilket jag tror den kan lyckas bra med.

Om en bit hamnar på en plats där en annan egentligen ska vara så blir denna markerad med ett X och man måste ta bort den för att kunna klara pusslet. Skulle man däremot lägga en bit på en ”tom” ruta så är detta helt okej och efter avklarat pussel uppmuntras man dessutom till att bygga vidare på motivet på valfritt sätt.

Det finns även ett friläge där man kan börja från grunden med fyra olika bakgrunder eller bygga vidare på bilder skapade i pusseldelen. Allt man bygger sparas automatiskt i frilägets galleri. Det finns inget krav på att man först måste klara pusslena men för att komma in i byggnadstekniken rekommenderar jag ändå att man gör ett par pusselbilder först.

Första gången min femåring testade appen ratade hon den helt och gav snabbt upp då hon inte riktigt förstod hur hon skulle göra för att få dit rätt bit på rätt plats. Efter det har jag dock suttit med henne och förklarat hur hon kan tänka med påföljden att hon blivit riktigt duktig. Så andra omdömet från henne är att det är kul men svårt eftersom byggbitarna är små och lätta att få på fel plats. Min blivande sjuåring tyckte det var kul att lista ut i vilken ordning hon skulle välja de olika bitarna och blev därefter extra glad då hon upptäckte friläget och fick bestämma helt själv.

Min nioåring tyckte det var kul att försöka följa byggmallarna, men tyckte också att det var svårt att få bitarna på rätt plats hela tiden. När det gäller fritt byggande föredrar han dock andra appar eftersom Sandbox saknar 3D och har en begränsad byggyta.

Appen innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen. Länkarna till föräldraguide, yogi play och andra spel är barnsäkrade med en tryck och håll funktion.

På förbättringssidan skulle vi vilja ha större urval av bitar, figurer och bakgrunder. Det hade även varit uppskattat om det hade gått att zooma in motiven då byggbitarna är väldigt små och stundtals svåra att placera på rätt plats. En annan enkel lösning på problemet med felplaceringar hade varit en ångraknapp så man slapp byta fram och tillbaka mellan dynamit och byggbit hela tiden.

Sammantaget är Smart Fish: Sandbox en bra och småklurig byggapp för barn från fyra-fem års ålder. Det krävs dock att man har barn som har tillräckligt med tålamod för att lägga både tid och planering på att få det som de vill. Pusseldelen ger en kul utmaning och bra inspiration till friare byggnationer. Om det inte hade varit så lätt att råka bygga fel eller om det gått att korrigera felen på ett smidigare sätt hade betyget lätt kunnat blivit en fyra, men i nuvarande form får den en stark trea.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Ladda ner Smart Fish: Sandbox

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Gratis

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *