I Sock Puppets kan man på ett mycket enkelt sätt spela in egen dockteater med många olika slags dockor, bakgrunder och rekvisita. Dockorna kan röra på sig och deras munrörelser synkas med ljudet som man spelar in.

Sock Puppets är ingen ny app utan den var en av de första apparna jag laddade ner när jag skaffade min första iPad för snart två år sen. Barnen uppskattade att skapa dockteater redan då och har sendan dess återkommit till den med jämna mellanrum.

ANNONS:

När man startar ett nytt projekt får man först välja man ut fyra olika karaktärer av 28 möjliga inom 5 olika teman. Sedan får man markera mellan en och fem färdiga bakgrunder eller importera egna från kamerarullen. Även här finns 5 teman. Till sist får man välja upp till fyra bakgrundsföremål, varav vissa är statiska och andra flyttbara. En del knappar och dialogrutor har engelsk text och det kan därför vara bra att en vuxen är med åtminstone första gången appen används.

Sock Puppets

Sock Puppets

När scenen är skapad är kan man direkt börja spela in genom att trycka på inspelningsknappen. Allt som man gör under inspelningen hamnar med i den slutgiltiga filmen. Nu kan man flytta och ändra storlek på dockorna. Den docka som man rört vid senast markeras och läpparna på denna docka synkroniseras med det ljud som enhetens mikrofon uppfattar. Vill man att två eller flera dockor ska ha en dialog behöver man följdaktligen trycka på var och en av dockorna i den ordning som de pratar. Under tiden som man spelar in kan man när som helt byta mellan de valda miljöerna genom att trycka på dessa till höger på skärmen.

Sock Puppets

En rolig sak med Sock Puppets är att man inte behöver föreställa sin egen röst om man vill att dockorna ska låta olika utan de får automatiskt olika typer av förvrängda röster. Är man inte nöjd med de förvalda tonlägena kan man enkelt justera hur ljus eller mörk rösterna ska vara via appens inställningar på startsidan. Man spelar då in en provröst och drar i reglagen på de olika dockorna för att anpassa deras röster efter eget önskemål.

Sock Puppets

Det går att spela in upp till 90 sekunder. Efter varje inspelning kan man lyssna på resultatet och därefter välja att spara den eller ta om allt från början. Väljer man spara kan man inte göra en ny inspelning med valda karaktärer och rekvisita utan måste börja om helt från startsidan och göra nya val. Det går heller inte att ändra i sparade inspelningar.

Min sex- och åttaåring önskar att det hade funnits ännu fler dockor och rekvisita, samt att inspelningstiden hade varit längre. De har många gånger blivit besvikna över att de inte hunnit med hela sin inspelning innan tiden tar slut. Vissa gånger tänker de då till och skapar en mycket bättre ny version, men tyvärr så är det vanligare att de helt enkelt tröttnar och ger upp utan att spara.

Vi önskar även att det hade gått att göra en ny inspelning med de val man gjort även efter att man tryckt på sparaknappen för att på så sätt kunna spara olika versioner och i efterhand avgöra vilken som blev bäst. En sådan funktion hade även underlättat om man vill göra en längre teater med samma karaktärer genom att sätta ihop flera olika scener i ett externt videoredigeringsprogram.

Det finns tyvärr oskyddade länkar till både Facebook, Twitter och App Store som man kommer till både via informationssidan och via delaknappen på inspelningssidan. Eftersom appen vänder sig till barn tycker vi att dessa länkar borde ha barnlås. Sock Puppets är fri från köp inuti appen och tredjepartsreklam.

Förutom att det helt enkelt är både lätt och roligt att göra egen dockteater med Sock Puppets kan jag se flera pedagogiska vinningar. Att hitta på egen teater är till exempel bra för både språket och fantasin och beroende på teaterns inriktning kan man få med de flesta ämnesområden. Är man flera som samarbetar blir det en bra träning i turtagning när dockorna ska föra en dialog. De förvrängda rösterna kan dessutom göra att även ett lite blygare barn lockas till att våga spela in och lyssna sin egen röst.

Jag rekommenderar Sock Puppets till barn från 4 till 9 år. Yngre barn behöver hjälp från vuxen. Betyget blir fyra av fem.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer (obs att denna film visar gratisversionen):

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   0 kr 18 sep 2019
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *