Speciella Ord övar ord och begrepp genom att använda bilder, text och ljud, på iPhone, iPad eller iPod touch. På iPad kan appen även användas i landskapsläge.

Appen bygger på foto, text och inspelat tal där barnet på olika sätt matchar, befäster och generaliserar ord och begrepp. Övningsvyn består av fyra kort och ett femte som dyker upp i mitten för att matchas med något av de fyra. Vid rätt matchning vänder sig kortet och ord blir bild eller vice versa. Nästa kort dyker upp och övningen fortsätter tills alla bilder är vända. Efter en kort belöningssekvens kan man repetera eller välja nästa sekvens av fyra kort. Möjligheterna att matcha bild till bild, ord till ord, ord till bild och bild till ord finns. Dessa val görs i menyn i nederkant.

ANNONS:

I appen finns 96 bilder med text och tal på svenska och tolv andra språk. Det är enkelt att med hjälp av ordlista skapa profiler med ord som ska övas eller välja övningsspråk. I samma vy lägger man till egna bilder från kamerarulle, bildström eller kamera med text och talinspelning, eller redigerar de befintliga bilderna. Det finns även en kopieraknapp för att göra flera likadana bilder och kopiera bilder mellan profiler. Med hjälp av en exporteringsfunktion kan ordlistor flyttas mellan olika enheter via e-post, wifi eller bluetooth.

I appens Inställningar reglerar man steglöst animeringshastigheten, väljer automatisk eller manuell bläddring, väljer om man vill ha ljud till matchning mm. Här kan man även låsa redigering och ta bort belöning samt aktivera slumpning av kort i övningar. Från appen finns en länk till en utförlig manual på engelska.

Speciella Ord är en app där barnet övar det material en vuxen förberett. Det är enkelt för barnet att matcha genom att flytta eller knacka på bilder eller ordkort och ljudkvaliten är bra. Varje övning avslutas med ett enkelt belöningsmoment med applåd och vickande kort. Menyerna i ovankant för att bläddra mellan olika övningar kan vara lätta att komma åt av misstag, liksom menyerna i nederkant där man gör valet av övningstyp. Därför är det viktigt att komma ihåg att låsa för redigering.

Appen är ett användbart redskap för den vuxne att skapa stimulerande övnings-eller leksekvenser anpassade till olika behov och olika barn. Förutom den avsikt som utvecklaren haft kring barn med långsam språkutveckling kan appen tack vare sin enkelhet få multianvändning. Jag ser möjligheter i andraspråksinlärning, glosträning, matcha land med huvudstad mm. Export-importfunktionen ökar användbarheten då man endast skapar ord/bildkorten en gång och sedan använder dem i olika sammanhang för olika barn/elever. Användningsområdet skulle öka om man kunde lägga till flera foton samtidigt, då kan äldre barn/elever själva snabbt skapa övningar för aktuellt skolinnehåll.

Appen är åldersneutral då den får ett specialanpassat innehåll utifrån aktuell användare.

Speciella Ord är en lättanvänd app för många ändamål, jag ger den betyget fyra.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 23 språk: albanska, bulgariska, engelska, finska, flamländska, franska, hindi, italienska, katalanska, kroatiska, luxemburgiska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, rumänska, ryska, spanska, svenska, turkiska, tyska, ukrainska, walesiska.

Ladda ner Speciella ord

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Speciella ord för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Mamma Sara skriver:

  Den här appen kan vara mycket bra, eller inge bra. Beror på hur man använder den. Det fina med appen är att den kan skräddarsys för de olika användarna. Min son 9år har autism och språksvårigheter, han har inte knäckt språkkoden än men denna app har hjälpt honom på traven då hans styrka ligger i ordbilder. Även min yngre flicka på 7 som just börjat lära sig läsa tyckte det var kul! För 3åringen var det kul med bilder som man kan matcha, likt memory!
  Mellan bilder kan det upplevas som lite trögt så jag använde de sekunderna för att peppa och kommentera bilderna/texten.
  Om man inte lägger in egna bilder kan det bli lite torrt. Själva uppläggningen av bilder går smidigt och utan strul.

 2. Annika skriver:

  Jag gillar appen fast den är lite tråkig i sitt upplägg. Båda mina barn har fått prova den med lite blandat resultat.

  Min treåring har språsvårigheter och hon härmar rösten som säger orden. Hon tycker att det är jättekul och kan tänka sig att sitta med appen självmant också. Min son som är 8 och har dyslexi tycker väl att appen är sådär. Vi har läsövningar varje kväll på något vis och då föredrar han den här appen. Han tycker att det är ganska enkelt och känner att han faktiskt klarar att läsa vilket ger honom självförtroende. Hur ordbilderna kommer att hjälpa honom på sikt vet jag inte än eftersom vi har testat den för kort tid än.

  Jag ser också stora möjligheter framåt för honom när det kommer till att lära sig engelska och jag tor vi kommer att ha användning för appen under många år.

 3. gunnel skriver:

  brautybjyjb ttr htrhg g hbth
  yhjy n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *