I ”Spel för barn” finns sex pedagogiska spel med tre olika svårighetsgrader

”Spel för barn” är en ny app från det svenska företaget Wombi. I appen finns sex pedagogiska spel som tack vare tre olika svårighetsgrader passar för både små och stora barn.

I appens huvudmeny kan man på ett intuitivt sätt välja spel. Varje spel har en stor illustration med en start-knapp på och under den står det vad spelet heter. Man bläddrar mellan de olika spelen med pilar eller genom att dra med fingret horisontellt.

 • ”Gissa ordet” går ut på att lista ut rätt bild som hör ihop med det ord som sägs.
 • ”Vem ska bort” går ut på att lista ut vilka bilder som inte passar in med resten.
 • I ”Sortera” skall man sortera in rätt bilder till rätt plats.
 • ”Memory” är ett vanligt memoryspel där man listar ut vilka brickor som hör ihop.
 • ”Paraden” går ut på att lista ut vilken bild som saknas i ett mönster.
 • ”Pussel” är ett traditionellt pussel.

Appen har ett stort utbud av tydliga illustrerade bilder. Dessa bilder används i alla spel, fast givetvis på olika sätt. Varje gång man använder en bild får man höra dess namn och se hur ordet ser ut. Repetition är ett bra sätt att lära sig, så det känns genomtänkt.

ANNONS:

I ”Spel för barn” ingår ett barnknapplås. Det gör det svårare för barn att ta sig in i inställningarna. Låset gör även att barn inte kan ta sig ur ett visst spel utan att spela klart det. Inställningarna har en hel del olika saker att bjuda på. Förutom att barnknapplåset går att inaktivera så kan man även justera svårighetsgraden, ändra typsnitt, ändra om man vill att orden skall skrivas i gemener eller versaler, stänga av ljud m.m.

När man klarat ett visst spel så bjuds man på olika slags belöningar. Förutom att en röst säger ”Jättebra” så kan man få ”äta” olika bakelser, smälla ballonger och skjuta fyverkerier.

”Spel för barn” är en bra app på det sättet att den är har ett pedagogiskt tänk och mycket att välja mellan. Tack vare svårighetsnivåerna så går det även att anpassa så att det blir lagom för ens eget barn. Appen har inte någon reklam eller i-app köp.

När jag har provat de olika spelen så kändes alla genomtänkta och bra. Utom ett spel; ”Paraden”. Det är nämligen väldigt svårt, även på den lättaste nivån (se skärmdump här). Jag upplever två problem. Dels sträcker sig mönstret över flera rader. Och dels är det två bilder (eller fler i de svårare nivåerna) som saknas i mönstret. Dessa två saker sammantaget gör det väldigt svårt för barn att se själva mönstret. Jag hade önskat att mönstret, åtminstonde i den lättaste nivån, var på en rad och att det endast var en enda bit som saknades.

Det största problemet med ”Spel för barn” är att spelen inte är så underhållande. Illustrationerna känns tråkiga och den svenska rösten är visserligen tydlig, men långt ifrån entusiastisk. Detta märks särskilt när man klarat av ett spel och rösten, helt utan inlevelse, säger ”Jättebra”.

Jag har också hittat en del småfel i appen. Rösten säger ”skärp” men på skärmen står texten ”bälte”. Rösten frågar vilken bild som föreställer en båt, men på skärmen finns två båtar och väljer man segelbåten så är det fel. Det finns åtminstonde en felstavning (se skärmdump här). När man lägger pussel så måste man lägga pusselbiten på nästan exakt rätt plats för att det skall godkännas.

Sammantaget tycker jag att utvecklarna har skapat en app där det mesta är bra och genomtänkt, men där det finns utrymme för en hel del förbättringar. Jag rekommenderar appen till barn från 3 år och uppåt. Betyget blir 3 av 5.

Det finns även en Lite-version av appen om man vill testa innan köp. Appen finns även för Android: Google Play.

Uppdaterat den 2 februari 2012
Appen har kommit ut i en ny version där de fel jag påtalat är fixade.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: danska, engelska, franska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Spel för barn för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. Christina Svenningsson skriver:

  Hej!
  Jag har appen spel för barn. Barnen som använder den är mellan 2 och 4 år. Åldern är inte alltid av störst betydelse för vad de klarar av. Genom att tidigt införa IT i barnens vardag blir de helt suveräna på att hantera dator, iphone och ipad. De tycker att ”vem ska bort”, ”gissa ordet och ”sortera är roligast”.
  Eftersom jag använder alla mina appar på förskolan där jag arbetar tycker jag att det är en fördel med barnknapplås så att de inte kan gå in i inställningar. Jag tycker att detta är en bra pedagogisk app. Den funkar dessutom bra när det gäller samarbetet mellan barnen, kan inte den som spelar så kan någon annan hjälpa till.

 2. Lisa Gustafsson skriver:

  Vi har appen och vår dotter på 3,5 år gillar den. Eftersom det är sex olika spel i appen kan hon själv välja att spela dom spelen hon gillar bäst, sortera och memory. Håller med pappa Daniel om att paraden är den del av spelet som fungerar sämst. Tycker även att appen fungerar bra när dottern har besök av en kompis, de kan då turas om att spela eftersom varje spel inte tar så lång tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *