Spökbus innehåller tre spel för övning av prepositioner/lägesord; gömma nyckeln, kurragömma och labyrinter.

Spökbus är en ny app från företaget Språka Mera som även ligger bakom appen Färger och fordon. Spökbus vänder sig till de yngre språkanvändarna och hjälper dem att befästa lägesord genom tre olika aktiviteter. De två första aktiviteterna, Gömma nyckeln och Kurragömma, har fokus på inlärning medan den sista mer är av utforskande karaktär.

ANNONS:

Spökbus

I Gömma nyckeln ska man gömma nyckeln enligt instruktioner från en nyckelpiga. T.ex. till mellan skeletten. På lätt nivå gömmer man en nyckel, på svår gömmer man tre. På svår nivå finns det även fler föremål där man kan gömma nyckeln.

Spökbus

I Kurragömma ser man flera olika spöken och skall identifiera just det spöke som nyckelpigan efterfrågar. T.ex. spöket bredvid busken. Även här letar man reda på ett spöke på lätt nivå och tre stycken på svår. Svår nivå innebär att det finns fler spöken att välja mellan.

Spökbus

I både Gömma nyckeln och Kurragömma har man obegränsat med försök utan tidspress. På dessa aktiviteter kan man även välja vilka lägesord man vill öva på; på, i, under, framför, bakom, bredvid, mellan eller ovanför.

Spökbus

I Labyrinten ska man vägleda ett spöke genom en labyrint så att det når nyckelpigan. Även här kan man ställa in svårighetsnivå. Lätt nivå innebär att labyrinten blir mindre och lättare. Utseendet på labyrinten ändras varje gång, för att ge en ny utmaning. I labyrinten tränar man inte på lägesord utan det gäller bara att föra spöket från start till mål. Man kan använda labyrinten för att prata om rumsförhållanden.

Spökbus

Spökbus är barnvänlig och lätt att komma i gång med. Appen innehåller tydliga instruktioner på svenska. Dessa går också att få upprepade genom att trycka på nyckelpigan. Inställningar finns inne i själva aktiviteten och saknar barnlås. Via ett barnlås på förstasidan når man föräldradelen som innehåller information om appen samt länk till Språka Meras hemsida. I övrigt finns ingen reklam eller andra länkar.

Jag har provat Spökbus på iPad med mina barn på 2 och 4 år. För 2-åringen var den klurig medan 4-åringen tyckte att den var lätt. Båda gillar spelen och har återkommit till appen självmant. Även andra förskolebarn till oss i redaktionen har gett tummen upp. Min 2-åring har blivit säkrare på prepositionerna under tiden vi använt appen men ett problem är att man måste man prova sig fram tills man hittar rätt svar. Det hade varit bättre om appen hade gett rätt svar när man gjort fel några gånger. Med nuvarande upplägg passar Spökbus bäst för barn som redan har lite koll på prepositioner och behöver bli säkrare, eller att en vuxen sitter med barnet och visar de rätta svaren.

Spökbus passar bäst för barn i åldern 2-3 år eller för barn med sen språkutveckling som behöver träna extra på prepositioner.

Betyget blir en stark trea av fem. Hade appen verkligen lärt ut lägesorden, utan att kräva en vuxens närvaro, hade betyget blivit högre.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   39 kr 27 okt 2023
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

  1. annika skriver:

    Min dotter som har atypisk autism, språkförsening är 4 år har spelat den här appen ett tag. Både hon och jag gillar den. Hon hade väldigt lätt att förstå sig på appen och jag insåg att hon kan betydligt mer än vad jag trodde. Appen har en stor potential att bli en mycket bra och hållbar app med lite tillägg. Förutom att prepositionerna tränas så tränas att ta instruktioner. Jag hoppas att det kommer en till svårighetsnivå.

  2. Anna skriver:

    Har testat spökbus på barn i åldern 3-5år. Barnen gillade teamet med spöken. Jag som pedagog gillar upplägget med att öva prepositioner. Men problemet för de barn som spelade var att de inte visste vad en kittel eller ljusstake var. Jag tycker att Spökbus fungerar för barnen om barnet får möjlighet att lyssna på instruktionerna och få hjälp.
    Avslutning med labyrinten var söt då spöket kom igenom tunnan.
    Barnen har sedan tidigare testat färg och fordon av samma utvecklare. Den är otroligt populär.

  3. Pernilla skriver:

    Jag har testat den här appen med barn i de yngre åren i skolan. Eleverna läser svenska som andraspråk och där passar appen riktigt bra. Det är bra att det går att välja olika prepositioner som ska övas på – appen kan då anpassas till det barnet behöver träna på och kan ge utmaning för de som kommit lite längre.
    Det som ställer till lite bekymmer är ord som t ex ”kittel”. Eftersom det är ett ord som är betydligt mer ovanligt än övriga ord blir inte arbetet vid appen självgående för barnet.
    Sammantaget känns det som en rolig app för träning även för något äldre elever än målgruppen. Det finns säkert utvecklingsmöjligheter med fler prepositioner också.

  4. Maria Sjölin skriver:

    Mina barn som är 3 och 5 år har testat spökbus.
    Jag gillar enkelheten i spelet, lätt att förstå och enkla bilder.
    5-åringen tröttnade dock ganska fort, det var helt enkelt för lätt för henne.
    3-åringen däremot gillade spelet och temat med snälla spöken gick hem!

  5. Jill skriver:

    Sonen på 5 år gillar appen men den är för lätt för honom. Han har spelat den några gånger och jag tycker att det var ett bra sätt att få reda på att han faktiskt kan alla propositioner 🙂

    Har även testat appen på jobbet. Elever i träningsskolans lågstadie och för dem passar den lätta nivån och vi har börjat jobba med i, under, på. Fungerar väldigt bra och ger dem ytterligare en möjlighet att träna på prepositioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *