Språkkistan är en anpassningsbar pekboksapp som innehåller över 20 minoritetsspråk, samt svenska. För varje språk finns 300 ord att lära sig, uppdelat på tio olika vardagsteman. Appen kan användas för hemspråksträning eller för att lära sig svenska/främmande språk.

Språkkistan heter en ny app från den svenska tillverkaren Timagine. Appen är tänkt att främja arbetet med språkstimulering och flerspråkighet på förskolan, men fungerar precis lika bra som pekboksapp i hemmet. Appen har fokus på minoritetsspråk i Sverige och innehåller över 20 språk, så som Turkiska och Arabiska.

Bakom ett barnlås kan man som vuxen ställa in två valfria språk. Barnet får då träna på det språk som hen redan kan och det språk som hen vill lära sig. Språkkistan innehåller ungefär 300 vardagsord uppdelade på tio olika teman; ”Mig själv”, ”Förskola”, ”Kläder”, ”Hem och familj”, ”Mat”, ”Motorfordon och trafik”, ”Årstider”, ”Djur”, ”Högtider och fest” samt ”Från förskola till skola”.

Språkkistan

ANNONS:

Tryck man på en bild så läses ordet upp. Varje språk har en egen uppläsare och jag upplever talet som tydligt. Ordet som läses upp visas även med text på det aktuella språket. Man kan sedan lätt växla mellan sitt första och andra språk genom en knapptryckning. På så sätt kan man höra och se ordet på båda språken.

Språkkistan

Språkkistan

I appens inställningar kan man, förutom val av språk, bestämma hur många bilder som skall synas på översikterna; två, sex eller tolv. I inställningarna kan man även lägga in egna ord genom att spela in ljud till bilder. Det går även att skapa nya teman. Man kan dock inte lägga in ord på språk som inte redan finns i appen. Vill man ta en backup på det man skapat kan man exportera den aktuella användaren.

Språkkistan

Jag har testat Språkkistan tillsammans med min 4-åring. Vi har lyssnat på hur olika ord låter på olika språk, men framförallt har jag försökt att observera hur lätt appen är att använda för ett barn. Överlag tycker jag att appen är lättanvänd, men tyvärr är det många funktioner som riktar sig till vuxna som skulle behöva barnlås. Exempelvis kan ett barn råka byta användare, språk eller i värsta fall ta bort alla bilder i ett visst tema.

Att växla mellan språk är lätt när man lärt sig hur man skall göra. Men det hade varit ännu lättare, särskilt för de yngsta barnen, om ett tryck på en bild hade sagt ordet på båda språken automatiskt. Ett ytterligare förbättringsförslag är att det vore bra om man kunde exportera och importera en eller flera bilder, utan att behöva exportera en hel användare.

Tyvärr har appen en bugg som gör att alla bilder kan försvinna från skärmen. Det är lite oklart när detta händer, vi har råkat ut för det några gånger och då blev vi tvugna att starta om hela appen.

Trots en del förbättringspotential är Språkkistan en lätt app att rekommendera eftersom det inte finns någon motsvarande app på området. För barn som vill lära sig svenska eller öva på sitt hemspråk är denna app ett måste. Den är omfattande och tydlig. Jag rekommenderar den särskilt till barn mellan 1 och 4 år, men den kan naturligtvis även användas av äldre barn än så, även vuxna, men kan nog upplevas som lite barnslig.

Betyget blir 3 av 5.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Här är en instruktionsfilm:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 26 språk: amhariska, arabiska, burmesiska, engelska, kinesiska, kurdiska (sorani), kurmandji, litauiska, norska (bokmål), norska (nynorsk), oromo, pashto, persiska (dari), persiska (farsi), polska, ryska, somaliska, spanska, svenska, tagalog, tamil, thailändska, tigrinja, turkiska, urdu, vietnamesiska. Och text på följande 26 språk: amhariska, arabiska, burmesiska, engelska, kinesiska, kurdiska (sorani), kurmandji, litauiska, norska (bokmål), norska (nynorsk), oromo, pashto, persiska (dari), persiska (farsi), polska, ryska, somaliska, spanska, svenska, tagalog, tamil, thailändska, tigrinja, turkiska, urdu, vietnamesiska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Språkkistan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Anna Erlandsson skriver:

  Hej Pappas Appar och Daniel!
  Tack för input. Bra idéer! Vi ska undersöka vad det är kan vara bugg som gör att korten försvinner också.
  Med vänlig hälsning Anna på Timagine

 2. Fredrik Thurfjell skriver:

  Hej Daniel,
  Bra och utförlig recension, som vanligt! I beskrivningen av appen finns Dari med som listat språk men går inte att välja i inställningarna. Några har också rapporterat att språket ”har försvunnit” ur appen efter nedladdning.. Något du har upptäckt?
  I min iPad saknas Dari..
  Med vänlig hälsning /Fredrik

 3. Pappa Daniel skriver:

  Fredrik: I appen står det bara ”persiska” – men det är dari som åsyftas. Att språket ”försvunnit” har jag inte märkt av. Däremot finns det som sagt en bugg i appen som gör att alla kort/foton försvinner ibland.

  Ett ytterligare fel i appen är att tamil är felstavat. Man måste välja ”tamti”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *