Spelet Sprinkle Islands är uppföljaren till Sprinkle. I samma serie finns även Sprinkle Junior, som har samma tema men vänder sig till en yngre målgrupp. Sprinkle Island passar för lite äldre barn och är otroligt roligt, utmanande och omfattande. Fokus ligger på problemlösning som toppas med några stressmoment.

Precis som i föregångarna styr man en brandbilsliknande vattenkran. Jobbet är att släcka eldarna som brinner lite här och var, och hjälpa de små söta invånarna, så att deras hyddor inte brinner upp. Fordonet kör automatiskt framåt och uppdraget är att rikta vattenkranen så att vattenstrålen släcker eldarna. Det är inte alltid så enkelt och ofta måste man använda vattenstrålen för att till exempel flytta på kulor och block, eller öppna broar så att vattnet kan nå fram till eldarna. Ibland handlar det om att spruta på hinder så att de flyttar sig och vägen till elden blir fri, ibland måste man spruta på föremål så att de till exempel hamnar på stora knappar som i sin tur öppnar luckor eller fäller ner broar så att man kan komma vidare och släcka elden.

ANNONS:

Sprinkle Islands

För att försvåra det hela arbetar man under viss tidspress. Väntar man för länge med att släcka eldarna så brinner invånarnas hyddor upp, vilket innebär att man misslyckats med nivån och måste börja om. En annan begränsning är att man inte har obegränsat med vatten (det har man i Sprinkle Junior), så man måste hushålla. Tar vattnet slut har man misslyckats med nivån. Det finns i nuvarande version fyra olika öar som har tolv nivåer vardera. Ytterligare en ö utlovas i spelet med texten ”Coming soon”. Det är även i nuvarande version ett omfattande spel.

sprinkle-islands-slutboss

Sprinkle Islands

Grafiken är verkligen urgullig och spelkänslan är klockren. Även om spelet i första hand vänder sig till äldre barn (och vuxna!) så är det mycket barnvänligt och om man misslyckas två gånger med en nivå öppnas möjligheten att hoppa över den nivån och gå vidare till nästa, trots att man inte klarat den. Detta är en riktigt bra funktion som innebär att man inte behöver bli frustrerad över att fastna på en nivå man tycker är svår. Man får poäng när man spelar, ju snabbare man släcker eldarna desto högre poäng. På så sätt kan man tävla mot sig själv och försöka slå sitt rekord på varje nivå. Man kan också välja att helt strunta i poängräkning och endast gå in för att klara en nivå för att komma vidare till nästa.

Nivåerna blir allt svårare ju längre man kommer i spelet. Varje nivå kräver ofta ett antal försök eftersom man behöver prova sig fram, och det kan ta några försök innan man fattar hur man ska göra. Ibland upplevde jag det frustrerande att vattnet tog slut, faktiskt hade jag önskat en inställning där man kan välja obegränsat med vatten. Detta hade gjort spelet ännu mer barnanpassat.

Inne i spelet har man möjlighet att pausa, börja om, samt återgå till huvudmenyn. Från huvudmenyn når man en sida med reklam för utvecklarnas övriga spel samt länkar till Facebook och Twitter. Man kan välja att stänga av musik och/eller ljudeffekter samt om grafiken ska vara högupplöst, lågupplöst eller anpassa sig automatiskt. Ungefär mitt i spelet dök en ruta med uppmaning att betygssätta appen i App Store. Detta gjorde mig besviken, men rutan har inte kommit upp fler gånger och eftersom appen vänder sig till äldre barn har jag bestämt mig för att inte låta denna ruta dra ner betyget, eftersom spelet är så otroligt bra för övrigt. Det finns ingen funktion för köp inuti appen.

Min åttaåring och min elvaåring har provat spelet och båda gillar det. Åttaåringen behöver en del hjälp längre fram i spelet, elvaåringen klarar det på egen hand. Jag bedömer att det passar bäst för barn som är sju år och äldre, men yngre barn kan säkerligen ha nöje av spelet också, särskilt de första nivåerna. På de svårare nivåerna kan man spela tillsammans med sitt barn. Andra i redaktionen har rapporterat att spelet är mycket populärt hos deras barn också. Flera berättar att de spelat tillsammans med sina barn i 3-6-årsåldern, och både vuxna och barn har uppskattat det. En 8-åring i redaktionen blev dock arg och frustrerad över att han inte kunde klara hela spelet på egen hand.

Sprinkle Island är ett väldigt bra spel, det är utmanande och omfattande. Grafiken är helt underbar och ljudeffekterna är mycket bra. Möjligheten att kunna hoppa över nivåer gör att man inte kan köra fast och detta innebär att spelet är mycket barnvänligt. Jag ger därför Sprinkle Island vårt högsta betyg, 5 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iPhone/iPad och Android.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   18 kr 1 sep 2020
 •   22 kr 31 aug 2020
 •   18 kr 30 aug 2020
 •   22 kr 30 aug 2020
 •   18 kr 28 aug 2020
 •   22 kr 28 aug 2020
 •   18 kr 26 aug 2020
 •   22 kr 26 aug 2020
 •   18 kr 24 aug 2020
 •   22 kr 23 aug 2020
 •   18 kr 22 aug 2020
 •   22 kr 22 aug 2020
 •   18 kr 20 aug 2020
 •   22 kr 20 aug 2020
 •   18 kr 19 aug 2020
 •   22 kr 19 aug 2020
 •   18 kr 18 aug 2020
 •   22 kr 17 aug 2020
 •   18 kr 16 aug 2020
 •   22 kr 15 aug 2020
 •   18 kr 13 aug 2020
 •   22 kr 13 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Sprinkle Islands för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Anna K skriver:

  Det bästa med den här appen är ”klurigheten”, man spelar inte slut på den direkt. Min 11-åring spelade helt själv fram till bana 8, sedan har hon behövt lite hjälp av en vuxen för att komma vidare.

 2. Pernilla R skriver:

  Det som i början verkade enkelt visade sig vara en riktigt bra utmaning för en 10- och en 11-åring. Spelets banor ger fler och fler utmaningar efterhand och det gillade döttrarna (ja, vi vuxna också). Banorna kommer troligen räcka ett tag och med möjlighet till fler i kommande uppdateringar så känns det väl värt pengarna. En fördel som uppskattas är att det går att gå vidare även om man inte tar sig igenom en bana. Det gör spelet mer barnvänligt. Sammanfattning: kul spel för barn i mellanåldern och uppåt.

 3. kristin skriver:

  Mina barn på 4 och 12 år har provat appen och fastnat för den. Bägge klarar de första banorna själva men sen blir det svårare och de har behövt lite hjälp av en vuxen för att tänka ut vad de ska göra. 12-åringen klurar gärna själv medan det är så svårt att 4-åringen vill att man sitter bredvid och hjälper till när det blir för svårt. Appen tränar logiskt tänkande och är ändå väldigt ”spel”-inspirerad vilket barnen gillar. Möjligheten att hoppa över svåra banor gör att de slipper fastna om jag inte hinner hjälpa till direkt.Jag tycker också det vore bra om man i inställningar kunde välja obegränsat med vatten för mindre barn då det är frustrerande när vattnet tar slut precis i slutet av banan och man får börja från början. Antalet banor känns lagom och det är bra variation på dem. Spelet passar en bred åldersgrupp från lite äldre förskolebarn till vuxna och vi rekommenderar det till alla skolbarn som gillar att klura.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *