Stava – ABC för barn är en svensk skrivträningsapp med ljudning av bokstäver. Det finns tre svårighetsnivåer; lätt, medel och svårt.

Stava abc för barn är en tydlig, enkel app för att lära sig skriva. Inga krusiduller eller något extra. Ordet man förväntas skriva läses upp på svenska och illustreras av en bild. Under bilden finns en hög med bokstavsbrickor, med de bokstäver som ingår i ordet. Uppgiften är att dra bokstäverna till sin rätta plats och på så sätt skriva ordet. Den bokstav man klickar på ljudas, och läggs den på rätt plats fastnar den.

Drar man fel bokstav, studsar den helt enkelt bort och man får försöka med en annan tills ordet är klart, då det läses upp en gång till och man belönas med en bit av en stjärna. Vid tillräckligt många rätta ord blir stjärnan hel, och som mest kan man samla tre stjärnor. Det finns inga extra bokstäver i någon av svårighetsgraderna, utan hur skillnaden ligger i längden på ordet samt att orden i kategorin svårt innehåller exempelvis ng-ljud och sj-ljud.

ANNONS:

Stava kommer från Cobias, som även gjort Troublings och Målarbok för barn. Vi har testat appen på iPad, men den är så pass sparsmakad i sin grafik att den borde funka precis lika bra på iPhone.

Appen är väldigt intuitiv och enkel att använda. Menyerna är tydliga, det enda jag möjligtvis skulle önska var att de olika svårighetsgraderna inte enbart var skrivna, utan även lästes upp när man klickade på dem, för att barn som inte redan kan läsa ska veta vad de väljer. Men eftersom det finns så få valmöjligheter räckte det att jag läste de olika alternativen en gång för min 4,5-åring som sen kom ihåg dem själv.

I hela sitt upplägg är appen väldigt enkel, det finns inga val att göra utöver svårighetsgrad. Ingen bakgrundsmusik eller ljudeffekter utöver talet och ett litet klingande vid rätt svar. Appen är också helt reklamfri, även från reklam för andra appar från tillverkaren. Det finns inte heller några länkar till Facebook eller App Store.

Tyvärr är appen i tråkigaste laget. Min 4,5-åring tappade fort intresset och tycker att detta är den tråkigaste av de olika appar vi har med skrivträning och alfabetstema. Orden i sig var trevliga och lagom svåra, men upplägget för tråkigt och belöningsmomentet inte så uppmuntrande. Dessutom återkommer en del av orden väldigt ofta. Själva belöningen med att samla stjärnor lämnar en del att önska. Samlandet till stjärnorna är inte så spännande, det kommer inga uppmuntrande ljud utöver ett litet klingande vid helt ifyllt ord. När man väl fyllt sina tre hela stjärnor händer ingenting, och man får då ingen belöning alls.

Appen har helt klart förbättringspotential. Jag gillar verkligen det tydliga talet och det fina ljudandet som känns pedagogiskt nära den typ av läs och skrivträning som är vanligast. Även den avskalade, enkla designen kan jag köpa just för att det på det sättet blir absolut omöjligt att inte förstå vad det går ut på, men för att livslängden ska bli längre än en genomspelning måste åtminstone belöningsmomentet bli bättre.

Appen passar från ungefär 3 till 7 år, beroende på hur bra på alfabetet barnet i fråga är.

Betyget blir en knapp trea av fem. Det är en enkel, barnvänlig app med tydligt tal och bra ljudade bokstäver men som tyvärr är alldeles för tråkig.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Stava ABC för barn för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Tobias skriver:

    Hej, nu finns en ny version med ett till moment samt ljudade bokstäver. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *