I Stop Motion Studio kan man göra animerade filmer av stillbilder med många olika effekter. Lägg till musik, ljudeffekter, text och egna bilder direkt i appen. Rita egna föremål och sudda ut enstaka detaljer eller byt ut hela bakgrunden i greenscreenläget.

Stop motion Studio Pro erbjuder ett komplett verktyg för att skapa animationer med föremål som egentligen inte kan röra sig själva. Genom att ta ett kort, flytta lite på föremålen, ta ett kort, flytta etcetera så att ser det vid uppspelning ser ut som att föremålen rör sig. Ju mindre förflyttningar man gör desto större flyt får man på rörelserna. För att underlätta vid förflyttningarna kan man välja att föregående bildruta visas mer eller mindre tydligt samtidigt som man ser det kamerabilden.

ANNONS:

Stop Motion Studio

Det går att anpassa filmlängden genom att välja hur många bildrutor som ska visas per sekund och även frysa enskilda bildrutor som man vill ska visas en längre tid så att det länkas ihop med eventuellt ljud eller text som ska hinnas läsas. Det går även att göra olika kamerainställningar såsom att stänga av automatisk vitbalans, fokus eller exponering och man kan välja mellan kameralägena kamera, greenscreen eller fjärrutlösare.

Laddar man ner appen Stop Motion Camera Remote kan man koppla ihop två olika enheter på samma nätverk och använda den ena som fjärrutlösare. Detta fungerar bra men det är viss fördröjning på bildöverföringen så man får inte ha för bråttom med att trycka på avtryckaren. Vill man undvika att få en skakig film genom att man råkar flytta på enheten vid fotograferingen så rekommenderar jag att man i stället kopplar in hörlurar med volymknapp och fotar genom att trycka på volymknappen. Tack vare denna smidiga lösning har min treåring på ett lustfyllt sätt och utan problem kunnat sköta fotograferingen.

Stop Motion Studio

Om man inte vill ta foton manuellt går det ställa in automatisk fotografering med ett tidsintervall på mellan 5 och 90 sekunder. Denna automatiska fotografering är lämplig att använda om man vill följa ett naturligt förlopp under en längre tid och åskådliggöra det genom en kortare filmsekvens. Då det i skrivandets stund är vinter har vi roat oss med att filma smältande snögubbar på detta sätt.

Om man har någon form av greenscreen bakgrund (enfärgat tyg med avvikande färg) kan man göra animeringar med greenscreeneffekter genom att välja att byta ut den enfärgade bakgrundensfärgen mot något annat. Som bakgrund till animeringen kan man välja någon av de inbyggda temabilderna eller valfri bild från kamerarullen. Det går att använda flera olika bakgrunder i en animering, men det går inte byta valda bakgrundsbilder i efterhand.

Varje enskild bildruta kan raderas eller redigeras på olika sätt. Gör man en egen målning ovanpå och vill att denna ska bli animerad eler sträcka sig över flera bildrutor krävs det att man går in på varje enskild bildruta och rita nytt eller bekräftar föregående rutas målning.

Stop Motion Studio

Det går att sudda bort valda delar av en bildruta genom att sudda fram motsvarande bilddel på föregående bildruta. Denna funktion är smidig att använda om man exempelvis råkar ta ett kort innan man hunnit ta bort handen vid en förflyttning. Ett roligt användningsområde för raderingsfunktionen är att man kan låta ett föremål flyga genom att hålla det i en fastknuten tråd och i efterhand sudda bort tråden. Det krävs dock gott om tålamod för detta arbete då man måste sudda bort tråden på varje enskild bildruta.

Det finns färdiga teman för titelsida och eftertexter med mallar för titel, skådespelare, regissör med mera (på engelska) som man kan fylla i. Det går att även lägga till olika bildeffekter, egna bilder, temakort med antingen färdig text eller möjlighet att lägga till egen text. Vill man ha ljud till sin film kan man spela in eget ljud eller infoga färdiga ljudeffekter och bakgrundsmusik.

Stop Motion Studio

Aktuellt animeringsprojekt sparas direkt i appen och när man är färdig kan man dela filmen till andra eller spara den direkt i kamerarullen. Stop Motion Studio är fri från köp inuti appen och tredjepartsreklam, men delningsfunktionen och övriga länkar saknar tyvärr barnlås.

Min treåring har gjort egna filmer med sina leksaker tillsammans med mig och syskonen. Antingen så har jag fått flytta enligt treåringens direktiv eller så har hen skött flyttningen och jag fotograferingen. Min nioåring klarar av att både planera, filma och redigera på egen hand och blandar då gärna in både syskon och föräldrar som idegivare, aktörer och röster. Tålamodet finns väl inte riktigt hos någon av dem att göra de milimeterstora förflyttningar som de kanske borde för att få mjuka rörelser, men de har varit väldigt nöjda ändå och anpassat filmlängden till tal och musik genom att använda pausfunktionen.

Ett barn kan utan problem använda appens kamerafunktion på egen hand men det kan krävas mycket testande för att lära sig alla specialfunktioner. För att på ett smidigt sätt få överblick över alla funktioner som finns rekommenderar jag att någon engelskkunnig går igenom instruktionerna tillsammans med barnet.

Stop Motion Studio

Det enda som vi saknat, förutom svensk text, är en funktion för flera videospår, vilket hade kunnat gjort det möjligt att skapa bild i bild effekter eller göra bakgrundsändringar vid greenscreenfilmning i efterhand.

Att skapa egen film är en rolig appaktivitet där flera barn och vuxna kan samlas runt ett gemensamt projekt. Det är enbart fantasin som sätter gränsen för vad som kan animeras och vill man ha tips och ideer kan man titta på andras uppladdade animeringar i galleriet (kräver internetåtkomst).

Det finns många olika appar i vilka man kan skapa stillbildsfilmer som alla fungerar på liknande sätt. Det jag gillar lite extra med Stop Motion Studio är att det finns många olika funktioner som kan ge filmen ett extra lyft utan att man behöver blanda in andra appar. Jag vill därför ge den en stark fyra i betyg och jag rekommenderar den till barn från sju år.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp: iOS, Android.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   55 kr 6 maj 2021
  •   65 kr 2 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Stop Motion Studio för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *