Storebror och Lillasyster hos tomtarna är en bokapp utan interaktivitet och spelmoment. Den innehåller en trevlig och rätt så traditionell men ändå fängslande historia om julen. Uppläsning på svenska eller engelska.

Storebror och Lillasyster hos tomtarna är en bokapp från företaget Half A Bee och bygger på boken med samma namn.

Det är dagen före julafton och Storebror och lillasyster har precis gått till sängs. Båda har svårt att somna då plötsligt farfars gamla kamera börjar tala till dem. Kameran för med sig barnen bort till sagans land, där tomten bor. Väl där får barnen möta tomtenissen Slarvig som tappat bort listan på alla snälla barnen. Som belöning för att de hjälpt honom hitta listan får Storebror och Lillasyster följa med till tomtebo, där tomtefar, tomtemor och alla tomtebarnen bor. Vanliga barn är inte egentligen välkomna in i tomtebo, varför Storebror och Lillasyster klär ut sig till tomtebarn. Inne hos tomten får de hjälpa de andra tomtebarnen med julbestyren innan de blir slutligen blir upptäckta…

storebror-och-lillasyster-hos-tomtarna-utan-text

ANNONS:

På varje sida finns ett diskret menyval i övre högra hörnet där man kan komma åt inställningarna för boken. Här kan man välja att få boken uppläst på svenska eller engelska. Det går också att stänga av ljudet helt, eller höja och sänka volymen. Ytterligare val är om man vill att sidbytet sker automatiskt eller manuellt. Det går dock alltid välja att byta sida genom att dra fingret över skärmen. Texten för varje sida ligger dold i högra nedre hörnet och man väljer att visa eller dölja den genom att dra den uppåt eller nedåt. Storebror och Lillasyster saknar interaktivitet och spelmoment. Insprängt i boken finns även två julsånger.

storebror-och-lillasyster-hos-tomtarna

storebror-och-lillasyster-hos-tomtarna-med-text

Storebror och Lillasyster hos tomtarna är en trevlig, rätt så traditionell historia om julen. Femtiotalsillustrationerna är klassiska och det finns många detaljer att titta på medan man följer boken. Uppläsningen, som för övrigt görs av en av upphovsmännen till boken, Björn Clarin, är tydlig och tempot känns bra. Att boken skrevs på femtiotalet avslöjas tydligt i de skapligt dammiga könsrollerna som lyfts fram, där tomtenissarna snickrar och donar medan tomteflickorna gör halsband och syr. De duktiga flickorna bär namn som Flinka och Blinka medan de busiga pojkarna heter Knepig, Lurig, Skojig och Slarvig. Illustrationer är gjorda av Eva Stålsjö.

Boken saknar köp inuti appen och reklam. Det finns dock en extern länk i slutet på historien som leder till App Store om man vill betygsätta appen. Vi har testat boken på en iPad men det skulle gå lika bra att se och höra berättelsen på en iPhone.

Mina barn tyckte boken var bra. De följde med spänning och intresse varje sida och var nyfikna på vad som skulle komma härnäst. Jag valde dock bort uppläsningen och läste för mina barn istället. Sagan har inte så många sidor, endast 14. Men det är rätt så mycket text på varje sida, så på vissa sidor ville mina barn gå vidare innan vi läst klart. Jag skulle önska att det fanns en pausknapp för att stoppa uppläsningen. Det hade också varit bra med någon slags innehållsförteckning så att man snabbt kan hoppa till den sida där man var. Men det är en trevlig bokapp som ger en nostalgisk känsla inför julen. Mina barn tycker mycket om illustrationerna och berättelsen är fängslande.

Betyget blir 3 av 5 möjliga och en rekommenderad ålder från ungefär 3 till 6 år.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här berättar Ingvar Oldsberg om den fysiska boken:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Storebror och Lillasyster hos tomtarna för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

  1. Liselotte sverkersson skriver:

    Visade sagan på storbild för mina 19 förskoleklassbarn. De satt intresserade tittade hela tiden även de elever som är nyanlända och inte kan det svenska språket fullt ut. Men barnen ställde inga frågor om filmen efteråt som debrukar göra.

  2. Maria Oreest skriver:

    Min dotter 5 1/2 år har börjat lyssna några gånger men tappat intresset. Till slut lyssnade hon på hela… När jag frågade vad hon tyckte sa hon att hon lärt sig mycket om hur man ska göra med tomtarna…:) ”Att man inte får hälsa på tomtarna runt jul för då kunde man få se sina julklappar i förväg och då blir det ingen överraskning på julafton”

  3. Michael Clarin skriver:

    Vi har nu gjort en uppdatering av Storebror och lillasyster hos tomtarna med några av de saker som efterfrågades i recensionen, b.l.a en pausfunktion och en snabbnavigering. Hoppas ni gillar det. Må gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *