I Storest leker man affär själv eller med sina vänner. Det finns en kassaapparat och många olika slags varor att köpa. Man kan välja att leka med varor i appen eller varor som man skriver ut och skannar in via enhetens kamera.

Storest kommer från det polska företaget Pixle. Appen påminner en del om Little Zebra Shopper men även Toca Store. Den gemensamma nämnaren hos dessa appar är att man på ett roligt sätt kan leka affär. I Storest kan man leka själv eller med sina vänner. Man kan leka antingen med virtuella varir i appen eller så kan man skriva ut varorna och läsa in via enhetens kamera.

ANNONS:

Väljer man att leka med virtuella varor möts man av hyllor i en affär. Varorna på hyllorna är uppdelade på kött, fisk, kakor, frukt, grönsaker, bröd och leksaker. Respektive hylla har 10 till 12 varor. På frukthyllan hittar man exempelvis äpple, banan, jordgubbe, päron, körsbär m.m. Varorna finns i oändligt antal och man drar lätt ner varor man vill köpa i sin kundvagn. Varje vara har dessutom ett pris. Det finns ingen inställning för vegetarianer.

Storest

När man handlat klart kommer man till kassan. Där lägger man upp varorna och för varje vara förmedlar kassaapparaten vad priset är. Därefter är det dags att betala. Man får välja mellan mynt värda 1, 2 eller 5. Eller sedlar värda 10, 20, 50 eller 100. Det framgår inte någonstans vilket valutaslag man handlar i och appen fungerar på så sätt bra även i Sverige (även om priserna på varorna inte helt överensstämmer med svenska priser). När man dragit in rätt antal mynt och sedlar till kassaapparaten avslutas omgången och man får möjlighet att spela om från början igen. Drar man in för mycket pengar i kassapparaten så godkänns även detta och man får växel tillbaka. Detta moment går tyvärr ganska snabbt så det är lätt att missa.

Storest

Min 7-åring har testat denna del av Storest. Hen tyckte att det var roligt att lägga ner saker i kundvagnen och höll länge på att välja ut rätt varor. Även att lägga upp saker i kassan var roligt och det var lite klurande för att lägga upp rätt antal mynt och sedlar. Det slutade dock med att 7-åringen la in för mycket pengar i kassan, men eftersom det godkändes så var hen nöjd. Att det kom växel tillbaka missades tyvärr. Tyvärr tröttnade 7-åringen på spelet efter den första omgången och ville inte spela på nytt. Förmodligen är denna del roligare om man leker med en vän.

Det roligaste i appen är dock att leka med fysiska varor. Vi har inte testat denna del själva eftersom vår skrivare just nu är trasig utan har tagit hjälp av Lotta och hennes barn. Den andra delen kräver alltså en skrivare (gärna färgskrivare) för att man skall kunna skriva ut varorna på papper. Varorna i denna del är samma som tidigare men det finns även pengar att skriva ut. Varje vara har här en QR-kod och kan på detta vis läsas in i kassaapparaten via enhetens kamera. Det är en fördel om enheten har en kamera på framsidan eftersom man då bara kan låta den ligga på bordet och hålla varorna framför den. Varorna är lätta att få till och man behöver bara en sax – ingen tejp, klister eller liknande.

Storest

Storest

När man skannat av de varor som skall köpas i kassaapparaten trycker man på en knapp och får då se summan. Därefter slår man in den summa man vill betala och appen räknar då ut hur mycket man får i växel. De pengar man skrivit ut på skrivaren kan inte skannas in utan fungerar mer som rekvisita. Lottas 8-åring ville aldrig att affären skulle stänga vilket är ett bra betyg.

Storest är en snygg och lättanvänd app som är fri från in-app purchase och reklam för tredje part. Det finns inga inställningsmöjligheter men via en info-knapp på framsidan finns externa länkar till App Store. Dessa är dock skyddade av ett barnlås. Appen har bakgrundsljud från en affär och det låter också när man skannar av varorna och när kvittot skrivs. Man behöver ha en skrivare som är uppkopplad till nätverket för att kunna skriva ut varorna. Det går också att skicka dessa till valfri e-postadress men då krävs det att man har ett mailkonto på enheten.

Det är trevligt att kunna kombinera surfplattans möjligheter med vanlig lek. Att själv skriva ut material som används vid leken är roligt och medför även lite pyssel. Det gör dock också att det tar en stund innan man kan komma igång och leka. Appen kan med fördel användas av flera barn och blir en bra övning på samarbete och turtagning. Någonting som skulle förbättra Storest var om man själv kunde bestämma över vilka varor man ville leka med. Antingen genom att ta bild på saker och bestämma priser (vilket även skulle möjliggöra en mer realistisk prissättning) eller genom att möjliggöra inläsning av streckkoder från vanliga produkter. Ett alternativ som man kan göra redan idag är att klistra de utskrivna QR-koderna på sina vanliga produkter.

Storest

Jag rekommenderar Storest till barn mellan 4 och 7 år. Betyget blir 4 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   30 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Storest för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Anna skriver:

    Sonen på fyra har testat appen både med riktiga varor och med varorna i appen. Han föredrog att spela och dra varorna inne i Storest. Han har sedan tidigare Little Zebra Shopper. Han upplevde dessa som lättare då de är riktiga kartonger.
    Det som jag gillade med Storest var möjligheten till att tänka med hjälp av pengarna.
    Här tyckte vi vuxna bättre om spelet än sonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.