Story Creator Pro gör det enkelt för både barn och vuxna skapa digitala multimediaböcker. Genom att kombinera ihop egna bilder, foton, film, stickers, text och ljudinspelningar kan man snabbt skapa både fotoalbum och bilderböcker.

Story Creator Pro är en lättanvänd app som gör det möjligt att skapa digitala berättelser med både bild, text och ljud. Man börjar med att skriva in en titel och lägga till ett foto som framsida. Antingen tar man ett nytt foto eller så väljer man ett från sin enhets kamerarulle, Dropbox, Facebook, Flickr eller Picasa.

ANNONS:

Book Creator Pro

Därefter börjar den kreativa delen då man ska fylla sin bok med valfritt antal sidor med innehåll. Man kan rita egna bilder direkt i appen genom att välja mellan åtta färger och penslar i tre olika bredder. Det går även att lägga till foton som kan beskäras i olika former eller läggas in som collage, samt lägga in medföljande stickers.

Book Creator Pro

Book Creator Pro

Genom att trycka på mikrofonen kan man spela in ljud som beskriver eller kompletterar bilderna. Det går att lyssna på ljudet direkt och är man inte nöjd så spelar man helt enkelt över den gamla inspelningen med en ny. Det går sedan lägga till text som automatiskt hamnar i nederkant av sidan. Det går att välja både färg och typsnitt på texten. Skriver man ett fåtal ord blir texten ganska stor och skriver man mer så blir den automatiskt mindre.

Om man skriver och läser in samma text kan man dra nytta av funktionen ”audio highlight” som gör att orden markeras ett i taget vid uppspelning. Ur läsinlärningssyfte kan detta vara riktigt bra, men för att fylla detta syfte krävs det en hel del jobb med att synkronisera tal och text genom att flytta överstrykningsmarkeringarna så de verkligen hamnar där respektive ord börjar.

Allting sparas automatiskt och ångrar man något som man gjort så får man ändra detta manuellt. Om man inte vill att en bok ska ändras kan man låsa sin bok via i:et på bokens framsida. På samma sida kan man välja automatisk bläddring och ändra titel och framsida.

Jag har prövat Story Creator Pro tillsammans med med mina barn och vi är väldigt nöjda med med både upplägg och innehåll. Jag hade trott att det i första hand skulle vara en app som vi skulle använda för att skapa berättelser ihop, vilket vi naturligtvis har gjort.Men efter att ha gått igenom de olika funktionerna en första gång bestämde sig dock min snart femåriga dotter snabbt för att att hon skulle göra ett eget fotoalbum. På egen hand satt hon då en lång stund och pratade in beskrivande ljud till både nya kort och sparade bilder från andra appar. Hon älskar att använda kameran i alla möjliga sammanhang och det var väldigt kul att se att hon kunde få användning av en del av de sparade bilderna och kunde reflektera kring vad det var på dem. Då hon inte lärt sig att skriva i någon större omfattning men ändå ville ha med text så fick jag skriva ner det som hon spelat in. På så sätt hoppas jag kunna bidra till hennes fortsatta läs- och skrivutveckling.

Jag kan se stora pedagogiska möjligheter med Story Creator Pro. Som pedagog eller förälder kan man skapa anpassade böcker åt sitt barn som tar upp precis det som man vill att de ska handla om. Med hjälp av Story Creator Pro kan man locka fram barnens berättarlust och kreativitet genom att på olika sätt låta dem experimentera med bild, text och ljud. Tillsammans med barnen kan man återberätta händelser som skett eller skapa nya helt egna sagor. Textfunktionen kan användas som en naturlig del inom läs- och skrivinlärningen och kan även vara lämpligt att passa på att lära barnen mer om en berättelses uppbyggnad. Att spela in och lyssna på sin egen röst är dessutom för många en nyttig och spännande upplevelse.

Story Creator Pro innehåller inga köp inuti appen, men det finns länkar till både Facebook, App Store och andra appar från samma företag på undersidor. Även om länkarna till inställningarna och dessa undersidor inte är överdrivet framträdande eller lockande att trycka på så önskar jag att dessa hade varit barnsäkrade på något sätt.

Om man vill att andra ska läsa en bok som man gjort kan man skapa ett gratis konto och e-posta den till någon annan. Tyvärr så går det inte spara eller dela med sig av böcker i form av en vanlig videofil/e-bok utan mottagaren måste också ha Story Creator Pro.

Story Creator Pro är en lättanvänd och användarvänlig app med mycket bra grundläggande funktioner, som är fullt tillräckliga för att kunna skapa väldigt bra böcker. Efter att ha använt appen ett tag har vi dock även några funktionsmässiga önskemål. Vi skulle vilja kunna byta bakgrundsfärg, ha tillgång till fler färger, spegelvända stickersen och själva välja lagerordning (placera stickers framför ritade bilder). Det hade även varit bra om inte rutan för ”audio hightligt” alltid hade varit förmarkerad då detta troligtvis inte är en funktion som de flesta använder så ofta.

Ursprungstanken var att främst rekommendera Story Creator Pro som ett tips på ett verktyg att använda för föräldrar och pedagoger. Efter att ha testat Story Creator Pro på iPad tillsammans med mina barn känner jag dock att den även kan rekommenderas direkt till barn med skaparlust från fem år.

Story Creator Pro får en fyra i betyg.

Det finns även en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar lite av appens funktionalitet:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Story Creator Pro för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Mycket bra tips.
    Om man kunde dela boken lättare som t.ex. iPaper skulle jag köpa den direkt! 🙂

  2. Anita Lundin skriver:

    Och jag har börjat testa den inom vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna – känns helt ok, inget som gör att man tänker ”för barn” när man använder den. Och den känns så intuitiv att den går att använda även för personer som inte har så stor vana att hantera liknande program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *