I Subtracting Sardines kan barn träna på subtraktion med hjälp av en miniräknare och sardiner

Subtracting Sardines är uppföljaren till Adding Apples. I Subtracting Sardines kan man öva på subtraktion. Från en stor miniräknare väljer man ut två siffror som man vill subtrahera. Sedan väljer man ut det svarsalternativ, av tre möjliga, som man tror är rätt svar.

ANNONS:

I grunden är Subtracting Sardines alltså en slags enkel miniräknare. Den har siffrorna 1 – 9, en subtraktions-knapp och en resultat-knapp. Det finns också en ”C”-knapp som nollställer. I huvudmenyn väljer man användare (man kan som mest vara tre användare) och kan sedan komma in i appen. För varje användare sparas information om hur långt man har kommit i appen så att man kan fortsätta där man var sist.

För att göra appen pedagogisk och rolig har utvecklaren gjort så att siffrorna representeras av sardiner. När man trycker in den första siffran kommer lika många sardiner in på skärmen. När man trycker in andra siffran så förvandlas sardinerna som skall tas bort till fiskskelett. Subtraherar man så att resultatet blir negativt kommer röda sardiner in på skärmen. På detta sätt får man en visualisering av vad subtraktion innebär.

De kvarvarande sardinerna kan man räkna genom att trycka på dem med fingret. En räknad sardin hamnar i ett isblock, så att det tydligt syns. Man kan också välja att trycka direkt på resultat-knappen om man tror att man har rätt svar.

När man trycker in en siffra på miniräknaren får man höra vad den heter. Rösten är på engelska, men det tycker jag inte gör så mycket. Jag tror att de flesta som övar sig på att räkna i den här appen redan känner igen och kan säga siffrorna 1 till 9. Har man valt rätt svarsalternativ ramlar en massa guldmynt in på skärmen. Ett av guldmynten får man spara som belöning. Har man många mynt kan man växla in dessa mot pokaler. Detta moment är väldigt bra för att öka barns motivation och gör att appen får längre hållbarhet.

Svarar man fel får man inte, som i en del liknande appar, välja bland övriga svarsalternativ. I ”Subtracting Sardines” har man endast en chans att svara rätt. Fel svar innebär istället att man får börja om från början med ett nytt tal. Appen har även koll på hur många rätt och fel man haft, och en förälder eller lärare kan gå in och titta på resultaten.

I inställningarna, som man når genom att trycka på texten ”settings”, kan man nollställa statistiken, stänga av musiken samt ställa in så att miniräknaren rensar bort sardiner av sig själv efter att man svarat rätt.

Det jag gillar med Subtracting Sardines är att den lär ut samtidigt som den är både lekfull (för att vara en miniräknare) och pedagogisk. Den har ett bra belöningsmoment som gör att hållbarheten blir längre. Min dotter som är 4 år tycker det är roligt att kämpa för att få pokaler. Hon har använt Adding Apples en hel del, och jag är säker på att det blir likadant med Subtracting Sardines när hon väl börjar intressera sig för subtraktion.

En sak jag tycker skulle kunna bli bättre i Subtracting Sardines är de svarsalternativ man får välja mellan. Är det korrekta svaret negativt får man endast välja mellan negativa svar. Jag skulle önska att det var blandat mellan positiva och negativa svar. Idag kan man nämligen räkna de kvarvarande fiskarna utan att behöva känna till om svaret är positivt eller negativt, vilket förtar en del av poängen med appen.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Däremot finns det externa länkar till sociala medier från förstasidan, utan barnlås. Detta sänker tyvärr intrycket av appen en hel del eftersom det är stor risk att barn kan råka trycka sig bort från appen av misstag.

Subtracting Sardines finns i en särskild version för OS X.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *