Swift Playground lär på ett roligt sätt ut programmeringens grunder och tar steget vidare till avancerade begrepp och programmering med riktig kod. Svensk text.

Swift Playgorund är en app skapad av Apple. Den lär på ett pedagogiskt och roligt sätt ut Apples egna programmeringsspråk ”Swift”. Trots att spelet är specifikt för Swift är de kunskaper och begrepp man lär sig via spelet applicerbart även på andra språk.

ANNONS:

Det finns idag många bra appar som lär barn att programmera. Ofta är de uppbyggda kring ett grafiskt koncept där man drar och släpper färdiga kommandon (gå höger, vänster, spela ljud, osv) för att skapa färdiga program. Swift Playground börjar på ett liknande sätt, men tar snabbt steget vidare till att programmera med riktig kod. Detta ger ett mer verklighetstroget scenario men ställer samtidigt större krav på den som spelar. Spelet är helt textbaserat och kräver därför att man kan läsa, eller att man har någon som kan läsa instruktionerna.

Swift Playgrounds består i grunden av tre delar som är bra att ta i turordning från 1 till 3. Delarna laddas ner vid behov och vid det tillfället krävs en Internetuppkoppling. Varje del består av flera nivåer där man steg för steg får lära sig att programmera. Uppdragen handlar inledningsvis om att styra en robot för att plocka ädelstenar, aktivera knappar och hitta kortaste vägen. Roboten befinner sig i en animerad och interaktiv 3D-värld där man kan swipa och pincha för att ändra perspektiv.

Målet med varje uppdrag är tydligt beskrivet och det finns även inbyggd hjälp om man kör fast. Varje nytt programmeringskoncept beskrivs i en introduktion, exempelvis illustreras while-loopar med en hammare som slår om och om igen tills spiken är nere. Det finns inte något krav på att man skall klara en uppgift för att få gå vidare till nästa, men missar man något blir det snabbt väldigt svårt. Uppdragen utgår ifrån att man kan det som gåtts igenom tidigare.

Ofta finns flera lösningar på samma uppgift, vilket är väldigt bra. Någonting annat som är bra är att man uppmanas att testa sig fram. Man kan få roboten att utföra kommandona både långsammare eller snabbare, samt att lysa upp de kommandon som roboten utför. Detta gör det lätt att se att roboten faktiskt utför exakt det man sagt att den skall göra, och att identifiera eventuella fel. Det finns uppgifter där man får färdig kod och uppmanas att testa den för att ta reda på varför den inte fungerar och sedan rätta till koden. Att kunna felsöka är en viktig egenskap när man programmerar.

I Swift Playground får man lära sig kommandon, funktioner, loopar, parametrar, villkorad kod, variabler, operatorer, typer, initiering och buggfixning. Appen är väldigt omfattande och har hundratals utmaningar. Exakt vad man lär sig och hur långt man kommit finns i en innehållsförteckning som även fungerar som meny för den som snabbt vill hoppa mellan uppdragen. Det finns även möjlighet att skapa helt egna program. Det man skrivit kan man dela vidare till sina vänner på olika sätt. Det går även att exportera det man programmerat vidare till dator för att där kunna jobba vidare vilket även kan resultera i en fungerande app eller datorprogram. Det går också att exportera till bilder och filmer m.m.

Man behöver inte ha några förkunskaper för att sätta igång med Swift Playground, men då det snabbt blir svårt rekommenderar jag ändå att yngre barn börjar med lite lättare utmaningar. Jag spelar Swift Playground tillsammans med min blivande 10-åring. Innan appen fanns på svenska har jag framförallt översatt men då och då resonerar vi tillsammans på vilka lösningar som kan fungera inför en given uppgift. Ur ett barnperspektiv handlar appen inledningsvis om att lista ut lösningar på kluriga problem. Som vuxen uppskattar jag att den är så lärorik. Att kunna programmera och lösa problem är förmågor som är bra att ha med sig och ju tidigare man lär sig desto bättre. Appen är också duktig på att berömma vilket gör den ännu roligare att använda.

Jag vill även passa på att nämna att det finns många ytterligare Utmaningar i appen. Dessa är dock mer krävande och man behöver vara kreativ för att hitta på egna lösningar. Man kan använda sig av funktioner på enheten såsom att känna av tryck på skärmen och liknande. Som vuxen kan man också skapa egna ”Playgrounds”. Dessa kan man sedan dela med sig av. Faktum är att det redan finns massor med färdiga Playgrounds som andra skapat. Här är en lista.

Swift Playgrounds är fri från reklam och köp inuti. För att växla språk behöver man ändra språket på hela enheten. Det går alltså inte att växla språk direkt i appen. Observera även att appen kräver iOS 10 eller senare. Den fungerar tyvärr inte på äldre iPads.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 13 språk: engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, portugisiska, spanska, svenska, thailändska, turkiska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *