Tangram puzzles är inspirerad av klassiska tangrampussel så till vida att man får sätta samman större motiv av färdiga former. Med hjälp av ett varierat antal bitar i olika färg och form skapar man fina konstverk.

Appens tre delar låter användaren kopiera färdiga bilder, skapa fritt eller kopiera egna eller andras kreationer. Väljer man en av de färdiga pusselmallarna får man upp en miniatyr i ena hörnet och det gäller sedan att återskapa motivet i större format genom att dra respektive pusselbit till rätt plats.

ANNONS:

tangram-puzzles-meny

tangram-puzzles-kopiera

Det kan vara en stor utmaning att räkna ut precis var varje pusselbit ska sitta i rutnätet och behöver man en snabb ledtråd kan man trycka på den lilla bilden för att få denna visad i full storlek på ritbrädet. Det går även slå på en hjälpfunktion som gör så att respektive pusselbits konturer blir utritade på spelbrädet och eventuellt felaktigt placerade bitar börjar blinka. Detta gör appen lättanvänd även för yngre barn.

tangram-puzzles-kopiera-hjalp

Det finns även ett friläge där man själv väljer färger och placerar ut valfri kombination av former. När man är klar kan man spara bilderna på enheten och fortsätta vid annat tillfälle eller använda bilden som mall för kopiering. Det finns även en barnsäkrad delningsfunktion med vilken man kan skicka bilden via mail eller spara den i ett nätbaserat öppet galleri.

Tangram puzzles innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen och alla externa länkar förutom en dela-länk efter avklarat pussel är barnsäkrade.

Min femåring tycker att det är en rolig app som hon då och då återkommer till för att i första hand kopiera mönster. Hon behövde lite hjälp att komma igång det första men har nu full koll på allt. I början hade hon hjälpfunktionen påslagen hela tiden, men nu brukar hon bara slå på den lite då och då. Jag har sett hur hon utvecklats och det är kul att se att hon numera vågar lita på att hon kan placera bitarna rätt utan att behöva se konturerna. Min sjuåring vill också kopiera och väljer helst de mer detaljrika mallarna, vilka hon återskapar under stor koncentration utan att använda hjälpfunktionerna.

Barnen har inte saknat något i appen, men jag kan tycka att det hade varit en bra om det hade funnits en valmöjlighet att bitarna inte hade rätt riktning utan att man själv fått rotera dem rätt. Saknar dessutom problemlösarmomentet i vanliga tangram, i vilka man inte får se exakt vilken form som ska vara var utan själv måste lista ut rätt kombination.

Jag rekommenderar Tangram Puzzles från fyra till åtta år. Yngre barn eller den som tycker det är krångligt att tänka på både form och färg kan med fördel börja med appen MosaicHD som är likadant uppbyggd men endast innehåller färgade kulor som byggbitar.

Tangram Puzzles är en fin och lättanvänd app som uppmuntrar kreativitet och tränar barnets färg- och formigenkänning, samt tränar dess uppmärksamhet och koncentration. Det går att skapa obegränsat med egna bilder och livslängden är även lång för den som gillar pusselupplägget. Detta tack vare att det går att återanvända egna och andras bilder som mallar när man är klar med de 30 inbygda.

Betyget blir en fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 8 maj 2020
  •   0 kr 5 maj 2020
  •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tangram Puzzles för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *