Tengami är ett vackert äventyrsspel i vilket man i mycket lugnt tempo får förflytta sig, lösa småkluriga uppgifter och bläddra sig fram i en japansk pop-up-sagobok i papper.

Tengami börjar med att man får se hur ett Körsbärsträd tappar alla sina blommor. Spelet går sedan ut på att hjälpa en Japansk samuraj att samla ihop blommorna, totalt tre stycken, så att trädet kan blomma igen. Det finns inget tal och förekommer inte mycket text, men den som finns i form av spelinstruktioner och viss handling är på svenska. Genom att dubbeltrycka får man samurajen att förflytta sig. Upplysta fält kan man dra i och på så sätt få hela eller delar av miljön att ändras.

ANNONS:

Tengami

Tengami

Appen har stämningsfull bakgrundsmusik av David Wise och ljudeffekter som matchar den japanska sagografiken väl. Miljön är uppbyggd som en pop-up-bok i papper där man viker upp vackra tredimensionella objekt och miljöer.

Tengami

Förutom kommentarer om saker som saknas och fält som blir upplysta när man kommer tillräckligt nära dem finns inga ledtrådar till vad man ska göra utan man får helt enkelt försöka tänka lite logiskt, gå runt och pröva sig fram. Vissa saker är dessutom beroende av att man tar dem i rätt ordning. I och med att man inte vet exakt vad som förväntas blir tjusningen desto större när man lyckas.

De flesta uppgifterna är ganska lätta och går främst ut på att man ska ändra miljön så det går att ta sig fram genom att vika fram trappor, broar och ta bort saker som är i vägen. Andra uppgifter består av att söva vargar, hitta saknade föremål, pussla, uppmärksamma och räkna symboler. Ett par av uppgifterna är rejält kluriga och kan kännas totalt omöjliga innan man helt plötsligt kommer på vad det faktiskt är som eftersöks. Skulle man köra fast helt och hållet går det att googla på ”Tengami walkthrough”. Det finns även en officiell walkthrough, men när detta skrivs är den ännu inte komplett.

Tengami

I Tengami finns inga motståndare och ingen tidspress. Handlingen går inte att skynda på, vilket gör att en del partier där det i princip inte händer något riskerar att upplevas långtråkiga.

Slutet kommer i snabbaste laget, är ganska så intetsägande och lämnar en del att önska, men utmaningarna och den konstnärliga upplevelsen på vägen dit är desto trevligare. Mina mellanbarns stora önskan var att få gå vidare till en ny berättelse men nöjde sig sen med att börja om från början.

Det här var verligen ett perfekt leta och klura spel för min femåring, eftersom det i princip bara är en sak att tänka på i taget. I stället för att som i många liknande spel leta efter många olika saker samtidigt så kunde femåringen i lugn och ro fokusera på en sak i taget, pröva sig fram och med några förklaringar och tankestrategitips från mig ta sig igenom hela spelet. Även sjuåringen och nioåringen uppskattade spelupplägget och miljöerna. Uppgifterna var lagom kluriga och de flesta gick att lösa helt på egen hand. En del andra barn till oss i redaktionen, speciellt de äldre har däremot tyckt att spelet var tråkigt eftersom det hände för lite och går alltför långsamt.

Tengami är helt fri från reklam, köp inuti appen och har inga externa länkar. Det finns inga inställningsmöjligheter och det enda val man kan göra vid uppstart är att fortsätta eller starta nytt spel.

Tengami hade varit ännu mer barnvänlig om det hade funnits en möjlighet att få hjälp inuti spelet i form en förklaring till vad som efterfrågas i en del av uppgifterna. Just inbyggda ledtrådar lär dock vara något som utvecklaren arbetar på så det kommer förhoppningsvis i en uppdatering. Vi saknar dessutom en möjlighet att ha flera användarprofiler.

Jag tycker att Tengami är en fin och välgjord app som kan ge flera timmars underhållning och en bra utmaning för det logiska tänkandet för både liten och stor. Det är alltså en perfekt app att spela för vuxen och barn tillsammans. Bara att bläddra fram och tillbaka bland miljöerna är en upplevelse i sig. Den som har som krav att det ska gå fort och hända mycket saker på en gång riskerar dock att tröttna och blir nog rejält besviken.

Jag rekommenderar Tengami från 7 år och uppåt. Även yngre barn från cirka fyra år klarar dock lätt många av uppgifterna själva, men behöver troligtvis stundtals lite assistans av en vuxen som är med och spelar.

Betyget blir fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

12 kr

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   12 kr 28 jun 2020
  •   50 kr 3 jan 2020
  •   12 kr 23 dec 2019
  •   50 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tengami för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Lotta skriver:

    Det här är en vacker app som både jag och min dotter gillar skarpt. Miljöerna och vikningarna är jättefina och musiken behaglig. Min dotter som går i ettan är nybörjare på den här sortens äventyrsspel men kom snabbt in i principen och klarade det mesta på egen hand. En del klurigheter var för svåra och vi fick tjuvkika i en walkthrough.
    Synd bara att det inte finns möjlighet att flera spelare spelar parallellt och att en del förflyttningar känns lite väl långsamma och långa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *