The English Minnits är ett äventyrsspel som är utformat för att spelaren ska lära sig engelska under spelets gång.

Till skillnad från många andra språkappar så är det inte själva språket eller språkövningar som står i centrum – här är det istället fokus på att lösa konflikten mellan drakar och invånare (minnits). Tidigare levde drakar och minnits i fred med varandra, men sedan byggdes en järnväg. Drakarna hatar järnvägen som förstör deras hem och attackerar därför byn som alla minnits bor i.

ANNONS:

Man spelar som figuren Wheeze, en minnit som i början av spelet utrustas med en särskild dräkt för drakbekämpning. Med hjälp av eld, is och blixtar behöver Wheeze kämpa mot de onda drakarna och besegra dem. Större delen av spelet handlar dock om att gå runt i byn och hjälpa olika minnits med sysslor, för att ta reda på mer om drakarna och hur de ska bekämpas. Då och då avbryts spelet för en strid mot attackerande drakar. Dessa strider är inte våldsamma på något sätt, utan handlar om att minska drakarnas energinivåer genom eld-, is- eller blixtattacker. Om istället drakarna får ner Wheezes energinivå till noll så förlorar man striden – det går dock bra att fortsätta spela ändå men vid vissa tillfällen måste man göra om striden tills man lyckas.

The English Minnits

Hela poängen med spelet är att spelaren ska lära sig engelska utan att riktigt märka det. Det gör man genom att konversera med de olika invånarna. När det är Wheezes tur att tala så får man välja mellan en till tre pratbubblor, och det gäller att välja den som har det lämpligaste svaret. Råkar man välja fel så svarar den andra figuren avfärdande och man får välja en ny replik (pratbubblorna byter plats så att man inte bara chansar utan att läsa). Väljer man fel blir konversationen alltså längre, men det händer inget annat än att man får välja ett nytt svar. En stor fördel med detta är att det tränar både läsförståelse och hörförståelse, eftersom konversationerna både har tal och text (texten kan man välja bort när man startar spelet, men jag tycker att de kompletterar varandra bra). Det ökar också språkkänslan att höra och läsa korrekta konversationer.

The English Minnits

The English Minnits

Den som är orolig för att spelet är för våldsamt kan vara lugn. Striderna är som sagt inte särskilt våldsamma, och dessutom visar det sig att Wheeze har en förkärlek för fredliga lösningar och en stor förståelse för drakarnas situation. Samtidigt är det ändå bra att den innehåller strid eftersom det lättare lockar målgruppen att spela.

Man styr spelet genom att trycka dit man vill gå och trycka på sin pratbubbla för att prata. Det som kan vara lite förvirrande är att man måste trycka i sin pratbubbla även när det bara finns en att välja på, annars händer inget. När konversationen är slut behöver man trycka utanför pratbubblorna för att komma vidare. Det är aldrig någon risk att man gör fel i spelet (så att man inte kan komma vidare), och det finns visuella ledtrådar för vart man ska ta vägen om man är osäker.

The English Minnits

För mig, som själv lärde mig engelska i slutet av åttiotalet med datorspelen från Sierra (bl a Kings quest 4 och Space quest 3), känns det väldigt roligt att få erbjuda liknande spel till mina barn. Sierraspelen var i och för sig inte designade för att lära ut engelska, men eftersom man fick skriva in kommandon själv på engelska hade de ändå den effekten. Skillnaden mot Minnits är just att man inte skriver själv utan att det finns färdiga alternativ. Det gör spelet mer styrt och övar inte stavning på samma sätt, men en stor fördel är just att man får höra konversationerna. Att spelifiera lärandet är alltså något som jag själv tycker är väldigt positivt. Som jag minns det var Sierras spel lite roligare än Minnits, men min uppfattning kan vara något färgad av nostalgi.

Man behöver ha en grundläggande förståelse för engelska för att klara spelet. Jag har låtit min tioåring, som har en god kunskap i engelska för åldern, testa spelet. Det låg på en lagom nivå, även om det säkert även hade funkat med något mer begränsade kunskaper. Jag bedömer att det passar bra för ungefär årskurs fyra till sex, även om vissa kan börja tidigare. Det som mitt barn upplevde som en nackdel med spelet är att det är långsamt i tempot. Det är förstås olika vad barn föredrar för spel, men generellt tror jag det här passar bättre för något mer tålmodiga barn. Det är väldigt mycket konversationer där man ska gå fram och tillbaka och lösa olika uppgifter, vilket gör att en del kan tröttna.

Det är ganska mycket som är lite mystiskt i spelet, men det mesta förklaras efter hand när man når längre. I slutet ska man slåss mot en stor drake, den striden är ganska svår och för att klara den underlättar det om man samlat in extra kraft i enarmade banditer. För att få kraft ur dem behöver man sätta ihop tre bilder som symboliserar en replik på engelska som har anknytning till spelet. Det här momentet är inte obligatoriskt men det underlättar i striden – en ganska bra avvägning eftersom det inte är den roligaste uppgiften i spelet men viljan att besegra den stora draken kan ge den där extra motivationen som kan behövas.

The English Minnits

Spelet innehåller ingen reklam eller köp inuti appen. Det finns en speciell skolversion om man vill använda det i undervisningen (kräver skolkonto), annars rekommenderar vi privatversionen för hemanvändning. Det går att spara upp till fyra olika spel, vilket är bra om man är flera som delar på en enhet. I början av spelet får man välja om man vill ha både text och tal eller bara tal, och om man vill att svårigheten på striden ska vara lätt, medel eller svår.

The English Minnits

Sammantaget ger jag The English Minnits en fyra i betyg. Det är genomtänkt spelifierat lärande. Det lilla som saknas för en femma är just tempot, att det kan upplevas som något långtråkigt av mindre tålmodiga barn. Jag rekommenderar spelet för ca 10-12 års ålder.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska. Och text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa The English Minnits för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *