Timstock är en visuell timer som räknar ner tid med dioder som släcks en efter en. Detta är användbart för barn som har svårt att avgöra hur lång tid exempelvis ”en kvart” är.

Appen passar bra att använda när man ska vänta på något (”om tjugo minuter är det dags att åka”) eller för att visa hur lång tid man ska göra något (”sitt med läxan i tio minuter till så gör vi något annat sedan”). Eftersom den är så visuellt tydlig fungerar den bra även med ganska små barn, från ca tre års ålder. Den är sedan användbar ända tills barnet lärt sig klockan ordentligt, och även längre fram för de som har svårt att planera sin tid eller förstå tidsbegrepp. Jag tror också att den kan fungera bra i lägre årskurser i skolan för att visa hur länge barnen ska hålla på med en viss uppgift innan man går vidare till nästa.

ANNONS:

Skillnaden mellan en vanlig timer (som den som är inbyggd i mobilen/surfplattan) och timstocken är framförallt att det är visuellt tydligt hur lång tid det är kvar. Att tiden gradvis räknas ner i dioder gör att det är mycket enklare att se hur lång tid som har gått. Det går dessutom väldigt enkelt att sätta på den, genom att det finns färdiga tidsalternativ där det bara är att trycka på en knapp för att tiden ska börja räknas ner.

Det finns tre färdiga grundskärmar med tidsalternativ;

  • 1, 2, 3 och 4 minuter
  • 5, 10, 15 och 20 minuter
  • 40, 60, 80 och 100 minuter

Man kan dessutom själv göra fyra egna alternativ med de tider man tycker är användbara (upp till 300 minuter). Det går att trycka på ett litet hänglås så att barnet inte själv byter mellan skärmarna. De fyra tiderna på en skärm visualiseras med runda knappar med varsin färg.

I vår familj använder vi ofta timstocken på morgonen, den sätts på när det är 15 minuter kvar tills det är dags att åka till förskola/skola, och under den tiden ska man klä på sig. Det har gjort morgnarna mycket smidigare och kan absolut rekommenderas för de som har svårt att få barnen att komma igång och göra sig i ordning på morgonen. Det finns dessutom ett barnlås som femåringen inte lyckats klura ut hur det fungerar (man trycker in två knappar samtidigt för att låsa upp), så tiden ställs inte om till något som han tycker passar bättre.

För att introducera timstocken till barn så rekommenderar jag att associera den till positiva saker i början. Vad sägs exempelvis om att ställa in den på tio minuter och säga ”Om tio minuter blir det glass!”.

Timstocken fungerar även om man går ur appen, den räknar fortfarande ner (även om man förstås missar det visuella). Är man inne i appen så stänger den av skärmsläckaren när man har den i nedräkningsläge, bra eftersom man annars inte ser hur tiden går när skärmen släcks. När tiden tar slut kommer ett alarmljud, detta ljud går att välja i inställningarna (ca 20 olika ljud att välja på). Man kan välja att alarmljudet ska upprepas tills man bekräftat att man hört det. Det går också att lägga till en bakgrundsbild (till exempel det som ska göras när tiden är slut), och att välja om enhetens inbyggda klocka ska visas högst upp. Dessutom kan man välja att visa tiden som en blå linje istället för som röda prickar/dioder.

För den som använt en fysisk timstock (som är ett tidshjälpmedel som kan skrivas ut till de som har extra svårt med tidsbegrepp) är det lätt att känna igen sig. Appen fungerar i princip exakt likadant, men med ett antal möjliga extraval. Tyvärr går det dock inte att välja samma alarmljud i appen som på en fysisk timstock vilket kanske vissa barn reagerar på.

Ett par förbättringar jag gärna skulle vilja se är ett bättre barnlås till inställningsmenyn, samt möjlighet att pausa tidsnedräkningen. En sådan pausmöjlighet kan vara bra om en uppgift måste avbrytas för exempelvis ett toalettbesök. Dock skulle den behöva ha en bra spärr så att inte barn kan pausa tiden hur som helst på egen hand, då förtas ju lite av syftet med appen. Det hade också varit ett plus om man kunde spela in ljud/tal själv som alarmljud.

Sammanfattningsvis är det en bra och barnvänlig timer som tydligt visar tiden och som har flera viktiga funktioner inbyggda (som ett bra barnlås och möjlighet att upprepa alarm tills man bekräftar att man hört). Jag ger den en stark fyra i betyg.

Här är en YouTube-film som visar lite av hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   11 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Timstock för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *