Tizzy Seasons är en app med årstidstema. Den liknar populära appar som Toca Doctor och Klockspelet, med 20 olika minispel som ska avklaras.

När man startar Tizzy Seasons väljer man ett av barnen (pojke eller flicka). Därefter väljer man vilken årstid man vill börja med – vår, sommar, höst eller vinter. I varje årstid finns fem olika minispel. Det går att välja i vilken ordning man vill spela dem, och man kan även spela om samma spel igen om man vill. När man klarat ett minispel får man en stjärna. Klarar man samtliga minispel i alla fyra årstiderna blir det ett stjärnregn. Därefter kommer man åter till starten och får välja ett av barnen och börja om.

Exempel på dessa minispel är:
Vår – så frön och vattna dem, mata ankor
Sommar – fånga fjärilar, hoppa med grodor
Höst – designa en Halloweenpumpa, skörda grönsaker
Vinter – klä på vinterkläder, bygg en snögubbe

ANNONS:

Jag har testat appen på min son som snart fyller fem. Han tycker att den är rolig och har spelat om allt flera gånger. Jag testade även med min tvååring som faktiskt klarade av de flesta av minispelen. De har alltså en väldigt enkel och pedagogisk uppbyggnad men är ändå roliga även för lite större barn. Sjuåringen däremot tyckte att den var alldeles för barnslig, så jag skulle rekommendera appen för ungefär åldrarna 2-5 år.

En trevlig sak med appen är att den ger en bra möjlighet att prata om olika årstider och hur de skiljer sig åt. Jag har inte sett så många andra bra appar med detta tema. Och just appar med många olika minispel brukar generellt ha en ganska lång användningstid, eftersom barnen inte tröttnar lika lätt. En annan bra sak med denna app är att man på hösten får skörda samma grönsaker som man sått på våren. Spelen håller en ganska jämn nivå (vilket är bra), de flesta av spelen känns intuitiva och enkla att göra rätt på. Däremot saknar jag (och min son) någon typ av belöning när man klarat en årstid, nu får man vänta tills man klarat alla fyra. Ibland är det också något segt efter man tryckt på ett spel innan det startas, vilket gör att i alla fall mina barn trycker om och om igen. För mig känns det dessutom lite onödigt att man måste välja mellan flicka eller pojke, men det är kanske för att vissa barn känner att de lättare identifierar sig med spelet då. Det skiljer hur som helst inte speciellt mycket på vilket man väljer eller på kläderna de tar på sig på vintern.

Appen är egentligen på engelska, men har inget tal och nästan ingen text så den fungerar bra även för svenska barn. Navigationen är väldigt barnvänlig med tydliga symboler och illustrationerna är fina och tydliga. Den har inga externa länkar eller i-app-köp, men har däremot länkar till utvecklarens andra appar i App Store vilket är lite synd (dessa länkar fungerar dock inte om man stängt av ”Installera program” under ”Begränsningar” i iPadens inställningar). Det spelas musik i bakgrunden som inte går att stänga av, den är i och för sig ganska behaglig men det vore ändå en fördel om det gick att välja så att man slipper stänga av även ljudeffekterna om man inte vill ha musik. Appen har dock inga inställningsmöjligheter alls vilket jag antar är för att göra den så enkel som möjligt. Jag har endast testat appen på iPad. Den finns även till iPhone, men det är tyvärr inte en universalapp utan den måste köpas separat. Appen finns även till Android.

Jag tycker att appen är värd en väldigt stark fyra. En förbättring jag gärna skulle se är ett barnlås på länkarna till App Store, eller ännu hellre att de gick att stänga av i inställningarna (som i Toca Bocas appar).

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. För iPhone, iPad och för Android.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   27 kr 2 apr 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tizzy Seasons för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Ann-Louise Hietanen skriver:

  Min dotter på snart 4 år älskar den här appen. Jag tycker det är ett bra sätt att lära sig att årstiderna ser olika ut. Gillar oxå att spelen knyts samman, så man först sår o sedan skördar. Bra att man kan spela spelen i vilken ordning man vill, och hur många gånger man vill.

 2. Joanne skriver:

  Detta är en app som sonen på snart 2½ år visade sig gilla mycket. Som sagts i recensionen kan man välja mellan de fyra årstiderna, och i varje årstid spela några minispel som är passande för årstiden. T ex bygga en kälke på vintern eller så grönsaker på våren. På hösten kan man sedan skörda grönsakerna man planterat. En av sonens favoriter är att mata änderna. Jag kan dock tycka att det minispelet, och en del andra, är lite för enkla. Att mata änderna går helt enkelt bara ut på att trycka på tallriken med brödbitar, så flyger automatiskt en brödbit ut till en av änderna. Detta görs sedan 3 gånger till så är alla änderna mätta. På liknande sätt tycker jag att många av minispelen är lite väl förenklade, men sonen tycker mycket om det som sagt. Han gillar också ”belöningen” när han klarat ett spel, som är en bild på pojken eller flickan, som säger ”Yeah!” (det lärde sig sonen fort). Även dottern på snart 5 år har spelat det en del, hon verkar gilla att så och skörda grönsakerna mest. Jag tror det kan vara för att det kräver lite mer tankeverksamhet och handling och att de andra just är så lätta. Något som är ett STORT minus för mig är att när man trycker sig ”in” i ett minispel så är den så seg, så att sonen hinner trycka ungefär 100 gånger innan det startar. Otroligt irriterande, och gör att spelet känns lite segt också om man sitter och spelar tillsammans med barnen. Men överlag tycker jag att detta är ett bra spel till att förstå det här med årstider, skulle tro att det passar bäst för 2-3 års ålder, men vissa spel kan säkert de allra yngsta också spela med lite hjälp.

 3. Anna Millqvist Modig skriver:

  Denna App tyckte min 6 åring va ganska rolig, men jag kan tycka att det är lite för enkla spel. Det roligaste hon tyckte var att så grönsaker och vattna. Men huvudsaken är att man kan lära sig om vad som sker vid vissa årstider. Betyg 3 av 5

 4. Sofia skriver:

  Den här älskar sonen på snart tre! Han har precis börjat förstå det här med årstider så tajmingen var perfekt. Som förälder gillar jag att den är så söt och pedagogisk. Speciellt delarna där man sår och vattnar på våren och skördar på hösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *