I Toca Kitchen 2 lagar man mat till tre karaktärer; två barn och ett monster. Karaktärerna reagerar olika beroende på vilka matvaror och hur man tillagar dem. De tillagningssätt som finns är stekpanna, ugn, kokande vatten, skärbräda med kniv samt en mixer.

Det här är uppföljaren till Toca Bocas klassiska app från 2011, Toca Kitchen. Även i tvåan handlar det om att tillreda olika matvaror, som spelets karaktärer sedan får äta upp.

ANNONS:

Toca Kitchen 2

När man startar appen får man välja en av tre karaktärer som man vill laga mat till. Drar man sedan i vänsterkanten så öppnas ett kylskåp med matvaror, där man kan dra en i taget till en tallrik framför sin karaktär. Maten kan man sedan dra direkt till munnen om den ska ätas rå, eller så drar man i högerkanten för att få fram olika tillagningsmetoder. De tre figurerna reagerar på olika sätt på de olika matvarorna, så man kan prova sig fram till vad de har för smak och vilket tillagningssätt de föredrar.

Toca Kitchen 2

De tillagningssätt som finns är stekpanna, ugn, kokande vatten, skärbräda med kniv, fritös samt en mixer. Maten ändrar utseende beroende på vilket man väljer. Det går att använda flera tillagningssätt efter varandra, och med hjälp av tallrikarna som finns längst ner kan man exempelvis mixa två ingredienser samtidigt. Maten blir också varm av att tillagas, om man serverar nykokt mat så reagerar karaktären på att den är för varm.

Toca Kitchen 2

Toca Kitchen 2

För att få sin figur att äta eller dricka måste man dra maten till munnen. För att få fram matvaror eller tillagningssätt så måste man som sagt dra i sidorna, något som inte är alldeles intuitivt i början för små barn. Därför kan det vara bra att en vuxen visar första gångerna. För att få tillbaka sin tillagade mat till figuren så behöver man trycka på en symbol i vänstra hörnet. Denna är tyvärr ganska lik symbolen i vänstra hörnet som gör att man går ur spelet, något som innebär att man förlorar sin mat. Dessa saker gör appen något svåranvänd för de minsta. Det hade varit en fördel om det var mer intuitivt eller tydligt hur man ska göra.

Toca Kitchen 2

Jag har provat appen med min fyraåring, som tyckte att den var rolig men som gjorde just dessa misstag i början (men lärde sig snabbt). Intresset för appen höll dock inte i sig så länge, kanske delvis för att vi har flera andra matlagningsappar och det saknades något nytt och spännande här.

På tre år har det hänt otroligt mycket i utbudet av appar för barn. Men i Toca Kitchen har det inte hänt lika mycket. Konceptet håller i och för sig fortfarande, men under de tre åren finns det andra appar som sprungit förbi.

Det är ganska små skillnader mellan Toca Kitchen och Toca Kitchen 2. En skillnad är att det är andra karaktärer, i ettan är det två barn, en katt och en ko medan det i tvåan är två andra barn samt ett monster. Monster (dock två andra varianter) kan man även hitta i Toca Kitchen Monsters som också har ungefär samma upplägg. En annan skillnad mellan apparna är att man kan tillaga flera ingredienser samtidigt i Toca Kitchen 2 genom att använda en tallriksrad längst ner där matvarorna kan placeras. Karaktärerna har också lite andra reaktioner på maten. Vad gäller tillagningsmetoderna så är de i stort sett samma, även om mikrovågsugnen bytts ut mot vanlig ugn och de ingredienser som mixats serveras i glas med sugrör istället för på tallrik.

De förändringar som gjorts känns inte riktigt tillräckliga för att motivera en helt ny app, utan känns mer som uppdatering till den befintliga. För riktiga Toca Kitchen-entusiaster är det kanske kul med en liknande variant, men för de flesta räcker det nog bra med antingen ettan eller tvåan. För den som tycker att matlagningsappar är roliga så vill jag ännu hellre rekommendera Dr Pandas restaurang och Dr Pandas restaurang 2, där man även får ta emot beställningar, laga till en hel maträtt och servera den. I vår familj har Dr Panda-apparna varit mer populära än Toca Kitchen-apparna.

Det finns inga köp inuti appen eller extern reklam. På förstasidan finns reklam för deras andra appar, men denna går att stänga av i Inställningar-appen. Toca Kitchen 2 innehåller inget språk varken i tal eller i text. Vi har testat appen på iPad.

Sammantaget tycker jag att det är en trevlig och barnvänlig app, som dock inte erbjuder så mycket nytt jämfört med sin föregångare. Jag hade hoppats på lite mer nyheter och gärna möjlighet att laga mer avancerade rätter, samt mer intuitiv styrning. Den får ändå en (svag) fyra i betyg av mig, för det är fortfarande en bra app för barn. Jag rekommenderar den för ca 3-5 års ålder men de yngsta kan behöva lite hjälp i början.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
  •   50 kr 1 apr 2021
  •   12 kr 18 mar 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  •   27 kr 7 nov 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Kitchen 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *