Toca Life: City är en dockskåpsapp där man får leka fritt med olika karaktärer i stadsmiljö. Här finns bland annat en frisörsalong där man kan byta frisyr och färga håret på karaktärerna. Lek och tal går att spara som film.

Toca Life: City är uppföljaren till Toca Life: Town och apparna har en del likheter vad gäller hur de fungerar. Ursprungligen känns temat igen från My PlayHome (som även dessa har uppföljare i form av Stores och School).

ANNONS:

Toca Life: City

I Toca Life: City finns det fyra olika miljöer och arton nya karaktärer. Precis som i tidigare Toca Life-app är detta en intuitiv app vars uttalade målsättning är att ”barnet bestämmer”. Därför finns det inga regler eller färdigdesignade minispel. Man får helt enkelt leka fritt med karaktärer och föremål i appen.

Miljöerna är en frisörsalong där man kan byta både hårfärg och frisyr på karaktärerna. Det finns 49 frisyrer och 36 färger att välja mellan. En annan miljö är gallerian som är uppdelad i en mataffär, djuraffär, leksaksaffär och klädaffär. I klädaffären finns det 59 olika plagg att välja på och man kan klä karaktärerna med valfritt plagg oavsett kön (någonting som vi saknade i My PlayHome Stores). Man även byta hattar, men inte skor eller ändra på ansiktsuttryck. Den tredje miljön består av flera sju olika matvagnar/restauranger där man kan få mat från olika kulturer. Det finns sushi, tacos, hamburgare, pizza, fish and chips, munkar och cupcakes samt nudlar. I den sista miljön befinner man sig i hemmet. Här finns ett duschrum med toalett, handfat och tvättmaskin, ett kök med möjlighet att laga mat, ett vardagsrum med soffa, tv-spel och en loftsäng. Det finns också en balkong med växter som man kan vattna.

Toca Life: City

Toca Life: City

I alla miljöer kan man lätt hämta in de karaktärer man vill leka med genom att trycka på en knapp. Karaktärerna är väldigt varierade och fantasirika. De är dessutom könsneutrala och har olika åldrar och hudfärger. Miljöerna innehåller många detaljer och man kan exempelvis slå in och öppna paket, öppna och läsa böcker, tända/släcka lampor och färga hår med ketchup. Man kan tillaga mat i ugn och på stekpanna. Det finns också en del begränsningar. Man kan exempelvis inte ta av karaktärerna några plagg (man måste därför duscha, gå på toalett och sova med kläderna på) och man kan inte heller klippa hår med sax, skära upp mat eller öppna förpackningar (exempelvis måste man lägga hela spagettiförpackningen i gryta eller på tallrik).

Toca Life: City

Som vanligt i Toca Bocas appar är navigeringen väldigt enkel och intuitiv. Min 7-åring tycker dock att man borde kunna gå ut ur ytterdörrarna istället för att trycka på meny-knappen. Både min 3-, 5- och 7-åring tycker väldigt mycket om att leka i Toca Life: City. De spelar även den tidigare appen fortfarande så min bedömning är att båda dessa appar har lång livslängd. Den nya appen känns dock bättre. Styrkan är framförallt att miljöerna är så breda och varierade samt den stora valfriheten i hur man vill klä och frisera karaktärerna. Som tidigare kan man också vara flera barn som leker tillsammans eftersom appen stödjer multi-touch.

Toca Life: City

I översiktsmenyn finns en knapp som snabbt återställer alla miljöer till ursprungsläge. Tyvärr är den nästan lite för enkel att komma åt och det går inte att återställa bara en av miljöerna i taget. Här hade det varit bra med ett ytterligare steg där man får bekräfta att man verkligen vill återställa miljöerna.

Som förbättringsförslag ser jag framförallt möjligheten att vandra med karaktärer från City-appen till Town-appen, i det fall man äger båda apparna. Det kan man göra i My PlayHome-apparna. Det hade också varit roligt med fler överraskningar och roliga detaljer. Och ännu fler möjligheter att personalisera karaktärerna, särskilt vad gäller ansiktsformer och uttryck. Jag hoppas att det är någonting som tillkommer i framtida uppdateringar.

Via första sidan når man information till föräldrar samt reklam för andra Toca Boca-appar. Det går dock inte att komma vidare ut ur appen utan att först ta sig förbi ett bra barnlås, men jag hade ändå önskat att barnlåset fanns innan man kom till reklamen och inte efter. Nu är det tyvärr lätt att man fastnar på reklamsidan. Reklamen går dock att stänga av helt i enhetens inställningar vilket är väldigt bra. Det går även att stänga av bakgrundsljudet men det finns inte någon vegetarianinställning som gör att kött försvinner från spelet. Toca Life: City är fri från trejdepartsreklam och köp i appen.

Allt som allt är Toca Life: City en väldigt rolig app med härliga och fantasifulla karaktärer som bjuder på en hel del möjligheter att utveckla fantasin. Vår bedömning är att den passar bäst för barn mellan två och åtta år. Trots att jag har en del förbättringspotential blir betyget fem av fem. Det här är en riktigt bra app. Men om man gillar mer styrda upplägg har man förmodligen inte lika stor glädje av denp. Och vill man ha mer karaktärer som är lite mer verklighetstrogna är My PlayHome fortfarande ett väldigt bra alternativ.

Uppdaterat den 2 september 2015
Numera kan man spela in egna filmer med eget tal och spara dessa till enheten. Det fungerar väldigt bra och ger nya möjligheter och användningsområden. Dessutom innehåller appen nu även en teater med en entré, fem scener (inklusive en som är neutral) och en garderob som är full med spännande kläder. Vill man inte ha möjlighet att spela in filmer så kan man stänga av detta i enhetens inställningar.

Uppdaterat den 10 december 2015
Det finns nu en ny plats där man kan sy och prova kläder. Det finns också lite mer detaljer i appen såsom att man kan stapla livsmedel och en ny julkaraktär.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Life: City för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *