I dockskåpsappen Toca Life: School får man leka fritt med 32 karaktärer i fem skolmiljöer. Karaktärerna har olika åldrar och är könsneutrala. Det går att spela in och göra små filmer av sin lek.

Toca Boca fortsätter låta oss se mer av livet i Toca Bocas värld. Tidigare appar i samma serie är Toca Life: Town och Toca Life: City. Nu har turen kommit till skolan.

ANNONS:

I Toca Life: School får vi träffa 32 nya karaktärer och låta dem leka runt i fem miljöer: skolbyggnaden, cafeterian, idrottsplatsen/parken, fritidsgården och hemmet. Det finns mycket roligt att göra som tillexempel olika sportaktiviteter, experimentera i labbet, ha lektion eller matkrig i matsalen. Det går att spela in och göra små filmer av sin lek precis som i Toca Life: Town. Ett trevligt inslag är att det i alla miljöer finns en rullstol utställd. Jag tycker synliggörandet av funktionsnedsättning är hedervärt, liksom att karaktärerna har olika åldrar och är könsneutrala.

Toca Life: School är som alltid med Toca Boca en enkel, lättförståelig och intuitiv app. Grundidén är en app som främjar fri, fantasifull lek under mottot ”barnet bestämmer”. Det finns således inga mål, utmaningar eller uppstyrda minispel, allt handlar om fri fantasi. Toca Boca skriver själva att de haft som mål att skapa miljöer som gynnar experimentlusten. De har särskilt märkt av en önskan att skapa oreda, men även städa upp efter sig, så denna möjlighet återkommer i alla miljöer.

I appen kommer man åt karaktärerna genom att dra i den lilla spaken med gubbar på, i nedre högra hörnet. Figuerna kan sedan hålla i de föremål som finns, eller då det är mat, äta upp den. Mina barn har varit lite besvikna över att inte alla föremål är lika interaktiva som exempelvis utklädningskläderna eller instrumenten som finns på fritidsgården. En möjlig förbättring hade kunnat vara att biljardköerna faktiskt skulle interagera med bollarna då de kommer i närheten. Samma sak gäller saxarna som finns i klassrummet, det blev viss besvikelse över att de inte på något sätt påverkar papper eller andra föremål.

Utvecklarens spaning om att viljan att kladda eller göra ”knasigheter” med maten (som till exempel stoppa den i toaletten, eller för den delen, mata karaktärerna med djurbajs) visar sig stämma även på mina barn. Dock är det bara roligt några gånger, sen tröttnar dem. Den pedagogiska tanken med att ha städmaterial utställt för att motivera städlek fungerar inte för oss. Då är det enklare att helt enkelt trycka på återställningsknappen och återgå till ursprungsläge. Faktum är att det kanske nästan är för lätt, precis som i de andra Toca Life-apparna. Mitt yngre barn har råkat komma åt knappen flera gånger oavsiktligt. Vi har i tidigare recensioner önskat någon form av kontrollfråga innan återställning sker, och den önskan kvarstår. Andra önskemål har däremot uppfyllts, det går att fylla på glas i Toca Life: School, men i övrigt har mathanteringen fortfarande viss förbättringspotential.

Denna app passar för ett stort ålderspann, alla saker är lätta att greppa för de yngre barnen och de äldre roas av de ”dolda” överraskningar som finns som till exempel att kombinera ihop en jättehamburgare eller sätta igång brandlarmet. Den försvunna diamanten som finns i Toca Life: Town och Toca Life: City återfinns även här, men det framgår inte riktigt vad tanken är att man ska göra med den? Ser fram emot en uppdatering när detta äntligen får sin lösning :-).

Både min sjuåring och treåring uppskattar Toca Life: School men saknar samtidigt många saker inte går att göra, vilket skapar en del frustration. Om det inte fanns några liknande appar skulle besvikelsen kanske inte vara så stor, men en jämförelse med exempelvis My Playhome School (där möjligheterna till interaktion är fler) blir inte till Toca Life: Schools fördel. Det känns också som det finns ganska enkla förbättringar som utvecklaren kunde ha gjort men av någon outgrundlig anledning valt att inte göra. Vi saknar framförallt möjligheten till en sammanhållen Toca life-värld, alltså att de olika apparna skulle kunna integrera i varandra.

Vad gäller inställningar finns möjlighet att stänga av bakgrundsmusiken och en ”nyhetskanal” med bland annat reklam för andra appar, små filmer med tips, Toca Boca-fanart från Instagram. och annat material. Nyhetskanalens filmer uppskattas mycket av min sjuåring, som också förstår en del engelska, min treåring vill gärna att jag som vuxen sitter med och översätter. Toca Life: School är fri från tredjepartsreklam och köp i appen.

Det här är en rolig app med bra möjligheter till fantasilek i skolans värld, med fina karaktärer. Den är populär hos mina barn, men jag misstänker att den del av populäriteten hänger på att de gillar Toca Bocas appar i stort, och Toca Life-konceptet sedan tidigare. Appen passar från två till ungefär åtta år och betyget från mina barn blir högt; en mycket stark 4:a. Vi är flera i redaktionen som testat och vi håller med om omdömet.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 8 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Life: School för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *