Toca Mini är en kreativ app där man skapar en liten figur, en ”Mini”, genom att välja och sätta på den ögon, näsa, mun och olika stämplar. Man designar och färglägger en del av kroppen i taget och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Toca Boca är en populär apptillverkare som tidigare lanserat bland annat Toca Band, Toca Builders och Toca Tailor.

ANNONS:

toca-mini

När man startar appen kommer den Mini man ska designa i sin tillhörande ask. Från start är figuren helt vit. Man designar sedan en del av kroppen åt gången, till exempel huvudet eller kroppen, en arm eller ett ben. På huvudet kan man välja ”hudfärg” samt typ av ögon, näsa, mun och ögonbryn från 12 olika modeller. De senare är snyggt animerade. Det går också att välja att lägga på en eller flera av 78 olika vändbara stämplar – figurer, siffror, morrhår med mera. Möjlighet att färglägga och sätta ut stämplar finns även på kropp, armar och ben. Färgläggningen sker genom att man drar sitt finger upp eller ner vilket då gör att hela ytan täcks av färgen horisontellt. Stämplarna kan man anpassa i både färg och storlek. Man kan och vrida dem. Det går att lägga på samma stämpel flera gånger. Till sist kan man också välja vilken tapet man villa ha i figurens ask. Det finns många bakgrunder att välja på och alla är väldigt fina. När man känner sig färdig kan man fotografera sin Mini och spara bilden i bildmappen.

toca-mini-ask

toca-mini-design

Figuren blir glad över sitt nya utseende och visar det genom att göra olika poser, rörelser och små uppmuntrande ljud med jämna mellanrum. I appen finns inget tal men det spelas lugn och mysig musik under tiden man designar sin Mini och dess ask. Stämplarna som man kan sätta på sin Mini anpassar sig väldigt snyggt efter var man sätter dem på Minins kropp.

toca-mini-foto

Sonen på 3 år sitter och pillar mycket med appen, men inte riktigt på det sättet som är tänkt. Han tycker nämligen om att titta på de tre Minisarna som kommer fram på startskärmen innan själva skapandet har börjat. Han har börjat designa en egen Mini men tappar tålamodet rätt snabbt. Appen är väldigt pysslig, så för att uppskatta den till fullo bör man ha en del portion tålamod. Bland redaktionens barn är det framförallt sexåringar och äldre som har tyckt om att skapa med den här appen, men det finns även en treåring som tycker att den är roligare än sina äldre syskon. Förmodligen kan det ta lite längre tid för vissa barn att komma in och uppskatta appen. Själv tycker jag att det är en rolig och fin app som stimulerar kreativiteten. Den som jag uppskattar är att det inte finns några regler eller rätt och fel (förutom att man inte får sätta mun, näsa, ögon och ögonbryn på något annat ställe än i ansiktet). Gränssnittet är barnvänligt och enkelt.

Det som vi i redaktionen saknar är vad som händer efter att man designat sin Mini. Den gör inget mer än står i sin ask, och trycker man på den hamnar man i designläget igen. Det hade varit roligt om man hade kunnat leka med sin Mini. En annan sak vi önskar är att kunna spara sina Minisar i ett galleri för att kunna återkomma till dem, eller varför inte låta de leka med varandra eller med kompisars Minisar. Appen har inte något tidtagningsmoment men det går inte att lägga ifrån sig enheten för att fortsätta senare, då börjar nämligen appen om från början. En annan sak vi reagerat på är att det är svårt att ångra sig. Det går nämligen bara att ta bort den allra senaste stämpeln man satte på sin Mini, och det går heller inte att måla över stämplarna.

Appen är fri från reklam från tredje part och det finns heller inte köp inuti appen. Toca Boca gör reklam för sina egna appar på första sidan i appen men både externa länkar och föräldrasidor skyddas av barnlås. Det går även att stänga av dem helt från inställningarna, som återfinns i Inställningar-appen. Där går det även att stänga av kamera-funktionen och bakgrundsmusiken. Vi har provat appen på iPad och iPhone och den fungerar bra på båda.

Toca Mini uppmuntrar barns lekfulla kreativitet utan att begränsa deras fantasi. Samtidigt får de träna på motorik och koordination för att få till den figur de vill göra. Appens enkla gränssnitt och att den är välgjord gör att barn från cirka 3 år och uppåt kan använda den. Appens livslängd förkortas av att det inte går att göra något mer med sin Mini när den är färdigdesignad. Toca Mini får betyg fyra av fem.

Fler exempel på skapelser går att hitta på Instagram.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 3 okt 2019
 •   40 kr 31 jul 2019
 •   10 kr 25 jul 2019
Google Play Store
 •   40 kr 6 aug 2020
 •   11 kr 30 jul 2020
Amazon Appstore
 •   36 kr 4 aug 2020
 •   9 kr 25 jul 2020
 •   36 kr 23 jul 2019
 •   9 kr 15 jul 2019
 •   36 kr 21 maj 2019
 •   9 kr 13 maj 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Mini för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *