I Toca Nature skapar man berg, sjöar och en egen skog av olika sorters trädslag. Därefter kan man utforska naturen och samla mat till djuren som bor där.

Toca Nature består av två lägen, skapa och utforska. När man skapar sin värld ser man den från ett fågelperspektiv i 3D. Här går det att snurra på världen för att se på den ur olika vinklar. I skaparläget kan man placera ut träd, berg och sjöar genom att välja i menyn i nederkanten och sedan dra med fingret över marken. Det går även att ta bort träd genom att hugga ner dem. Det finns fem olika trädslag att välja på. Och med träd, berg och vatten följer också sju olika djurarter vilka är knutna till respektive habitat. Man kan få varg, björn, räv, bäver, hare, hackspett och hjort att flytta in i skogen beroende på hur man väljer att utforma världen.

ANNONS:

Toca Nature

När man har skapat sin natur kan man utforska den. Med hjälp av förstoringsglaset kommer man närmare och väljer var man vill landa. Genom att dra med fingrarna över skärmen tar man sig runt i skogen och här kan man samla den mat som växer där och även mata djuren med den. Det gäller att gissa eller prova sig fram till vilken mat de olika djuren gillar bäst. Ibland visar djuren en symbol som hintar om vilken mat de är sugna på.

Toca Nature

Toca Nature

Djuren får olika färg på pälsen beroende på om de lever på snötäckta berg eller om de lever i skogen. De gillar olika sorters mat och man måste fundera ut och skapa den växtlighet där tex ekollon växer för att kunna mata djuret som föredrar den födan osv. Det finns både växtätare och köttätare, men de äter inte varandra. Under tiden man spelar övergår dagen till kväll och sedan till natt, både ljuset och bakgrundsmusiken förändras över dygnet i spelet. Det går dock inte att spara sin värld, om man stänger ned appen under en längre period försvinner den värld man skapat.

Toca Nature

Toca Nature

Min åttaåring är van att spela liknande spel där hen bygger oändliga världar. I Toca Nature tycker åttaåringen att det begränsade utrymmet snabbt blir enformigt. När ytan är fylld av skog återstår att gå runt och samla mat och att mata djuren, och hen ser inte riktigt meningen med det då djuren varken interagerar eller reagerar nämnvärt. Hen kan inte heller påverka ekosystemet eller göra så att djuren trivs bättre eller sämre. Min femåring har däremot återkommit till appen och vill gärna mata sina harar och leka med bävrarna. Hen bygger mest skog av den sortens träd som ger favoritdjuren och deras mat. Femåringen saknar möjligheten att kunna spara sin ”kaninvärld” och tycker att det är hemskt sorgligt när vännerna försvinner.

Även andra redaktionsbarn har testat Toca Nature och omdömena är blandade. Appen verkar ha längst livslängd bland lite yngre barn men det finns även en 7-åring som återkommit till den flera gånger.

Toca Nature uppmuntrar kreativitet och upptäckarlust, spelaren får prova sig fram och skapa och förändra fritt i sin värld. Jag upplever att appen är som en barnvänligare version av appen Topia World Builder. Varken djur eller växtlighet kan dö och växtätare och rovdjur lever sida vid sida. Det finns oändlig tillgång på mat och djuren äter självmant om man inte matar dem. Djuren interagerar inte med spelaren, de växer bara lite då och då vid matning.

Barnen kom igång med spelet utan hjälp av vuxen. Vi tycker att det är tydligt hur de olika djuren hänger ihop med de olika träden, vatten och berg. Det går även att fotografera i sin värld via en kamerasymbol, en inställning man kan välja att stänga av i inställningarna.

Förslag på förbättringar är att barnen vill kunna spara sin värld och kunna skapa flera olika användare (och därmed flera olika världar). Och vi saknar dessutom en tydligare uppgift och mening med spelet för att motivera ett högre betyg, kanske att få djuren att trivas och få ungar? Som det är nu riskerar det att bli lite långtråkigt i längden.

Toca Nature är en trevlig och barnvänlig app som är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Via förstasidan når man en särskild sida för föräldrar där det finns information om spelet, den sidan är skyddad av ett enkelt barnlås. Det finns även reklam för andra appar från Toca Boca. I enhetens inställningar kan man stänga av både reklam och musik. Appen innehåller varken text eller tal.

Jag rekommenderar Toca Nature för barn mellan fyra och åtta år. Betyget blir fyra av fem möjliga.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 3 okt 2019
 •   40 kr 1 aug 2019
 •   10 kr 31 jul 2019
 •   40 kr 31 jul 2019
 •   10 kr 25 jul 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   36 kr 23 jul 2019
 •   9 kr 15 jul 2019
 •   36 kr 22 nov 2018
 •   9 kr 16 nov 2018
 •   36 kr 3 aug 2018
 •   9 kr 26 jul 2018
 •   36 kr 20 jul 2018
 •   9 kr 12 jul 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Nature för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *