I denna app får man leka affär. Man kan vara ett eller två barn som leker tillsammans. Man väljer ut varor som man vill sälja och tar betalt med mynt i en kassaapparat.

Toca Store från Toca Boca utspelar sig i en affär där man kan handla massor med saker; alltifrån frukt till leksaker. Man kan vara ett eller två barn som leker tillsammans. Leker man själv får man agera både säljare och köpare – eller så kan man ta hjälp av ett gosedjur.

ANNONS:

Spelet fungerar så att man först får välja vilka varor som skall salurföras i butiken. Man väljer ut fem varor av 28 möjliga alternativ. Varorna hamnar i fem korgar som sedan köparen får får välja mellan. Köparen drar den vara hen vill köpa till kassan och säljaren väljer då vad varan skall kosta genom att trycka in en siffra mellan 1 och 5 i kassaapparaten.

När en vara skall betalas så drar köparen rätt antal mynt till kassan. Tyvärr finns det inte någon röst som räknar med. Det finns istället prickar som symboliserar hur många mynt som skall läggas i. När man betalt sin vara får man dra den till sin shoppingväska.

Köparen får köpa så många varor som hen har råd med. Budgeten är dock begränsad, endast 10 kronor. Hur många varor man har råd med beror alltså på vad säljaren väljer att ta betalt. Här kan det finnas utrymme för förhandling…

Väljer säljaren att ta ut ett pris som är högre än de pengar som köparen har kvar så får man automatiskt något/några extra mynt, så att man har råd.

Att köpa någonting i en affär är egentligen en ganska komplicerad process. Det är många moment, där momenten skall ske i en viss ordning. Ur det perspektivet tycker jag att appen lyckas bra med att göra det hela enkelt och intuitivt, så att t.o.m. ett yngre barn kan förstå vad som händer och vad man skall göra. Dessutom bibehålls det roliga med leken.

Att leka affär, oavsett om man leker i en app eller ”vanligt”, är en väldigt bra för att man lär sig kommunicera, att förhandla, att turas om och att ta olika roller. Man får dessutom naturligt in matematiken, även om det i denna app är på en väldigt grundläggande nivå. Som förbättringsförslag hade jag önskat lite större frihet i hur mycket pengar man har att röra sig med – då hade appen fungerat bättre även för äldre barn.

Toca Store är fri från in-app purchase och tredjepartsreklam. Det finns reklam för egna appar men dessa länkar skyddas av ett bra barnlås. Och det går även att stänga av reklamen helt i enhetens inställningar.

Toca Store passar bäst för barn mellan 3 och 5 år. Appen får betyg 4 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 3 okt 2019
 •   40 kr 1 aug 2019
 •   10 kr 31 jul 2019
 •   40 kr 31 jul 2019
 •   10 kr 25 jul 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Store för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Annika skriver:

  Barnen som hittat denna på min pad sitter hur länge som helst med den, verkligen en samarbets app.

 2. Linda Kullman skriver:

  Jag laddade ner denna app idag och dottern, 4,5 år, har redan hunnit leka med den ganska mycket. Det är roligt med en app där man kan leka tillsammans, dvs att en person ”står i affären” och den andra är kund och köper varor. Det påminner om Bamba Ice Cream, som är en av dotterns favoritappar. Jag misstänker därför att även Toca Store kommer att bli poppis här hemma. Dock tycker jag själv att det är synd att man först måste välja ut fem varor att fylla korgarna med och att det sedan endast är dessa fem varor som kunden har att välja på. Det hade varit roligare om kunden hade kunnat botanisera bland hela varusortimentet, precis som i en vanlig affär. Det blir lite begränsat på det här sättet. Det är också något förvirrande att de fem varorna läggs i något som mest ser ut som vanliga kundkorgar, det hade varit bättre om de legat i lådor/hyllor. Men än så länge verkar detta inte ha stört dottern så mycket, utan hon gillade alltså appen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *