I Toca Tailor designar man kläder och väljer tillhörande accessoarer till fyra olika figurer (pojke, flicka, lodjur och sengångare).

När man väljer en figur har den på sig vissa enkla plagg från början. Dessa går dock lätt att förändra genom att trycka på delar av plaggen och dra för att förlänga/förkorta. Man kan ändra tröj/skjortmodell, ärmtyp samt byxor/kjol genom att trycka med fingret. Det går också att exempelvis förlänga en tröja till en tunika eller klänning, eller att göra om långbyxor till kortbyxor och vice versa genom att dra fingret nedåt eller uppåt. Riktigt enkelt och intuitivt.

ANNONS:

När man så har designat klädernas form är det dags att välja tyg. Det finns ett antal olika tyger inbyggda i spelet, både mönstrade och enfärgade. Något som är riktigt snyggt gjort här är att man kan välja att ha tyget endast på delar av plagget, beroende på hur långt man drar tygrutan. Det går också bra att nypa/dra med två fingrar för att zooma in, ut eller rotera. På så sätt kan man få lätt få mer variation i sina mönster. Det kan bli riktigt kreativa och spännande kläder genom att kombinera olika tyger på olika delar av plagget. Förutom olika tyger kan man också sätta på olika detaljer på kläderna, som knappar, dragkedjor, fickor, stenar, lappar, snören mm.

Vill man inte använda de inbyggda tygerna så går det även att använda kameran för att ta kort på det tyg/mönster/annat som man vill ha på plagget. Det går också att välja bilder från kamerarullen. Bilden passas automatiskt in på plagget men man kan även rotera och flytta för att få det precis som man vill ha det. Det gör att det finns fantastiska möjligheter att vara kreativ med appen. Varför inte göra likadana kläder som du själv har på dig, eller hitta någon spännande struktur eller färg utomhus som passar på kläderna?

Förutom kläder så går det också att välja på ett antal accessoarer, som hatt, glasögon, halsduk, mustasch, fluga och skor. Det går att kombinera många olika tillbehör, men sitter de på samma plats byts den föregående ut (till exempel kan man inte ha två olika hattar samtidigt).

När man är nöjd med sin design kan man välja att ta kort på den, antingen med den färdiga bakgrunden eller med hjälp av kameran. Det går alltså att få med sig själv, en kompis eller sin favoritplats på bilden. För att figuren ska passa in så går det att zooma eller flytta den. Bilderna sparas till kamerarullen, men om man inte vill att detta ska vara möjligt så går det att stänga av.

Oavsett vilken figur man väljer får man samma möjligheter till kläder och tillbehör – väldigt bra eftersom det inte begränsar barn i stereotypa könsroller. Detta är inte minst en fördel när det gäller användning i förskola, som har ett tydligt krav i läroplanen på att motverka traditionella könsmönster och könsroller. Appen är även användbar för att stimulera barns skapande förmåga och för att uppmuntra samarbete. Jag tycker därför att Toca Tailor passar bra både i förskole- och hemmiljö.

Trots alla valmöjligheter är det enkelt och intuitivt att använda appen. För att använda och förstå alla funktioner så tror jag att man behöver vara ca fyra år (vilket även utvecklaren rekommenderar). Men även de som är yngre kan ha glädje av appen, framförallt att välja mellan de olika tillbehören. Den passar också bättre till äldre barn än Toca Bocas andra appar, eftersom den är lite mer avancerad och kreativ. För de minsta barnen hade det dock varit en fördel om det gick att stänga av vissa av de mer avancerade funktionerna, som kameraintegrationen.

Jag har provat den med min fem- och sjuåring och båda tyckte att den var rolig. Allra mest fastnade femåringen för den, och testade fram mängder av olika mönsterkombinationer. Min tvååring tyckte också att det var kul, men använde inte alla funktioner utan fokuserade mest på tillbehören som hattar, glasögon, halsband och applikationer.

Det finns inga inställningar inne i Toca Tailor, utan man går in i Inställningar-appen på sin enhet för att slå av/på olika val. Här kan man välja om man vill tillåta att bilder sparas i kamerarullen (separata val för bilder på mönster och bilder på färdiga figurer), om ljudet ska vara av eller på samt om man vill visa ”Toca News” (reklam för deras andra appar) och ”For Parents” (föräldrainformation). Det är väldigt bra och barnvänligt att ha dessa inställningar separat, det gör att inte barnen kommer åt inställningarna av misstag. Det finns länkar, bland annat till Facebook, på föräldrasidan. Men denna går som sagt att stänga av så att inte barnen kommer åt den. Det finns inga köp inuti appen eller extern reklam. Appen innehåller inget tal eller skriftliga instruktioner utan endast tydliga symboler. Det är en universalapp som fungerar på iPhone, iPod touch och iPad, vi har dock endast provat på iPad.

Sammanfattningsvis är det här en riktigt snygg, lekfull och kreativ app med massor av möjligheter. Kanske den bästa Toca Boca-appen hittills. Jag ger den betyg 5 av 5.

Här finns en mycket tydlig Youtube-video som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Tailor för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Marie-Louise skriver:

  Jag vill få säga lite om denna appen ..

  För det första så är Toca Boca spelen på topplistan i vår familj och när ett nytt kommer är vi inte sena att testa det.

  Just ovanstående är ett av favoriterna av alla som finns. Valmöjligheterna är stora och det passar både stora och små. Vår treåring är nöjd att bara plocka med accesoarerna på dom olika karaktärerna medans vår 7-åring älskar att använda sig av kameran för att testa nya mönster och detaljer. En bra idé då man kan variera sig i det oändliga. Sonen på 10 år gillar även han detta.

  En annan kul sak är att kunna placera figurerna i hemmiljön eller var man nu är med hjälp av kameran. Kanske inget nytt men en sak som göra Toca Boca Tailor nästintill oändlig eller i alla fall varar länge i vår familj.

  Håller klart med om 5 av 5 betyget ovan.

  // Marie-Louise

 2. Maria Sjölin skriver:

  Jag har en dotter som är fem år och en dotter som är två år.
  Valmöjligheterna av accessoarer var det som lockade mest i denna app.
  Ett bra spel för att träna samarbete då döttrarna suttit tillsammans och valt vartannat plagg.
  Vi tyckte att det var roligt att det även fanns djur som kunde få kläder! Bra att man kunde välja av samma kläder till båda könen.

 3. Anette skriver:

  En av min femåriga dotters absoluta favoritappar, hela fotoalbumet i iPaden är fullt med hennes kreationer. Absolut värd fem av fem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *