I Toca Train leker man lokförare i en 3D-genererad värld. Man får lasta på och av olika karaktärer och last och köra tåget på en bana.

Toca Train heter en ny tåg-app från Toca Boca och utspelar sig i ett 3D-genererat landskap. Som spelare är man lokförare och får styra över tågets hastighet, stanna vid stationer och tuta. Man får även bestämma vilka personer som skall gå av och gå på samt lasta på olika slags varor. Tåget går i en slinga med totalt sex stationer där varannan station är för varor.

ANNONS:

Det är väldigt enkelt att öka och sänka farten. Man drar en spak från 1, 2 och 3 för att få olika hastigheter. Eller 0 för att stanna. Denna spak kan man nå inifrån tåget men även utifrån. När en station dyker upp byter 0:an ut mot en glad gubbe eller en kran, beroende på vilken station man kommer till. Genom att trycka där då kan man få tåget att stanna, men det går även att dra ner spaken hela vägen. Väldigt intuitivt.

Appen är otroligt fint gjord. Musik och grafik ger en känsla av att man befinner sig i en drömvärld. Med fingrarna kan man vrida bilden för att titta åt olika håll och man kan även pincha för att zooma in och ut. Högst upp till höger i bilden finns en knapp om man vill se lokförarens pespektiv. Även i hytten kan man titta sig omkring. Det finns även andra detaljer som jag gillar. Ett exempel är att det kommer gnistor från rälsen när man bromsar snabbt eller åker snabbt genom en kurva. Ett annat exempel är att tågtutan låter olika mycket beroende på hur mycket man drar i den.

När man har lekt med appen en stund kan tåget bli fullt. Då får man fundera på vem som skall gå av för att nästa person skall kunna gå på. Man får själv välja på vilken, av de fyra platserna, personerna skall sitta. Men av någon anledning har tågets fönster rullgardinerna neddragna vilket gör att man inte kan se personerna när de väl har satt sig i tåget. Det är lite konstigt tycker jag, men ingenting som mina barn reagerade på.

Det är svårt att inte gilla Toca Train. Appen är väldigt fin och detaljrik och som spelare kan man göra en massa olika beslut. Vi har testat appen under drygt en vecka och 2,5-åring är storförtjust. Min 5-åring tycker att den är för enkelt och väljer att inte använda den. Man besöker ganska snabbt alla stationer och appen kan därför upplevas som repetetiv. Men för yngre barn blir livslängden längre. Både karaktärer och varor finns i många variationer.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Det finns reklam för Toca Bocas andra appar, men det går inte att trycka sig ut ur appen utan att först ta sig förbi ett bra barnslås. Reklamen går att stänga av helt via enhetens inställningar.

Enligt Toca Boca är målgruppen 3 till 7 år. Jag rekommenderar den främst till barn mellan 2 och 3 år. Betyget blir 4 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 30 apr 2020
 •   12 kr 20 apr 2020
Amazon Appstore
 •   36 kr 22 mar 2021
 •   9 kr 15 mar 2021
 •   36 kr 30 nov 2020
 •   18 kr 25 nov 2020
 •   36 kr 4 aug 2020
 •   9 kr 25 jul 2020
 •   36 kr 16 apr 2020
 •   9 kr 31 mar 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Train för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. Johan skriver:

  Det är en underbart fin app, tyvärr tröttnade min 3-åriga dotter efter 10 minuter. Det är helt enkelt lite för repetitivt. När vi spelade var jag väldigt imponerad över hur smidigt och fint det var att flytta runt kameran och titta på 3d-världen, men det brydde inte min dotter sig särskilt mycket om. Hon ville helt enkelt ha fler delmoment. En 2-åring har nog mer behållning av Toca Train.

 2. Caroline skriver:

  Min fyraåring har längtat efter detta spelet och blev väldigt glad när det äntligen kom
  Först tyckte han att det var lite svårt att komma igång och förstå hur appen skulle fungera. Jag tyckte faktiskt det var lite klurigt också. Men efter några minuter började han greja det har sedan haft väldigt roligt med tåget! Det är kul att lyfta på och av saker, och låta människorna åka.
  Vi älskar Toca bocas appar eftersom det verkligen är leksaker, mycket mer än egentliga spel. Det går att leka i timmar man kan liksom inte misslyckas med dem.

 3. Pappa Daniel skriver:

  Jag har samlat ihop lite fler kommentarer kring appen från Facebook:

  Linda S: Min snart 4-åring gillar den å väljer själv att spela den om han väljer spel själv.

  Susanne H: De spelade den första dagarna men nu har de tappat intresset och gått tillbaka till Tiny Bang Story som legat i vila ett par månader 🙂

  Rikard B: Min treåring blev helfrälst men det varade inte så länge. För få moment i spelet.

  Julia K: Vi håller med föregående. För få moment i spelet. Var kul några dagar tyckte 3-åringen.

  Helen B: Min 4-årige kille var förväntansfull, men tröttnade efter bara en liten stund. Hände ju inte så mycket, samma sak hela tiden… Ångrar köpet faktiskt!

  Jörn K: Grabbarna förväntade sig mer. ”det tar nog slut snart” sa dom när de kört runt några varv. Synd på ett bra spel i övrigt.

  Kristina K: Även min 4-åring ledsnade ganska snabbt. Levde inte alls upp till hans förväntningar. Hände för lite. De fina effekter som finns att man kan snurra runt bilden för att få olika vyer etc är inget som han fann mycket intresse i. Att bara kunna lasta på/av saker och folk blev lite enformigt. Det han efter ett tag tyckte var roligast var att reta mig med att låta tutan tjuta i en evighet.

  Ira K: Min två-åring kör den fortfarande varje dag! Tutan och folket är kul. Att lasta fortfarande lite svårt. Men tror att miny moe car som vi köpte samtidigt kommer hålla längre.

 4. Jennie skriver:

  Både min 3 1/2 åring och min 5 1/2 åring gillar verkligen Toca Boca Train och sätter igång det när de får spela på min telefon eller på iPaden. Jag har laddat ner det på båda. Det funkar bäst på iPaden eftersom skärmen är större. Själv är jag imponerad av känslan i att köra tåget. De spelar inte jättelänge varje gång, kanske 10 minuter, men de återkommer till spelet varje gång de får spela. Efter ett tag blir det repitativt, antar jag att de tycker. Hoppas att det kommer påbyggnad, att man kan köra olika vägar eller över broar eller något annat.

 5. Åsa skriver:

  Mina killar på tre och fem år gillar det här spelet. Medan treåringen är tågfrälst och växlar mellan detta och build a train så använder femåringen spelet när han leker tåg. Han gör på så sätt att han ställer upp stolar i en lång rad och sedan sitter han själv längst fram med paddan och Toca Train på. På så sätt håller jag med kommentarerna som liknar spelet vid lek med leksaker. För övrigt gillar mina pojkar alla spel från Toca Boca.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *