Målet med Träna Matte är öva på matematiska färdigheter som lärs ut under förskoleklass och årskurs ett. Appen består av 6 nivåer med 15 övningar på varje nivå. Varje övning innehåller 10 uppgifter så totalt har appen 900 uppgifter att lösa.

Träna matte har samma skapare som appen Lära Läsa som vi tidigare recenserat. Har man provat den tidigare appen kommer man att känna igen karaktärerna.

ANNONS:

Träna Matte

De uppgifter som finns med i Träna Matte är bl.a. räkna antal, tiokompisar, addition upp till 20, subtraktion med tal från tio och under, se mönster, logiskt tänkande, geometriska figurer, talföljder upp till 100 och matematiska begrepp. Svårighetsnivån ökas och övningarna varieras under spelets gång. Ljudet efter en avklarad uppgift bekräftar om svaret var rätt eller inte.

Träna Matte

Träna Matte

Appen är lätt att komma igång med då man från början måste klara en bana i taget för att komma vidare. Uppgiften står högst upp på varje sida med versaler och efter texten finns en pratbubbla så att man kan få uppgiften uppläst på svenska. Appen innehåller inget spontant tal men ljudeffekter efter varje löst uppgift och efter avklarad nivå.

Träna Matte

Träna Matte

Inställningarna ligger bakom ett matematiskt barnlås. Där kan man slå av ljudeffekter samt välja användarprofil. Man kan skapa upp till 10 olika användarprofiler. För varje profil kan man sedan välja att låsa upp alla nivåer alternativt låsa alla nivåer på nytt. Appen är fri från reklam och externa länkar samt in-app purchase.

Träna Matte

Min nyblivna förskoleklassare har spelat igenom hela appen på ett par dagar. Mitt barn tycker appen saknar bra spelkänsla och belöningar och vi har därför fått använda andra belöningar för att få motivationen att hållas uppe. Andra barn i redaktionen har också valt bort denna app av samma anledning, men det finns också barn som valt att använda Träna Matte då och då ändå, men då inte så långa stunder åt gången. Nivån känns dock helt rätt och variationen på uppgifter gör att det inte blir enformigt.

Flera fyraåringar till oss i redaktionen har provat appen men om man inte kan 2-siffriga tal blir appen ganska snabbt för svår vilket är lite synd då vissa delar, även på högre nivå, passar yngre barn. För att yngre barn ska kunna använda appen behöver man i så fall låsa upp allt innehåll och hjälpa till med vilka nivåer som kan vara lagom. För att underlätta detta vore det bra med tydligare information om vilka uppgifter som återfinns på vilken nivå.

Träna Matte är ett bra komplement till skolans matematikundervisning men skulle behöva bättre spelkänsla och belöningar för att barnen självmant ska vilja spela under längre stunder. Jag rekommenderar appen för barn mellan 5 och 7 år och ger den en 3:a i betyg.

Uppdaterat den 22 april 2015
Appen innehåller nu tal på fler språk. Svenska och engelska har inspelat tal men övriga språk är än så länge endast talsyntes. Man byter språk genom att ändra i inställningarna på enheten. Det går alltså inte att byta språk inuti appen.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande nio språk: danska, engelska, franska, italienska, norska (bokmål), portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021
 •   25 kr 29 nov 2020
 •   12 kr 27 nov 2020
 •   25 kr 7 jul 2020
 •   35 kr 30 nov 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
 •   25 kr 29 nov 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Träna Matte för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Pappan skriver:

  Barn: son 6 år, läskunning och mattevan

  Har kört nivå 1 och 2 som tog en knapp timme. Han förstod snabbt själv hur och vad som skulle göras och behövde bara marginellt med hjälp av oss.
  Han tyckte dock att belöningen var för liten, främst i de moment där det krävdes huvudräkning och i vissa moment som var för enkla. Var tvungen att lägga till tidsaspekten för att få honom att fortsätta. Lite för repetitivt rent generellt.

 2. Åsa Nilsson skriver:

  Barn 5 år samt årskurs f-3

  Min blivande 5 åring klarade de flesta uppgifterna under nivå 1 men tröttnade snabbt då de ofta va samma typ av spel.

  Tyckte appen va enkel att förstå och använd men lite tråkig.
  Likaså tyckte barnen som testat den på jobbet.
  Hade varit bra om man kunnat ställa in svårighet istället för att jobba sig fram.

 3. Kristin skriver:

  Min sexåring har testat, men tyckte att det var för många omgångar med samma sak och tröttnade ganska fort.

 4. Maria skriver:

  Min 5-åring tyckte att nivå 1 var rolig i början men hon tröttnade efter en stund eftersom det var mycket av samma sak som hon sa. Min 8-åring har kommit tillbaka till appen vid ett flertal tillfällen men han spelar inte så lång stund. Han uttryckte att det är roligt med matte i appen men det är inte spännande. Rekommenderar appen till 5-8 åringar som en extra träning för att repetition är bra för att befästa kunskap och färdighet.

 5. Camilla skriver:

  Min 6-åring kom snabbt igång med appen och förstod hur hon skulle använda den. Däremot tröttnade hon ganska snabbt och det har varit svårt att motivera henne att fortsätta att gå igenom alla nivåer. Hon tyckte att det var mycket upprepningar.

  Min 4-åring tyckte att det var kul att spela ihop med en förälder, men ganska snabbt blir vissa delar i appen för svåra så då tröttnade hon pga det.

  Som förälder tycker jag att appen är intuitiv, lärande och pedagogisk. Men det saknas något som motiverar barnen att fortsätta att använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *