Treasure Sums är en lite mer avancerad matteapp som med hjälp av spännande utmaningar gör spelaren mer förtrogen med addition och subtraktion.

Lumiogänget från Lighthouse Learning är i farten igen. Till skillnad från t. ex Llama Drama och Farm Factor från samma utvecklare är det här en app för barn som kommit en liten bit på väg i sin matteinlärning. Men precis som vanligt bjuder den på intresseväckande, spännande utmaningar och en visualisering som konkretiserar mattetänket för spelaren.

Treasure Sums

I samma anda som övriga appar från Lighthouse Learning låser spelaren upp nya delar av en historia genom att klara banorna. I Treasure Sums är det en skojig berättelse om pirater. Tyvärr finns appen än så länge bara med engelskt tal, men min nioåring hade inga problem att följa med i historien utan översättningshjälp. Själva speldelen behöver inte heller översättas. Treasure Sums är både barnvänlig och lättspelad samtidigt som den bjuder på riktigt kluriga utmaningar för både små och stora. Anvisningarna och ledtrådarna är lätta att förstå.

ANNONS:

Appen är indelad i tre delar och för att få berättelsen i rätt ordning rekommenderar jag att man börjar från början. Delarna är markerade som 1, 2 och 3 på startsidan. Målet med appen är att hjälpa Jasper, Digit och Plume att hitta piratskatten genom att lösa de kluriga uppgifterna som piraterna lämnat efter sig.

Del 1 – Shape Sums
Flytta siffrorna till sin rätta plats genom att dra dem med fingrarna. Här gäller det att addera tills summan i alla fält stämmer överens med den givna siffran högst upp. 30 banor med ökande svårighetsgrad följs av två bonusbanor. På varje nivå belönas spelaren med maximalt tre blixtar för sin insats. Spelet går visserligen på tid, men det finns ingen klocka som stressar spelaren under själva spelmomentet.

Treasure Sums

Treasure Sums

Del 2 – Number Paths
Här skall siffrorna flyttas in i ett rutnät så att de givna summorna stämmer överens på slutet av varje ”väg”. Spelaren måste hålla koll på både lodräta och vågräta rader för att få alla kombinationer att stämma. 25 banor och två bonusbanor bjuder på en hel del tankenötter där både addition och subtraktion övas. Även här belönas spelaren med blixtar.

Treasure Sums

Del 3 – Coin Problems
I den sista delen möter spelaren uppställningar med saknade siffror. Siffrorna finns på guldmynt som skall placeras in i uppställningarna. Summorna kan vara fyrsiffriga och på de högre nivåerna gäller det att hålla tiotalen i minnet när man adderar. Här finns 23 banor och tre bonusbanor. Blixtar och tidtagning fungerar likadant som i de tidigare momenten.

Treasure Sums

Vi har haft riktigt roligt med Treasure Sums, som verkligen övar problemlösning och får de små grå cellerna att jobba för högvarv. Den här appen är riktad till barn som redan lärt sig grunderna i addition och subtraktion och behöver öva matematiska strategier och befästa sina kunskaper. Tack vare ramhistorien är det lätt att motivera barnet att spela och viljan att få ”full pott” när det gäller blixtarna skapar samtidigt utrymme för upprepning av momenten. Min nioåring spelade igenom hela appen innan jag ens hann titta på den och hade sedan inget emot att sitta tillsammans och gå igenom den igen. Dessutom spelas vissa delar av den (särskilt den lite sudokuliknande första delen) regelbundet här hemma ”för att den är rolig”.

Inställningar och information från utvecklaren finns skyddade bakom barnlås. Här går det t. ex att stänga av bakgrundsmusik och slå av och på möjligheten att be om hjälp under spelets gång. Reklamen för utvecklarens övriga appar från framsidan, utan barnlås. Treasure Sums är fri från köp inuti appen och reklam från tredje part. Vi har spelat på en iPad.

Det här är en skojig, varierande och fullmatad app som trots begränsat innehåll verkar ha lång hållbarhet. Jag rekommenderar den främst för barn i åldrarna 8-10. Klippen med piratberättelsen hade gärna kunnat vara en liten aning längre och det hade varit roligt med en svensk version och fler utmaningar. Betyget blir en fyra av fem.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Treasure Sums för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *