Trilo Stavar är en svenskproducerad läs- och skrivapp som bygger på ljudningsmetoden. Genom att sätta samman bokstäver till efterfrågade ord tränar man läs- och skrivfärdigheten och blir belönad med små korta berättelser.

Trilo Stavar är skapad av samma tillverkare som ligger bakom appen Kul med Duffton. För den som gillar upplägget i Kul med Duffton kan Trilo Stavar erbjuda ett välkommet komplement då denna innehåller en ny uppsättning ord och en ny slags belöningsberättelse. Handlingen utspelar sig denna gång i Trilo-världen där man får träffa spöket Spooka, monstret Frank och mumien Sling.

ANNONS:

Trilo Stavar bygger på ljudningsmetoden och man får man öva sig på att skriva och läsa genom att kombinera ord och bild eller sätta samman bokstäver så de bildar efterfrågade illustrerade och upplästa ord. Varje gång man trycker på en bokstav får man höra hur denna låter på svenska. Det finns fem olika svårighetsgrader som är baserade på svenska språkets uppbyggnad med enkla enstaviga och ljudenliga ord på de lättaste och flerstaviga ljudstridiga ord på de svåraste.

Varje svårighetsgrad innehåller fem olika delsteg med tio uppgifter i varje. I första delen ska man stava till ett uppläst ord med bild genom att välja mellan ett antal utsatta bokstäver på skärmen. Trycker man på bilden av ordet kan man få det uppläst igen. Är det rätt bokstav flyttas den upp till ordet och är det fel får man en ljudsignal. Därefter forsätter man trycka på bokstäverna tills hela ordet är färdigt.

I andra delen ska man lista ut vilken bild av sex olika som motsvarar ett skrivet ord. Trycker man på bokstäverna i ordet får man höra hur de låter och kan på så sätt lättare ljuda sig fram till vilket ord som eftersöks.

I tredje delen ska man placera ett ords bokstäver i rätt ordning innan det åker ur bild. Råkar man trycka på fel bokstav får man vänta en stund innan man kan försöka med en ny och det är därmed mindre bra att chansa då det i längden lönar sig att tänka till innan man trycker på en bokstav. Det är rätt gott om tid men min åttaåring upplever ändå att det är ett högst irriterande stressmoment och tycker inte om att man måste vänta en stund om man råkar trycka fel. Del fyra och fem är upprepningar av del ett och tre.

Under spelets gång får man berömmande och uppmuntrande kommentarer och när man klarar uppgifterna får man bränsle som gör att man kan flyga framåt och samla ihop pusselbitar till som leder till en berättelse.

Det går att växla mellan gemener och versaler när som helst under spelets gång. I övrigt saknar vi en inställning som gjorde det möjligt att variera svårigheten inom de olika nivåerna. Det hade exempelvis varit uppskattat om det gick välja att få fler eller färre bokstäver att välja mellan i stavningsövningarna eller att inte enbart rätta bokstäver blev uppflyttade till de streckade linjerna när ordens stavning efterfrågas. I kombination med accepterade felplaceringar hade det sen varit perfekt med en talsyntes som kunde läsa upp vilka ”ord” bokstäverna bildat.

Det är färgglatt med flera olika färger på bokstäverna men jag kan tycka att det för tydlighets skull hade räckt med två olika. En för vokaler och en för konsonanter. Gissningsvis så finns det en förklaring till konsonanternas olika färger men den är inte helt uppenbar.

Min åttaåring läser helt utan problem. De något svårare nivåerna är egentligen perfekta som stavningsträning men åttaåring gillar inte att tävla och tidspressen i tredje delen har tyvärr varit avskräckande. Berättelserna som lästes upp kring de insamlade pusselbitarna har inte upplevts som tillräckligt roliga för att väga upp för detta och locka till upprepat självvalt spelande. Kanske är det så att berättelserna passar bättre för något yngre barn.

Trilo Stavar kan medverka till att väcka intresse för läsning och skrivning och för den som redan börjat komma igång ger den en kul och stimulerande träning som stärker självförtroendet. Även något äldre barn kan få sig en liten utmaning när det gäller att stava sig fram till orden i den svåraste nivån.

Trilo Stavar är fri från reklam och köp inuti appen. Det finns inte några inställningsmöjligheter. Min åldersrekommendation är 5-8 år och betyget blir en trea.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
  •   50 kr 29 okt 2020
  •   25 kr 29 nov 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Trilo Stavar för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *