Följ med med ekollonen Tripp och Trapp på upptäcktsfärd och utforska den interaktiva världen runtomkring trädet Träd. Skapa egna kalejdoskop, gör en egen pekbok och se vilka magiska och färgglada kryp som gömmer sig under barken på Träd.

Tripp, Trapp, Träd är skapad av Utbildningsradion (UR) och baserad på barnprogrammet med samma namn. Utbildningsradion ligger sedan tidigare bakom appen ABC-raketen.

ANNONS:

Tripp, Trapp, Träd bygger på läroplanen för förskolan och är en del i UR:s nya satsning som främst riktar sig till barn i förskoleålder. Enligt tillverkaren är tanken att man med hjälp av denna app ska knyta samman flera olika plattformar för lärande (radio, tv och appar) i ett och samma tema. Målet är att skapa ett material som är ett språkstärkande och begreppsutvecklande komplement till lärandet i förskolan och som även lockar till att utforska, upptäcka och påverka.

Tripp, trapp, träd - app

I Tripp, Trapp, Träd får man träffa ekollonen Tripp och Trapp som bor i det stora trädet Träd. Appen inleds med att man väcker Tripp och Trapp som följer med runt och tillsammans får man utforska den interaktiva miljön runtomkring Träd. Genom att klicka sig fram i miljön kan man bland annat påverka vädret, spela på löv och stenar samt flytta runt på vissa saker.

Tripp, trapp, träd - app

Utöver de mindre momenten finns det även tre lite mer spelliknande moment. Ett där man skapar egna mönster i ett kalejdoskop med hjälp av enhetens kamera. Ett annat där man genom att forma olika mönster skapar magiska kryp i alla möjliga tänkbara färger och storlekar. I det sista momentet kan man skapa sin egen ”pekbok” genom att ta en bild med enhetens kamera och sedan, med hjälp av mikrofonen, namnge saker som finns på bilden.

Tripp, trapp, träd - app

Tripp, trapp, träd - app

Den kanske största delen av innehållet är ändå att man kan se samtliga avsnitt av Tripp, Trapp, Träd, lyssna på avsnitten i radioform och även se enskilda delar av avsnitten. Man kan till exempel välja att bara lyssna på sångerna, rimma och dansa med koltrasten i fågelholken eller lyssna på sagorna.

Tripp, trapp, träd - app

Tripp, trapp, träd - app

Tripp, Trapp, Träd har en barnvänlig navigation med få funktioner som de flesta barn snabbt klurar ut på egen hand. Man utgår från en helbild av miljön. När man trycker på delar av den (dessa markeras genom att föremål i bilden studsar till eller glimmar) skickas man vidare till en närbild. Man backar tillbaka till startsidan genom att klicka på symbolen av ett träd eller en bakåtpil.

Tal och musik i appen förekommer flitigt och alla ljud känns igen från tv-programmet. En stor del av innehållet är utan tal och fokuserar istället på att upptäcka och utforska efter ålder och egen förmåga. För att kalejdoskopet och pekboken ska fungera måste man ge appen tillgång till kamera och mikrofon. För att titta och lyssna på programmen krävs det internetuppkoppling.

Tripp, trapp, träd - app

Jag har testat appen med min, nyss fyllda, 4-åring. Jag själv upplever att appen är lättnavigerad och att den verkligen lockar till att upptäcka och utforska då den har ett vackert och välarbetat bildspråk. Just biten med att trycka för att se vad som händer varade inte särskilt länge för min 4-åring. Däremot kan 4-åringen sitta långa stunder och skapa kalejdoskop och kryp. En favorit är även att man kan se delar av de olika avsnittet utan att behöva se hela programmet. Här hemma har vi just nu fastnat för att rimma med koltrasten Kol-Erik. Barnet tittar på flera av dessa delar för att sedan pausa, spola tillbaka och försöker rimma själv – något som inte hunnits med när vi tittat på tv-programmet.

Bland övriga barn i redaktionen har det varit ett något varierat mottagande. Överlag så är det de barn som sedan tidigare är bekanta med programmet som har uppskattat appen mest. Samtliga tycker att det är en väldigt fin och välarbetad app men flera av oss tycker att den kunde haft ett lite större innehåll (utöver tv-programmet och dess delar).

På startsidan finns en symbol leder vidare till instruktioner. Där kan man som vuxen läsa mer om appens funktioner och kopplingar till den pedagogiska tanken med varje enskilt moment. Denna sida är låst med barnlås. Tripp, Trapp, Träd är helt fri från reklam och in-app purchase.

Att appen i första hand är lite mer av ett verktyg än ett spel tycker jag märks tydligt. Kanske framförallt genom att en stor del av innehållet består av att lyssna på de pedagogiska sångerna, höra på sagorna men även se hela avsnitt av programmet eller lyssna på de i radioform. Det syns även genom att den pedagogiska tanken går som en väldigt tydlig röd tråd genom alla moment. Trots detta tycker både jag och mitt barn att appen fungerar väldigt bra även i hemmet.

Vi rekommenderar Tripp, Trapp, Träd till barn mellan 3-5 år och ger den betyget 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *