I Tsuro placerar man ut vägbrickor på ett bräde. Målet är att själv stanna kvar på brädet samtidigt som man försöker få övriga spelare att hamna utanför. Det går bra att spela själv eller tillsammans med upp till sju andra spelare.

Appen Tsuro är den digitala varianten av brädspelet med samma namn. Spelet består av ett bräde med 36 rutor och totalt 35 olika vägbrickor. Reglerna är mycket enkla och det gäller att helt enkelt lägga en bricka i taget framför sin egen tsurosten och på så sätt skapa en väg som denna kan gå på. Alla brickor passar på alla platser och man har tre brickor i taget att välja mellan. Målet är att skapa en väg som gör att den egna stenen stannar kvar på brädet så länge som möjligt.

ANNONS:

Tsuro

Första gången man spelar får man en engelsk (eller på annat valt språk, dock inte svensk) genomgång över hur spelet fungerar av Calliope. Calliope är guden Zeus dotter och spelets ursprung kommer från en berättelse om henne och draken. Denna genomgång går att stänga av i inställningarna om man inte vill gå igenom den före varje spelstart. Även speltips, ljud och till viss del grafik går att justera i inställningarna.

Det går att välja mellan att spela helt själv eller mot upp till sju motståndare. De inbyggda motståndarna kan ha tre olika svårighetsgrader och man väljer svårighet för varje enskild motståndare. Spelar man mot andra spelare i rummet så skickar man runt enheten så att en i taget kan göra sitt drag. Det går även att spela med andra över internet men det krävs då tyvärr att man ansluter via Facebook och spelar emot facebookvänner. Vi har valt att stänga av detta alternativ i inställningarna eftersom det inte är så barnvänligt. Ett avstängt Facebook i appen utesluter dock inte uppmaningen att man delar sitt resultat på sociala medier när man är klar med en en omgång. Det finns även möjlighet att spela med andra via iOS Game Center (gäller alltså ej Android).

Tsuro

Om man spelar själv så registreras längden på vägen och hur många loopar man gör och det går att samla olika slags trofeer via Gamecenter. I flerspelarläget väljer man om man vill att målet för aktuellt parti ska vara att lägga sista brickan, bygga längst väg eller göra flest loopar.

I flerspelarläget kan man själv inte åka ut för att man råkar lägga fel bricka utan appen talar om ifall det finns ett annat brickval som kan göras. Det är däremot tillåtet att lägga brickor så att motspelarna åker ut, vilket även kan rekommenderas om man vill vinna.

Jag har testat Tsuro med mina tre äldsta barn och det är i första hand nioåringen som fastnat för det och då främst spelvarianterna som innebär att man bygger längst väg eller räknar loopar. Intresset tror jag hänger ihop med att nioåringen har god förmåga och tycker det är roligt att planera och försöka klura ut logiska lösningar på problem.

Tsuro

Det finns ingen tredjepartsreklam eller möjlighet till köp inuti appen. Däremot finns det länkar till appbutik och sociala medier som inte har någon form av barnlås.

Att lägga brickor i sig är inte svårt men för att kunna ha ordentlig glädje av spelet krävs att man gör planerade och logiska brickval och jag tror därmed att man bör vara minst 8 år för att uppskatta Tsuro fullt ut. Efter att även ha spelat Tsuro som brädspel så tycker vi att det fungerar utmärkt i appformat. Förutom tillskottet av stämningsfull musik så erbjuder appen en ny speldimension då den inte bara räknar kort och utan även räknar loopar och mäter längden på vägen. Betyget blir en fyra.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande fem språk: engelska, franska, italienska, spanska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 28 okt 2021
 •   20 kr 20 okt 2021
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 30 okt 2020
 •   35 kr 1 okt 2020
 •   50 kr 10 feb 2020
 •   35 kr 4 feb 2020
Google Play Store
 •   55 kr 9 okt 2020
 •   38 kr 1 okt 2020
 •   55 kr 10 feb 2020
 •   36 kr 5 feb 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *