I TuneTrain får man möjlighet att på ett lekfullt och roligt sätt komponera melodier.

På senare tid har jag och min äldste son (sex år gammal) haft tämligen olika uppfattningar om på vilket sätt man bäst använder en iPad. Medan jag gärna vill att han ska öva på att läsa och skriva vill han mycket hellre titta på film på Netflix. Så, ni kan tänka er hur nöjd jag blev när vi i förra veckan hittade en app som vi både två tyckte var rolig och utmanande.

Appen i fråga heter TuneTrain och i denna får användaren möjlighet att på ett lekfullt och roligt sätt komponera melodier.

tunetrain

ANNONS:

Rent praktiskt så är appen konstruerad på så sätt att spelaren drar ett streck mellan människor som (ofta) finns i olika hus där varje människa symboliserar en ton och människor i husen motsvarar ackord i ackompanjemanget. Melodin är alltså resultatet av vilka människor som väljs, respektive avståndet mellan dem. Det går att hoppa över människor också, något som i så fall förlänger tonlängden. Det låter komplicerat men är i själva verket förhållandevis enkelt, åtminstone om man är fyra år och äldre.

tunetrain-taget

Det geniala med TuneTrain är att husen som är valbara förhåller sig till varandra på ett sådant sätt att det oftast blir en acceptabel melodi, oavsett vilka människor som väljs eller hoppas över. Man kan också lägga till ackompanjemang, vilket gör att det låter ännu bättre.

tunetrain-stil

I TuneTrain finns det tio olika miljöer att bygga melodier i. Det som skiljer i miljöerna är teman, färger och framförallt ackompanjemang. I vissa miljöer går det att välja mellan till exempel klassiskt, latininspirerat och rock medan det i andra miljöer finns pop, funk samt hip hop-inspirerat ackompanjemang. Det finns alltid tre olika musiktyper att välja på, samt möjligheten att ta bort ackompanjemanget helt. Vidare så är miljöerna lite olika komplicerade och skiljer sig sinsemellan genom att några bland annat skapar melodier i moll. Som bonus går det också att få melodin i skriven i traditionella noter längst upp på skärmen under tiden som man komponerar.

tunetrain-niva

Jag tycker att TuneTrain är intuitiv och enkel att använda, trots att det skrivna språket i appen enbart är på engelska. På förstasidan finns det fyra knappar att välja mellan, men det är egentligen bara den första ”Levels” som är intressant för de unga spelarna. Jag och sexåringen hjälptes åt första gången vi spelade TuneTrain, men efter detta har jag inte behövt förklara något.

Appen saknar reklam och externa länkar, vilket är bra. Jag hade gärna sett att knappen som startar spelet hade varit betydligt större och mer framträdande, för att undvika att barnen väljer något av de andra alternativen (en beskrivning av hur appen är konstruerad, mer information om appen samt lärarhandledning – allt på engelska).

Det bästa med TuneTrain är att den är väldigt smart konstruerad och att den faktiskt gör så att en sexåring kan komponera och få ett resultat som låter bra. Det sämsta med appen – tja, det är väl kanske att den inte alltid står sig i konkurrensen jämfört med att titta på film på Netflix, åtminstone inte utifrån sexåringens perspektiv.

Men, på det hela taget gillade både jag och sexåringen TuneTrain alltså. Fyraåringen klarade dock inte riktigt av den, utan blev oerhört frustrerad över att han inte kunde komponera lika fina melodier som storebror. Ifall detta är något generellt för fyraåringar låter jag vara osagt, men tror ändå att appen är snäppet roligare för de lite äldre barnen.

Det finns två förbättringsåtgärder som jag gärna skulle vilja se. Det första är möjligheten att sätta ut nya hus och människor, i de fall då tonen som man önskar sig inte är valbar. Den andra förbättringsförslaget är att göra det enklare att lyssna på några få toner i taget. Som det är nu så blir det väldigt mycket att barnet väljer och därefter (häpen) lyssnar på resultatet, snarare än att man gör medvetna val, ändrar några toner och lyssnar igen. Kanske kunde det finnas ett ”lyssna-läge” då man kunde trycka på människorna för att höra en melodisnutt, utan att för den delen ändra något i melodin?

Jag uppskattar TuneTrain väldigt mycket, men med tanke på att appen är på engelska, att det finns förbättringspotential samt risken att vissa barn kan uppfatta den som lite tråkig så är jag snål med betyget och sätter en trea.

Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar.

Jag rekommenderar TuneTrain till alla små musiker mellan fyra och åtta år.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *