iPad Dohi Betyg 3 9+ år Denna recension har en film som visar hur appen fungerar

Gå upp på vinden och ta reda på alla dess hemska hemligheter. Leta nycklar, tyd koder, lös problem, läs dagböcker och ta reda på många spännande och skrämmande sanningar.

Viskande vinden är en kombinerad bok- och problemlösningsapp där man själv får vara en del i handlingen. Genom att leta efter föremål, knäcka koder, lösa problem och läsa berättelsetext samt innehållet i upphittade dagböcker, polisrapporter och tidningsartiklar kan man få reda på den hemska sanningen kring vad som hänt med några tjejer i Krabbsjögrund. Samtidigt som man tar reda på alla mörka hemligheter får man avgöra sitt eget öde. Det finns två olika slut på berättelsen, varav man kan välja att ompröva det ena.

ANNONS:

Viskande Vinden

Både ljudeffekter, bilder och handlingen i berättelsen kan upplevas som rejält skrämmande. Är man inte rädd av sig rekommenderar vi att man använder hörlurar, vilket förstärker ljudeffekterna.

Drar man med fingret över skärmen markeras alla saker som går att plocka upp eller som innehåller budskap, och det är därmed lätt att veta var man kan trycka. Kommer man till en problemlösningsuppgift finns skriftliga instruktioner över vad som efterfrågas.

Viskande Vinden

Viskande Vinden

Det går egentligen att ta sig igenom hela spelet genom att enbart hitta rätt föremål och lösa problemlösningsuppgifterna men man missar då hela handlingen och tycker troligtvis att appen är alltför tunn. Viskande vinden innehåller nämligen mycket text av olika slag som man behöver läsa för att kunna förstå vad som egentligen hänt med Greta och Daniella, samt alla omständigheter kring deras respektive försvinnanden. Läser man inte allt eller i alla fall det mesta är det lätt att missa viktiga fakta som man behöver känna till för att förstå hur allt hänger ihop till fullo.

Omdömena bland redaktionsbarnen har varit blandade. En del har tyckt den är alltför läskig, andra har tyckt att den är för långsam medan andra har gillat. Min nioåring hörde till dem som gillade medan min elvaåring tyckte den var okej men att den innehöll för mycket text. Dagböckerna som var skrivna med skrivstil hade de dessutom riktigt svårt för att läsa. Problemlösningsuppgifterna var roliga och på en bra nivå, samtidigt som de testade deras tålamod rejält.

Viskande Vinden

Jag har läst en stor del av appens text tillsammans med min blivande nioåring och använt den i stället för högläsningsbok en kväll, vilket hindrade nioåringen från att själv hoppa över alltför mycket läsning. Barnen ansåg att det var mer betydligt mer lockande att leta reda på nästa nyckel än att läsa en massa dagbokstext.

Jag gillar upplägget med både omfattande berättelse och problemlösning då detta kan locka till läsning och ge möjlighet att öva upp barnens läsförståelse. Jag tycker dock det är synd att problemlösningsuppgifterna inte har en ännu tydligare koppling till texten i både dagböcker och annat. Uppgifterna i sig kunde haft ett innehåll som krävde att man hittade ledtrådar eller lösningen någonstans i texten. Att fråga efter bröllopsdatum som kod var bra, men tyvärr var datumet markerat onödigt tydligt. När jag frågade mina barn om handlingen i efterhand så var tyvärr ingen av dem helt säker på varför det hade gått som det gjorde för Greta och Daniella i berättelsen. Viskande Vinden har dock samtidigt inspirerat oss till mer läsning. Vi har varit på biblioteket och lånat de två första av sex vanliga, men helt fristående böcker, som utspelar sig i just Krabbsjögrund.

Vi saknar även en sparafunktion som gör att man kan fortsätta vid ett annat tillfälle och då gärna även möjligheten att spara i olika namn. Som det nu är får man börja om från början om man stänger ner appen helt. Några i redaktionen har haft problem med att appen kraschar. Vi har påtalat detta till utvecklaren och hoppas att det kommer en uppdatering som löser problemet.

Viskande Vinden är helt fri från externa länkar, tredjepartsreklam och köp inuti appen. Jag rekommenderar appen till orädda barn från 9 år och uppåt och betyget blir en stark trea.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Viskande Vinden för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

8 kommentarer

 1. Jonna skriver:

  Tycker det borde nämnas i recensionen att det förekommer en del läskiga scener! Spänningen byggs upp och i en del av spelet uppstår en otrolig obehaglig situation som alla kanske inte är beredda på.

 2. Jane skriver:

  Bra läsning för min åttaåring, men hon blev jätterädd för det rödögda spöket som dök upp – och hon är inte vanligtvis lättskrämd.

 3. Karl skriver:

  Hej,

  Detta spel hör till en serie ungdomsböcker som rekommenderas åldrarna 12 till 15. Att föreslå spelat till barn från 9 visar på att recensenten har dåligt ömdöme eller inte spelat tillräckligt djupgående. Det vore önskvärt om detta korrigerades, då yngre barn kan uppfatta detta spel som väldigt obehagligt. För att inte säga traumatiserande.

 4. Karl skriver:

  Förlåt Mamma Maria. Jag märkte nu att itunes föreslår spelet till ålder 9+. Jag riktade därmed utan fog min kritik mot dig. Bortse gärna från den delen av min tidigare kommentar. Beakta däremot gärna att spelet fortfarande kan vara väldigt skrämmande.

 5. Annelie skriver:

  Jag har fastnat i kassaskåpet. På spelet där man ska få ihop ritningen, har försökt i timmar men lyckas inte få ihop den. Hatar dra-ihop-bild-spel! Kan någon hjälpa mig??

 6. Tommy skriver:

  Jag hade tänkt locka lässvaga elever till läsning men har haft problem med att förstå hur spelet fungerar. Kolleger har också försökt men misslyckats. Jag vill att man ska kunna skriva in olika användare, stoppa och spara, kunna backa och lätt komma tillbaka där man är, klarare instruktioner hur man ska lösa uppdrag och möjligheter till att också höra texten. Då kan det bli ett superpedagogiskt läsmaterial.

 7. Frid skriver:

  Vi använde Viskanden vinden som halvklassläsning i åk 8 istället för en vanlig bok. Fördelar: ett sug att upptäcka, interaktiviteten, historien var spännande men även eleverna i åttan blev rädda vid vissa delar. De är mycket intresserade av att läsa fler interaktiva historier. Däremot var inte intresset stort för att läsa de andra vanliga böckerna i serien. Negativt: väldigt mycket text på några ställen, t ex i polisrapporten. Flera elever struntade i att läsa allt eller läste bara de understrukna delarna, delvis pga mängden men även eftersom det inte gick att förstora texten. Det borde även finnas ett sätt att spara olika personers framgång, t ex sparfiler.

 8. Lydia skriver:

  Jag behöver lite hjälp, när jag drog ljuset med tändstickorna mot fartyget vid fönstret så kom det något ljud och sedan kunde jag inte trycka på någon pil för att gå till någon annan del av rummet och så kan jag inte trycka på skrivbordet, kassaskåpet eller radion allt har typ fastnat förutom ljudet som fungerar.
  Så vet någon av er om det bara är något fel så att man måste börja om eller bara vet något som kan hjälpa?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *