Wilda Pruttar är en trevlig bokapp för yngre barn

Appen Wilda Pruttar bygger på boken Wilda Wilma Pruttar. Det är Cecilia Svensson och förlaget Lulla-by som ligger bakom både app och bok.

Boken handlar om flickan Wilda Wilma som tycker att pruttar är väldigt roliga. Det här är en bok som barn kan skratta med – men boken innehåller även fakta om vad en prutt egentligen är och varför de kommer. Det fysiska boken går att provläsa här.

Wilda Pruttar består, förutom av boken, ett minispel samt en målarbok. Bokdelen innehåller en bra, tydlig och engagerad berättarröst (Elin Juhlin) samt flera interaktiva moment. Det senare fungerar så att det finns olika punkter på skärmen som man kan trycka på, och då händer det någonting. Normalt en liten animation och ett ljud (ofta olika pruttljud).

ANNONS:

Appen innehåller även bokens text. Om man vill kan man stänga av berättarrösten och läsa själv. Det går även att stänga av bakgrundsljudet som finns på vissa sidor, samt möjligheten att få tips om vilka punkter i boken som är tryckbara. Dessa val ligger på varenda sida i boken vilket förmodligen innebär att många barn kommer att trycka på dem av misstag. Positivt är dock att man trycker på symboler och inte ren text.

Wilda Pruttar innehåller också ett spel där Wilda flyger. Genom att vicka på sin enhet kan man få Wilda att flytta sig till höger eller vänster på skärmen. Medans hon flyger så kommer det medaljer och andra saker i luften. Lyckas man träffa medaljerna så får man extra poäng och träffar man någonting annat så kan man fortsätta flyga. Ju mer man flyger desto glesare blir det mellan de olika sakerna. Om man inte träffar tillräckligt många saker så räknas poängen ihop.

Spelet är tyvärr varken särskilt snyggt eller innovativt. Men det kan säkert underhålla barnen en längre stund. En sak som är bra är att man inte kan träffa fel saker och få minuspoäng.

Sista delen i Wilda Pruttar är en målarbok. Här finns 32 svartvita motiv som man kan färglägga. Till sin hjälp har man 15 färger och 4 olika penslar. Målarboken känns inte heller särskilt innovativ, men uppskattas säkert av barnen. Det finns även knappar för skicka en bild via e-post eller spara den. Det senare kan man göra hur många gånger som helst. Var lite vaksam om det är ett barn som tycker om att trycka överallt som använder appen.

Jag gillar appen, särskilt bok-delen. Både berättarröst och ljud är bra. Spelet och målarboken är OK som tidsfördriv, men det är inte p.g.a. dem dessa man köper appen.

Jag rekommenderar Wilda Pruttar till barn som är mellan tre och sex år. Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Wilda Pruttar

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Ingela Albihn skriver:

    En rolig bok om pruttar. Den blir extra rolig i och med alla pruttljud som man inte har i en vanlig bok. Varje sida har en eller flera ställen där man kan trycka och höra pruttljud. Mina barn som är 3 och 4 och 6 år gillar den mycket. De skrattar varje gång vi lyssnar på sagan. Ibland kan jag se att barnen själv väljer denna appen istället för ett spel när de sitter med iPaden. Som extra bonus innehåller den ett spel och målarbilder men boken i sig är helt klart värt ett köp! Passar barns förskoleåldern då pruttar är ett roligt ämne 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *