Tyckte du om att leka med klippdockor när du var liten? Här är den moderna versionen för dagens iPad-generation. Inget klippande men i gengäld går det att variera både kläder och accessoarer på många olika teman.

Yipy Yipy som skapat appen har även gjort appen Yipy Garden Farm som vi tidigare recenserat. Det märks att utvecklaren lånar inspiration från andra appar. I Yipy Costume Party kan man se att Toca Tailor varit en förlaga för utformningen, även om de också skiljer sig på många sätt. Här kunde man kanske önska lite mer egen touch på designen.

ANNONS:

Appen startar med att man får välja en av sex karaktärer som man sedan får klä på. Det finns olika teman och bakgrunder, och vilken man startar med slumpas fram när man valt karaktär. Det går dock enkelt att byta, och man kan även mixa kläder från olika teman. Totalt finns det sex olika teman (pirat, slott, dans, cirkus, sport och vilda västern) med över 60 plagg i varje.

Costume Party

Den figur man valt står bredvid en låda med en temasymbol på. När man trycker på lådan öppnas den och man kan välja mellan ett stort antal kläder och accessoarer såsom hattar, glasögon, tröjor, kjolar, byxor, skor och skärp. Det går att välja fritt mellan alla dessa, men man kan inte sätta flera hattar på varandra eller både kjol och byxa, utan det finns bara plats för en sak på varje plats. När lådan är öppen kommer två symboler upp på vänsterkanten, en galge och en landskapssymbol. Trycker man på galgen så byts temat ut på väskan och det kommer upp nya kläder och accessoarer. Trycker man på landskapssymbolen så ändras bakgrunden. Det finns ett par bakgrunder till varje tema men man kan välja fritt oavsett vilka kläder som använts. Bakgrunderna har också matchande ljud. Stänger man klädlådan så kan man inte längre byta tema på låda, däremot öppnas istället möjlighet att ta bild på sin skapelse eller att gå tillbaka och välja en ny karaktär.

Costume Party

Oavsett om man valt en flicka eller pojke att klä på så får man upp samma klädalternativ. Detta känns väldigt befriande jämfört med vissa andra appar som exempelvis My PlayHome Stores där kläderna bara passar ena könet. Det är också en fördel att man får välja helt fritt att mixa och matcha olika teman på både plagg och bakgrund. Det saknas dock en möjlighet att på något sätt påverka plaggen i form eller färg, så ur det perspektivet är den mer styrd. Vill man ha en app där kläderna går att ändra mer kreativt så är Toca Tailor ett bättre val.

Costume Party

Jag har provat appen tillsammans med min fyraåring, som gillar appen och återkommer till den spontant. När jag klädde en pojke i rosa balettrikåer blev det dock protester, vilket öppnade för en intressant diskussion om vilka kläder pojkar och flickor får använda och vem det egentligen är som bestämmer det. Här ser jag en pedagogisk möjlighet som även kan användas i förskolan, som ju har i sitt uppdrag att motverka traditionella könsnormer.

Sammantaget är det en trevlig app som är befriande fri från normer och med många fina teman och plagg. Den hade dock gärna fått ge utrymme för mer kreativitet. Jag ger den en fyra i betyg och rekommenderar den för ca 3-5 års ålder.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   12 kr 2 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Yipy Costume Party för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Maria Ekblom Petersson skriver:

    Så befriande att barnen ÄNTLIGEN kan klä sina dockor utan könsstereotypa mönster. Vi som arbetar i förskolan vet hur de här sakerna påverkar våra yngsta, vi behöver fler normkritiska appar!!! Kram Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *