I Yum-Yum Bokstäver får man öva på att spåra former och bokstäver i fyra teman som bygger på årets årstider. Som uppmuntran och belöning får man skapa vackra mönster. Svenskt tal.

Upplägget i Yum-Yum Bokstäver känns igen från Yum-Yum Nummer som är uppbyggd på exakt samma sätt och låter användaren spåra siffror i stället för former och bokstäver. Det finns fyra olika teman – sommar, höst, vinter och vår, som alla innehåller samma slags form- och bokstavsträning. Det som som skiljer dem åt är framförallt att belöningsuppgifterna ser lite olika ut.

ANNONS:

Det går att välja om man vill träna på former, gemener eller versaler. För att välja mellan dessa tre går man in på föräldrasidan eller respektive användare. Ordningen på bokstäverna kan antingen vara alfabetisk eller i en rekommenderad ordning där man i versalerna börjar med de bokstäver som enbart har raka streck först. När man spårar en bokstav får man höra dess namn på svenska. Mellan och under övningarna hörs ljudeffekter och man får uppmuntrande och berömmande kommentarer.

Yum-Yum Bokstäver

Yum-Yum Bokstäver

Först får man se hur strecken ska dras och därefter får man öva på att spåra varje form eller bokstav tre gånger genom att själv dra strecken i anslutning till den uppritade konturen. Om man inte väljer lätt svårighetsnivå så blir det lite svårare för varje gång.

Efter att man gjort varje bokstav tre gånger får man automatiskt vidare till nästa om man inte valt att repetera dem i inställningarna. Tyvärr så fungerar det inte på samma sätt för formerna, utan där måste man själv aktivt välja att byta till en annan. Detta blev lite omständigt för min treåring som då vill välja form helt själv och inte alls någon av de former som lite slumpmässigt blir tillgängliga.

I Halloweenbelöningen får man dekorera pumpor genom att placera ut färdiga former så att det ser ut som om man skurit ut mönster i pumpan. I sommartemat får man välja mönster på en larv och sen se denna förvandlas till en fjäril. Vinterbelöningen i sin tur är att man får man dekorera en snöflinga med ädelstenar och se hur det blir ett symetriskt mönster av de utplacerade delarna. När man är färdig med belöningsuppgifterna kan man välja att ta ett kort innan man återgår till spårningsövningarna.

Yum-Yum Bokstäver

Yum-Yum Bokstäver

Det går att ha upp till 30 användarprofiler och som vuxen kan man gå in på den barnsäkrade föräldrasidan och se hur det gått för respektive barn. Det går att välja om man ska låta barnet bestämma om det vill träna på bokstäverna i rekommenderad eller alfabetisk ordning. För yngre barn kan man ställa in svårighetsnivån till ”lätt”, vilket innebär att barnet får skriva siffran tre gånger utan att svårighetsnivån ökar. Det går även bestämma om det är tillåtet att man lyfter fingret under spårningen. Dessutom kan man ända hur många spårningsuppgifter barnet ska göra innan det får möjlighet att göra en belöningsuppgift och hur lång tid det maximalt får ägna sig åt belöningen.

Yum-Yum Bokstäver

Min treåring och sjuåring har testat denna app och den gillas av båda. Spårningen är kul och belöningarna är uppskattade. Treåringen använder den lätta inställningen och har gått igenom versalerna, men tycker det är roligast att skriva bokstäverna i det egna namnet och syskonens. Sjuåringen tycker att det är bra att öva på bokstäver lite extra hemma och inte bara i skolan och brukar nu växla mellan Yum-Yum Bokstäver, Letterschool och Skrivguiden för att få lite variation.

Yum-Yum Bokstäver

Som förbättringsförslag önskar jag att det gick växla mellan former, gemener och versaler direkt i spelläget eller att man blev ombedd att göra detta val i samband med temabyte. Något som kunde utvecklat bokstavsarbetet ett steg längre vore om det i samband med bokstavsspårningen gick att få upp bilder på saker som har de aktuella begynnelsebokstäverna.

Yum-Yum Bokstäver innehåller en bra kombination av bokstavsskrivning på ett lekfullt sätt och uppmuntrande spel i lagom längd. Bokstäverna formas på ”rätt” sätt enligt svenska regler och man får höra både bokstävernas namn och hur de låter.

Jag rekommenderar Yum-Yum Bokstäver till barn mellan tre och sju år och betyget blir en fyra.

Uppdaterat den 20 september 2016
Nu finns det en fjärde årstid, sommar, där man får spåra i skapa mönster med sand och vatten.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för den engelska appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
  •   50 kr 20 apr 2020
  •   35 kr 12 apr 2020
  •   50 kr 18 mar 2020
  •   0 kr 15 mar 2020
  •   50 kr 3 okt 2019
Google Play Store
  •   47 kr 18 nov 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Yum-Yum Bokstäver för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *