Zcooly Affären är en pedagogisk app som är uppbyggd för att träna matematiska förmågor som ingår i läroplanen för årskurs ett. Det gäller framförallt antal, siffergrannar, talkamrater, jämna/udda tal, addition, subtraktion och sekvenser.

Spelidén är att man ska hjälpa till i en affär. Affärsinnehavaren Håke behöver hjälp med olika sysslor, som att stå kassan, ställa upp varor, pussla eller mata hamstrar. För att lyckas med dessa olika uppgifter behöver man använda sina matematiska förmågor. Spelet börjar förhållandevis enkelt men blir sedan gradvis svårare ju längre man kommer i spelet. Affären är tredimensionellt uppbyggd och man rör med fingret dit man vill gå för att styra sin spelare.

I kassan börjar det med att kunderna vill köpa varor, de talar om hur många och vilka varor de vill ha och så får man lägga upp dem i en ruta på kassadisken. Inga pengar byter ägare i de första nivåerna. Men när man kommer till de högre nivåerna börjar de även betala för sig, och de kan då exempelvis vilja ha en morot och en annan vara för sina 10 kronor. Den som spelar får då hitta en kompletterande vara till rätt pris. Ytterligare längre fram i spelet får man även växla pengar. Även detta sker på ett något ologiskt sätt, de kan lämna fram en sedel på 67 kronor och vilja ha växel på den. Växeln är dock i korrekta valörer som tior, femmor och enkronor.

Zcooly Affären

ANNONS:

När man ska ställa upp varor i butiken så gör man det i en påbörjad sekvens. I början kan detta vara exempelvis varannan plats tandkräm, varannan plats mjöl och så ska man fortsätta det påbörjade mönstret. Lite längre fram blir det tre varor i sekvens, och på slutet blir det istället siffersekvenser. Det känns kanske lite märkligt att ställa upp siffror i varuhyllorna i en affär, men svårare blir det onekligen i svårighetsgrad.

Zcooly Affären

I pusslet har man en tavla på en vägg, där man ska sätta tre pusselbitar. Det är antingen talets grannar eller talens ordning som tränas, dvs man ska sätta pusselbitar i rätt ordning för att uppfylla de kriterier som nämns. Detta är kanske inte precis en vanlig arbetsuppgift i en affär, men funkar för att träna talgrannar och talordning.

Zcooly Affären

I hamstermatningen ska man mata hamstrar med siffror på, det kan antingen vara i talordning (exempelvis lägst till högst) eller udda/jämna tal. Talordningen är hyfsat enkel att lyckas med eftersom det inte finns någon tidspress, men i udda/jämna tal hoppar hamstrarna upp och ner ur hålen och det är lätt att bli stressad och trycka fel. Kombinerat med att udda/jämna tal är ganska svårt så blir det här en av de mer krävande uppgifterna i spelet.

Zcooly Affären

Det finns en hel del udda saker i Zcooly Affären, som troligen är tänkta att göra det lite extra skojigt (någon annan förklaring har jag svårt att se). Dels ser kunderna ganska konstiga ut, de kan exempelvis ha en fisk på huvudet eller en planet snurrande kring sig, och dels är varorna ganska udda. Det blandas helt normala varor som tandkräm, mjöl och äpplen med betydligt märkligare varor som hamstrar och mänskliga organ (hjärtan, lungor och näsor bland annat). Varornas priser (inklusive deras inbördes relation) har ingen verklighetskoppling. Dessutom har karaktärerna överdrivna dialekter och röster, något som är vanligt i barnspel men som jag inte är helt övertygad om att barn är så imponerade av (i alla fall tycker inte mina barn att det gör spel roligare, samtidigt som vi föräldrar tycker att det är ganska irriterande).

En nackdel med appen är att det blir väldigt mycket upprepningar, det är samma typer av uppgifter om och om igen och för att samla mycket pengar (vilket man behöver för att ta sig vidare) så måste man göra dem väldigt många gånger. Dessutom får man endast göra två fel per bana/spelomgång. Det är i och för sig bra att man inte bara kan chansa hur som helst, men samtidigt är två fel inte speciellt mycket när man ska klara 30 uppgifter i rad (vilket behövs för tre stjärnor). En uppgift kan i det här sammanhanget bestå av att mata fem hamstrar i rad utan misstag, vilket alltså innebär att man endast får råka trycka fel max två gånger under tiden man ska mata 150 (!) hamstrar. Annars misslyckas man och får börja om från början på banan. En annan nackdel med spelet är att det blir väldigt trångt på kassadisken när man har många varor att ställa upp, så det händer att någon ramlar av och man misslyckas med uppgiften trots att man egentligen lagt upp rätt antal varor.

Genom att spela sig igenom de olika banorna och samla stjärnor/mynt så kommer man dels vidare till nya banor och kan dels köpa olika saker som mattor eller tapeter till butiken. När man kommit igenom alla banor och köpt en ny kostym till Håke så blir det ett kort litet födelsedagskalas. Därefter kan man fortsätta samla fler stjärnor genom att göra om uppgifterna. Det finns något som låses upp när man tagit samtliga stjärnor på samtliga banor, men det har vi inte orkat göra eftersom det som sagt blir extremt mycket upprepningar. Skriv gärna en kommentar till recensionen om du lyckats med detta och vet vad som händer!

Min femåring och sjuåring har provat det här spelet. Sjuåringen tyckte att det blev alldeles för mycket upprepningar, tröttnade fort på spelet och vägrade spela vidare. Dessutom tyckte han uppgifterna var för enkla (vilket han i och för sig tycker även om matteboken i skolan). Femåringen däremot tyckte att spelet var kul och klarade det fint på egen hand i början, däremot behövde han en hel del hjälp från mig när det blev mer avancerade nivåer (såsom subtraktion eller udda/jämna tal). Även andra i redaktionen har testat med sina barn, och de tyckte också att det blir för mycket upprepningar. Så appen rekommenderas i första hand till tålmodiga barn som inte har något emot att göra samma sorts uppgifter om och om igen.

Det finns möjlighet att skapa ett ”Zcooly-konto” i appen, och därmed kunna använda olika enheter med samma inloggning. Då måste man dock ange en epostadress. Men det går också att spela utan konto, vilket troligen passar bäst för de flesta barn. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. Zcooly Affären har svenskt tal som förklarar vad man ska göra i de olika uppgifterna. Den fungerar på iPad och iPhone, vi har testat på iPad.

Sammanfattningsvis så tränar appen många olika matematiska förmågor som ingår i läroplanen, och den känns också nytänkande i utformningen. Nackdelen är att det blir mycket upprepningar och appen kan upplevas som lite tjatig. Mitt totalbetyg blir en fyra, med reservation för att den passar bäst för barn som inte blir irriterade av upprepningar. Jag rekommenderar i första hand appen till åldern 6-8 år (beroende på hur långt fram man ligger i matematik), men även femåringar kan ha glädje av den med lite hjälp av en vuxen.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Zcooly Affären 1

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Zcooly 5-7 år

Tillverkaren erbjuder Zcooly Affären 1 och två ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De två andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly Klockgården.

Paket: Zcooly Superpaketet

Tillverkaren erbjuder Zcooly Affären 1 och åtta ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De åtta andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Raketen, Zcooly Klockgården, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Gruvan.

Paket: Zcooly Superpaketet - 8st lärande spel

Tillverkaren erbjuder Zcooly Affären 1 och sju ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De sju andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Klockgården, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Gruvan.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Zcooly Affären 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Annika skriver:

  Det här är en app som definitivt är värd pengarna

 2. Lisette skriver:

  Vår 6-åring gillade spelet i början, men tröttnade ju fler nivåer hon klarade då man gjorde samma på nästa nivå men att momentet blev något svårare…
  Sedan upplever jag att det är lite för få olika moment för att man skall tycka det är kul när det är samma sak på varje nivå…
  Innehållet i spelet är dock bra och pedagogiskt och man lär sig att följa mönster och betala och få växel tillbaka t.ex…

 3. Louise skriver:

  Rolig app med många variationer, passar barn i 6-7 årsåldern. Lite svårt att navigera runt, att hitta var man ska stå för att komma till de olika småspelen. Personligen tycker jag att grafiken är ganska ful, men barnen gillar den :-).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *