I Zcooly Gruvan ligger fokus på att automatisera multiplikation och division, genom att svara rätt på ett stort antal tal. Man väljer rätt svar genom att trycka på den hamster som håller upp rätt skylt.

Zcooly Gruvan kommer från utvecklaren som tidigare gjort Zcooly Affären.

Zcooly Gruvan

Generellt brukar den här typen av automatisering upplevas som tråkig av barn att öva på, eftersom det kräver många upprepningar. Zcooly har i denna app försökt att göra inlärningen roligare genom att man gräver sig ner i en gruva genom att svara rätt på talen. Under tiden man gräver hittar man olika pengar och ädelstenar som man kan använda för att köpa nya utstyrslar till sina hamstrar (som är de karaktärer som ingår i spelet). Det går även att samla bonusstjärnor genom att svara rätt fem gånger i rad, vilket ger ytterligare pengar att handla för. Det finns inga köp inuti appen (för riktiga pengar) utan det är bara en spelvaluta som man spelar sig till genom att svara rätt.

ANNONS:

Zcooly Gruvan

Gruvan är uppbyggd av ett stort antal nivåer, som man stegvis gräver sig ner genom. Varje nivå består av fem lager att gräva sig genom, och varje lager kräver att man svarar rätt på fem tal. En nivå kan bestå av antingen multiplikationstal eller divisionstal. Då och då kommer man fram till skattkistor, som kan innehålla ett verktyg eller extra pengar att handla för.

Zcooly Gruvan

Zcooly Gruvan

Tyvärr blir det ganska mycket upprepningar trots spelupplägget, det finns inte riktigt något lockande att sträva efter förutom att samla pengar att handla med. En nackdel är att man inte kan ha flera saker på sin hamster samtidigt, det går bara att ha en färg, en accessoar och ett plagg. Så köper man något nytt så försvinner det man hade köpt tidigare (det går att byta tillbaka men inte exempelvis ha slips och glasögon samtidigt). För en del barn är det säkert motiverande nog ändå att samla ihop till de dyrare grejerna, men något mer belönande/motiverande hade ändå varit ett plus. Det är också lite oklart om man uppnår något om man gräver sig ner genom hela gruvan (jag har ännu inte hunnit hela vägen ner och vet därför inte hur det slutar). En annan liten detalj är att rösterna är väldigt tillgjorda, så att det är svårt att höra vad de säger (men detta är ingen stor del av spelet).

När det gäller fördelar så är det framförallt att appen spelifierar det annars ganska tråkiga tragglandet av multiplikation och division. Allt som kan göra lärandet roligare för barn i låg- och mellanstadiet är förstås välkommet. Det är också ett välgjort spel med fin grafik och genomtänkt upplägg, som dessutom enligt utvecklaren anknyter till Lgr11 för åk 2-5.

Jag har provat spelet med min åttaåring, som nu går ut ettan. Han klarar spelet utan problem, trots att han ligger något under den avsedda åldersgruppen (han har dock fallenhet för matematik). Han tyckte att det var ganska kul att spela en stund, men efter några nivåer tappade han tålamodet med alla upprepningar. Just delen med att klä ut hamstrar motiverade honom inte alls, men sådant kan förstås skilja sig mycket från barn till barn. För de barn som tycker att påklädnadsdelen är väldigt rolig så är säkert appen rolig och motiverande en längre stund.

Spelupplägget kräver att man redan kan multiplikation och division, men fortfarande behöver öva mer på huvudräkning. Jag tycker att en lämplig ålder för spelet är ca 7-11 år, beroende på matematikkunskaper. Appen känns framförallt riktad mot skolan, eftersom barn hemma ofta hellre väljer mer spelbetonade appar (men den kan förstås användas hemma också).

Det finns inga köp inuti appen, reklam eller externa länkar. Det går att spela utan att registrera sig, men vill man spara sina framsteg mellan olika enheter så kan man välja att skapa ett Zcooly-konto. Spelupplägget är intuitivt och talet är på svenska så den är lätt att använda.

Betyget blir en svag fyra. Den når upp till en fyra eftersom den gör mattetragglandet lite roligare och mer motiverande, men ytterligare motivationsfaktorer hade krävts för högre betyg (så att fler barn ville sitta längre tid och spela).

Uppdaterat den 27 november 2013
Zcooly Gruvan har just nu jultema:
zcooly-gruvan-jultema

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Zcooly Gruvan

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Zcooly 7-9 år

Tillverkaren erbjuder Zcooly Gruvan och två ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De två andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly RoboKlock, Zcooly Affären Åk2.

Paket: Zcooly Superpaketet

Tillverkaren erbjuder Zcooly Gruvan och åtta ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De åtta andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Raketen, Zcooly Klockgården, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Affären 1.

Paket: Zcooly Superpaketet - 8st lärande spel

Tillverkaren erbjuder Zcooly Gruvan och sju ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De sju andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Klockgården, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Affären 1.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Zcooly Gruvan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

 1. Åsa skriver:

  Denna app råkade vara gratis tack vare Pappas appar när jag var hemma med min äldste son på 5,5 år som var sjuk. TACK Pappas appar för det!
  Han lärde sig snabbt multiplikation och division (för första gången) genom appen.
  Vilken glädje att se för mig, som jobbar som matte/NO-lärare på högstadiet.
  Matematiken lärde han sig att behärska genom att ta hjälp av duplobitar och kulram. Glädjen att lära sig och att belönas med massa poäng för detta! Poäng som han sen kan köpa utstyrsel till hamstern, detta gillade han! Tyvärr kan han bara använda en utstyrsel per kategori i taget, lite synd faktiskt.
  Denna app rekommenderar vi gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *