Zcooly Klockgården är ett omfattande spel för att lära sig analog och digital klocka. Den täcker in alla klockslag från heltimmar ner till 5 minuters intervall.

Zcooly Klockgården är ännu en matteapp från Zcooly som tidigare gjort Affären och Gruvan. Spelet finns till iPhone, iPad och Android och fungerar likadant oavsett enhet. Det blir smått på iPhone så för yngre barn är det absolut lättare att spela på en stor enhet.

Klockgården

Klockgården går ut på att lösa uppgifter relaterat till klockan. Den täcker in alla klockslag från heltimmar ner till 5 minuters intervall. Förutom att lära sig ställa in analog och digital klocka på givna klockslag får man även lära sig att ställa fram klockan i olika femminutersintervaller t.ex. 5, 15 eller 35 minuter. Bonden Gunnart är upptagen med att träna inför traktorloppet och behöver hjälp att ta hand om gården. När man gör rätt får man Zcoolypengar som man sedan kan använda för att hjälpa honom genom att köpa djur och tillbehör till djuren på Klockgården. Olika djur kostar olika mycket pengar och genom att spela tjänar man ihop pengar även till de dyrare djuren. Det finns både traditionsenliga djur som får och grisar och en del mer ovanliga djur som lejon och dinosaurier.

ANNONS:

Analog klocka

Köpa djur

Det finns två lägen i spelet. För att få en naturlig progress i spelet väljer man ”Spela”. Där finns totalt 10 uppgiftsveckor med 7 dagar per vecka förutom vecka 10 som har 3 dagar. För att klara av varje dag ska man lösa 5 uppgifter rätt. Man får svara fel max 2 gånger, om man gör fel en tredje gång får man göra om dagen. När dagen är avklarad får man pengar och mat till djuren. Det andra läget heter ”Öva” och där kan man själv välja vilken uppgift man vill öva på. Övningsläget ser ut på samma sätt som spelläget och man tjänar pengar till gården på samma sätt som i spelläget. När man klarat alla nivåer i spelläget har man också haft möjlighet att köpa allt som går att köpa på gården.

Övningsläge

Digital klocka

Uppgifterna i spelet är uppdelade i olika kategorier som sedan ökar i svårighetsgrad. Kategorierna är omvandla analog till analog klocka (se tiden analogt och sedan ställa fram en analog klocka enligt instruktion antingen till givet klockslag eller angiven tid ), omvandla digital till digital klocka (som tidigare fast med digital klocka), omvandla analog till digital klocka, omvandla digital till analog klocka, omvandla text till analog klocka, omvandla text till digital klocka. Varje kategori är sedan indelad i nivåer från 1-11 i ökande svårighetsgrad (från hela timmar ner till olika 5 minutersintervall t.ex. 5, 25, 55 min). För att välja spelläget krävs inga inställningar och det klarar därför barn på egen hand. Om man väljer övningsläget finns de olika nivåerna beskrivna i text och då kan en vuxen behöva göra valet. Det går bara att träna på en nivå åt gången.

Första gången man startar spelet får man en introduktion av gården och vad man ska hjälpa till med. När man startar appen nästa gång får man den aktuella tiden uppläst och kan sedan fortsätta spela från där man slutade. Om man har ett Zcoolykonto ska det i kommande uppdateringar bli möjligt att ha flera användare. Och också att fortsätta spela där man var trots att man byter enhet, men detta fungerar inte än.

Trycker man på klockan i vänstra hörnet kan man välja att se den aktuella tiden i analog och/eller digital form och genom att ändra tiden få se hur olika klockslag ser ut samtidigt som tiden läses upp. Inställningar nås från förstasidan och ligger inte bakom något lås. Där kan man välja att visa/dölja en grafisk klocka som stöd, sätta på ljud och musik samt se om introfilmen. Allt tal och text är på svenska och använder korrekt svensk klockterminologi. Appen innehåller inte någon reklam, in-app purchase eller länkar.

Jag och mina söner, 5 och 12 år, har provat appen på iPad. Båda barnen har gillat appen och suttit med den frivilligt. Yngsta sonen kunde inte klockan alls när vi började men har med ganska lite vuxenstöd klarat sig igenom hela spelet. För honom var belöning i form av att kunna köpa nya djur alldeles lagom. Spelet ökade också i svårighetsnivå i ett lagom tempo för att han skulle hinna lära sig utan att det hann bli tråkigt och samma typ av uppgift återkom också med lagom långa intervall för att man inte ska glömma det man lärt sig. Äldsta sonen kunde redan klockan men appen har varit bra för att träna begrepp och träna på omvandling mellan analog och digital tid.

För att lära sig klockan och kopplingen mellan analog och digital tid tycker vi det här är en alldeles utmärkt app att använda både hemma och i skolan. Att man dessutom får förståelse för klockans uppbyggnad i femminutersintervall är ett stort plus. Spelläget fungerar för de flesta barnen men genom att det går att öva på specifika moment kan den fungera bra även för barn som behöver träna extra på något särskilt moment. Även lite äldre barn som testat har gillat appen och vi tror därför att den har ganska lång hållbarhet.

Appen använder 24-timmars digitalklocka vilket jag tycker är bra men för yngsta sonen var detta svårt att greppa och en tydlig förklaring av något slag saknades. I appen ställer man alltid fram klockan vilket känns relevant utifrån hur det fungerar i verkliga livet. Man ändrar alltid minuter inom den nästkommande timmen vilket gör det ganska lätt för att man bara behöver koncentrera sig på en sak i taget. För att göra det lite svårare och öka hållbarheten skulle det vara kul om man kunde ställa fram t.ex. 1 timme och 35 minuter osv eller ställa in ett klockslag som där man behövde ändra tiden framåt både avseende timmar och minuter. Vi saknar också möjligheten att öva på att ställa tillbaka klockan samt att kunna träna på minuter.

För att kunna börja använda appen behöver man känna igen siffrorna till 12, men för att kunna komma lite längre behöver man kunna siffrorna till och med 24. Appen är en av de absolut bästa och mest heltäckande i sitt slag både avseende innehåll och utformning. Den har dock en del småbrister som gör att vi trots detta ändå inte kan sätta högsta betyg. Betyget blir därför en stark fyra av fem och vi rekommenderar den från 5 till ca 9 års ålder eller tills dess att man är säker på analog och digital tid.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Zcooly Klockgården

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Zcooly 5-7 år

Tillverkaren erbjuder Zcooly Klockgården och två ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De två andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly Affären 1.

Paket: Zcooly Superpaketet

Tillverkaren erbjuder Zcooly Klockgården och åtta ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De åtta andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Raketen, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Gruvan, Zcooly Affären 1.

Paket: Zcooly Superpaketet - 8st lärande spel

Tillverkaren erbjuder Zcooly Klockgården och sju ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De sju andra apparna i detta paket är också recenserade av oss: Zcooly Räknepatrullen, Zcooly RoboKlock, Zcooly Landa, Zcooly Affären Åk3, Zcooly Affären Åk2, Zcooly Gruvan, Zcooly Affären 1.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Zcooly Klockgården för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Har spelat Klockgården med barn i åldern 5-6 år. Barnen har inte valt att spela själva. De tyckte att spelet var för långsamt, de han tröttna på att köpa djur och mata djuren. Barnen har sedan tidigare spelat utvecklarens andra appar som har varit populära. Jag som pedagog hade höga förväntningar på appen som den inte levde upp till.

 2. Lisette skriver:

  Dottern var tyvärr inte så intresserad, dels så är hon inte intresserad av klockan i sig och sen tog det för lång tid att ta sig framåt…
  Vi har försökt att spela lite i taget men tyvärr väljer hon andra spel…
  Däremot är hon mer intresserad av klockan i sig efter att ha spelat spelet och jag tror att hon kommer att spela det om ett tag när hon fått bearbeta sig själv med att det är bra att kunna klockan 🙂
  Så slutsatsen är att appen ledde till något positivt och vi pratar mycket om tider efter att ha spelat appen…

 3. Christel skriver:

  Appen tilltalar tyvärr inte barn som förväntar sig högt tempo och variationer (som min 8-åring som definitivt är i klockåldern). Den passar bättre 4-5 åringar som å andra sidan inte kanske är mogna att förstå klockan fullt ut. Innehåll och passande åldersgrupp möta tyvärr inte fullt ut, tyvärr. Dessutom ställer appen snabbt höga krav på hörförståelse och läsförmåga, vilket kan vara svårt för 4-5 åringar. Pedagogisk och tydlig app i övrigt. Härliga färger och fin grafik.

 4. Annika skriver:

  Till skillnad från de andra här så har jag bara positivt att säga om appen. Min son som är 9 år gillar den skarpt. Han har kommit ganska långt också. Vi har även de andra apparna från zcooly och inloggning så han kan samla poäng från de andra med och därför kan han köpa nya djur ganska fort. Det som skulle vara intressant vore om det fanns mer extrapoäng i form av annat än äpplen att samla så att spelet blir mer intressant

 5. Kent Lundgren skriver:

  Dottern gillar spelet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *