Det här är ett slags memoryspel där man skall komma ihåg kortpar genom att hitta på berättelser.

Zogaj Memo Gym består av två delar. Den ena delen är som memory, fast alla kort är olika. Och den andra delen handlar om att komma ihåg ordningen på kort.

ANNONS:

Memory-delen av appen är den del som är roligast. I appen kallas denna del för ”Pair play”. Spelet börjar med att man väljer hur många kort man vill försöka komma ihåg. 6 eller 8 kort är lagom för en nybörjare. Appen lägger automatiskt ut korten parvis och man skall nu memorera vilka kort som hör ihop med varandra. Korten är fina och tydliga. Tanken är att man skall hitta på en historia om korten för att lättare komma ihåg. Är det ena kortet på en prinsessa och det andra på en skruvmejsel så kan man exempelvis hitta på ”Prinsessan lagar sina leksaker med en skruvmejsel”.

När man tror att man kan alla par så går man vidare och spelar memory. Denna del fungerar precis som ett vanligt memoryspel, förutom att det gäller att komma ihåg vilka kort som hör ihop.

I den andra delen i Zogaj Memo Gym skall man komma ihåg ordningen på korten. Det kallas i appen för ”Chain play”. Man väljer även här hur många kort man vill använda, och på det sättet kan man anpassa svårighetsnivån. När man har sett alla kort så blandas dem och det gäller nu att komma ihåg ordningen.

Zogaj Memo Gym heter så eftersom det är Idriz Zogaj som har skapat den. Idriz är känd för att ha Sveriges bästa minne. Han har memorerat 1011 binära tal på 30 minuter, memorerat 5 kortlekar på en timme och memorerat en kortlek på 96 sekunder. Här kan du se honom memorera en kortlek och binära tal.

Enligt Idriz Zogaj är det lätt att komma ihåg saker när man associerar med bilder. Denna minnesteknik använder han själv och tanken är att appen kan användas med det syftet, både barn och vuxna.

Jag gillar Zogaj Memo Gym. Appen ger en bra träning på ett roligt och spännande sätt. Denna minnesmetod fungerar verkligen och ju tidigare man lär sig metoder för att minnas desto bättre.

Jag frågade Idriz Zogaj om hur barns minne kan förbättras av appen. Han svarade

Appen är unik då den tränar både korttidsminnet, din koncentration och långtidsminnet. För att klara de högre nivåerna måste du använda samma tekniker som jag gör när jag tävlar i exempelvis VM i minne.

Det finns också instruktioner [pdf] för hur man spelar spelet, och även på variationer. Läs särskilt stycket som heter ”Barn bland spelarna” samt tipsen för hur man kan förbättra sina historier för att underlätta memoreringen.

Tyvärr är inte gränssnittet i Zogaj Memo Gym så intuitivt för barn. Det känns lite rörigt och det är inte uppenbart var man skall trycka. Det finns lite engelska instruktioner, men om en vuxen förklarar syftet med appen så är den går den att använda utan att man behöver vara läskunnig. Appen innehåller både tidtagning och en highscore-lista. Många barn är stresskänsliga och det hade varit bra om man kunnat stänga av denna funktion. Det hade dessutom varit bra att kunna få korten att komma långsammare i den andra delen.

Min bedömning är att appen passar för barn från och med fem år. Appen kan som sagt även användas av äldre barn och vuxna. Betyg 3 av 5.

Här är en film där man kan se delar ur appen:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Zogaj Memo Gym för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *