Policyn på Pappas Appar är att inte recensera appar för barn som innehåller köp inuti sig (in-app purchase). Här hittar du anledningarna till vår policy.

I en undersökning som vi gjort sa hela 69% av våra läsare att en viktig egenskap hos Pappas Appar är att vi inte recenserar appar med in-app purchase. När vi frågar om vilka egenskapar som är viktigast i appar för barn är det just ”reklamfri” och ”utan köp inuti” som toppar listan. Uppenbarligen är detta viktigt för många. Men varför? Vi på redaktionen får ofta frågan hur vi tänker med vår policy. Här är våra anledningar.

In-app purchase

1. Barn handlar i appar av misstag. Detta beror delvis på att många föräldrar inte känner till vad ”Köp inuti app” är, hur det fungerar och hur man stänger av funktionen. Det beror också på att grundinställningarna i iTunes Store, Google Play och andra app-butiker möjliggör nya köp inom en viss tid utan att man behöva ange lösenord på nytt.

2. De flesta appar med köp inuti sig innehåller direkta köpuppmaningar till barn vilket är olagligt i Sverige. Källa. Att i en annons direkt uppmana barn att köpa eller att övertala sina föräldrar eller andra vuxna att köpa de utannonserade produkterna åt dem är en affärsmetod som är förbjuden inom EU. Källa. Läs även här

3. De flesta appar med köp inuti sig innehåller reklam för sitt extra innehåll. Det finns ett EU-direktiv som säger att det är förbjudet att skicka reklam till barn i spel. Källa.. Enligt en utredning som regeringen låtit utföra räknas in-app purchase i appar för barn som otillbörlig marknadsföring. Källa.

4. De flesta appar med köp inuti sig marknadsförs som ”Gratis”. Det är vilseledande och det är ofta svårt att veta om apparna verkligen är gratis, eller vad de verkligen kostar i slutändan. Apple har efter påtryckningar från EU bytt ut formuleringen ”Gratis” mot ordet ”Hämta”, men det är fortfarande svårt att veta vad dessa appar kostar i slutändan.

5. Även om man som vuxen köper allt innehåll i en app kan det tillkomma ytterligare köp i en eller flera framtida uppdateringar. Detta är tyvärr inte helt ovanligt och det leder till att man aldrig vet om man äger hela appen eller ej. Men framförallt ser barnen vad som inte finns och blir ledsna när de inte kommer åt sakerna. Barn har svårt att skilja på saker som är låsta för att man måste uppnå en viss skicklighetsnivå och saker som är låsta för att man måste betala extra. I princip alla företag som skapar betalappar är noga med att ange att inga ytterligare köp tillkommer i framtiden. Som konsument av en betalapp kan man vara trygg i att veta att förbättringar och nytt innehåll i eventuella uppdateringar redan är inkluderade i det pris man betalat.

6. PappasAppar.se är en av världens största barnapps-sajter. Genom att inte recensera appar med köp inuti sig påverkar vi indirekt företagen att skapa mer barnvänliga appar.

7. De flesta av våra läsare ogillar appar med reklam och ytterligare köp. Källa 1. Källa 2.

Det finns även ytterligare anledningar till att vi inte rekommenderar denna typ av appar, men dessa är inte kopplade direkt till barn. Exempelvis är det svårt att reklamera oavsiktliga köp inuti appar, oavsett om det är ett barn, en tjuv eller någon annan som gjort köpet. Läs om polismannen som fick anmäla sin son för att få pengarna åter. Men köper man en betalapp kan man ångra sig och få pengarna tillbaka utan att behöva ange motivering.

Vi i redaktionen känner oss trygga med att de appar vi tipsar om följer de regler och bestämmelser som finns i Sverige och Europa. Barn är väldigt mottagliga för reklam och är dessutom mindre kritiska än vuxna. Vår policy är bra för barnen och är en trygghet för föräldrar.

Det är också viktigt att poängtera att vi inte tar hänsyn till priset på apparna när vi gör våra rekommendationer. Vi recenserar både appar som är gratis och som kostar. För oss är det innehållet i apparna som är av betydelse. Det finns gratis appar som är barnvänliga.

Vad tycker du om vår policy? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *