English? Click here!

Recensera er app?

Vill ni att vi skall recensera er app? Vi rekommenderar er att först läsa på om Pappas Appar och om redaktionen. Därefter läser ni informationen nedan.

Rent generellt brukar vi skriva om appar som fungerar bra för barn i Sverige. Apparna får gärna även vara lärorika men det är inte ett krav. Vår målgrupp är främst föräldrar men en stor grupp som besöker oss är pedagoger som arbetar i förskola och skola. De allra flesta appar vi recenserar har vi själva letat upp. Vi recenserar alltså inte alla appar vi blir tipsade om utan gör själva ett urval baserat på vad vi och våra barn tycker. Oftast testas apparna på många barn i olika åldrar.

Vår syn på appar som vänder sig till barn är att dessa skall vara gjorda för att användas av just barn. Har appen innehåll som vänder sig till vuxna läggs det lämpligen på en plats som barnen inte kan nå. Vi brukar inte recensera appar där det krävs att man som vuxen själv måste fylla på innehåll för att appen skall vara funktionsduglig. Att kunna lägga till eget innehåll (t.ex. spela in sin egen röst) kan vara bra, men se gärna till att det finns innehåll där redan från start också. Vår policy är att överhuvudtaget inte rekommendera appar som innehåller in-app purchase och/eller tredjepartsreklam. Läs mer här. Innehåller din app reklam för egna appar så är det bra om denna reklam går att stänga av. Vi försöker att fokusera på appar som är inkluderande och fria från könsstereotyper. Appar som befäster könsstereotyper kan få ett lägre betyg (om vi överhuvudtaget väljer att göra en rekommendation). Alla appar är olika och därför gör vi en bedömning från fall till fall.

Har ni en app som ni tror att vi kommer att gilla går det bra att kontakta oss.

Tips för högt betyg

Försök att ha en egen unik idé som ingen annan har gjort tidigare. Se till att appen är rolig, lättanvänd och riktar sig till barn i olika åldrar (till exempel genom att man kan ställa in svårighetsnivå). Varierat eller stort innehåll brukar vara ett bra knep för att få lång livslängd. Lägg inte in reklam, in-app purchase eller externa länkar (särskilt inte till sociala medier). Har ni innehåll som vänder sig till vuxna är det bra om ni lägger det på en separat sida som skyddas av ett bra barnlås. Glöm inte att testa appen på barn i olika åldrar! Försök att skapa appar som är fria från könsstereotyper.

När blir recensionen färdig?

Vi är en stor grupp föräldrar och pedagoger som hjälps åt att testa och recensera appar. Vårt syfte är inte att berätta om alla appar vi känner till. Vi berättar istället uteslutande om appar som vi gillar och som vi vill rekommendera vidare till andra. Av den anledningen har vi heller inte någon kölista eller kösystem. De som är med i redaktionen har ett stort antal appar att välja mellan. Principen är att man testar en/flera appar som man upplever som intressant och som rent åldersmässigt passar sitt eget/sina egna barn. Om appen är uppskattad av både barn och vuxen kan den bli aktuell för en recension. Vi ger dock aldrig några garantier för om/när en recension blir färdig.

Annonsering

Vår policy är att inte ta någonting betalt av de företag vars appar vi recenserar. Av denna anledning erbjuder vi inte heller några annonseringsmöjligheter. För övriga företag har vi mer information om annonsering på denna sida.

Om priser på appar

Vi tar inte hänsyn till vilket pris er app har. Det är därmed inte någon idé att kontakta oss för att meddela att en viss app är tillfälligt prissänkt utan hänvisar istället till rubriken ovan ”När blir recensionen färdig?”. MEN – observera att vi har prisbevakning på alla appar vi recenserat och att appens aktuella pris alltid syns i recensionen. Vi har prisbevakning på appar i Apple App Store, Google Play, Amazon App Store, Windows Store m.fl. Detta kan ni dra nytta av om/när er app blir recenserad. Se mer om detta nedan under rubriken ”Har er app blivit recenserad?”.

Vad gör en bra app?

Läs gärna Touch-based App Design for Toddlers, A Dad’s Plea To Developers Of iPad Apps For Children och Designing for Kids Is Not Child’s Play. Sidorna beskriver några fallgropar man kan hamna i när man utvecklar appar för barn. Det finns även en hel del bra tips om hur man designar gränssnitt för barn. Kan vara bra att läsa även om man redan är expert på området.

Kanske har vi redan recenserat en eller flera appar som påminner om er app? Ta reda på vad vi in redaktionen tyckte om appen/apparna!

Observera att vi ger återkoppling på er app i vår eventuella recension, inte innan. Detta beror framförallt på att vi inte involverar oss i utvecklingen av appar. Är det någonting som är oklart i den färdiga recensionen så ber vi er att kontakta oss direkt. Likaså om det är någon uppdatering av appen som gör att vi behöver uppdatera vår recension (normalt har vi dock bra koll på uppdateringar).

Vänder sig er app till barn rekommenderar vi er att ha en tydlig innehållsdeklaration. Särskilt i beskrivningen i App Store/Google Play/Window Store, men gärna även på hemsida. Är er app exempelvis helt fri från reklam och in-app purchase – skriv det! Det är en trygghet för föräldrar att veta att appen inte innehåller detta, varken nu eller i framtiden.

Den som säljer appar i USA måste från och med den 1 juli 2013 följa den uppdatarade Children’s Online Privacy Protection Rule (COPPA). Detta gäller appar som samlar in information från barn under 13 år utan att ha förälderns tillåtelse. Några exempel på appar som påverkas av denna lag är: appar som samlar in information om hur de används, appar som har push notifikationer, appar där barn kan fotografera/spela in sitt ansikte eller röst, appar som använder sig av platsinformation m.m. Vi rekommenderar att ni läser COPPA FAQ för att få ytterligare information.

Promokoder

Promokoder används av utvecklare för att ge bort appar gratis och då oftast till press och bloggar för att skriva recensioner. Att lämna en kod till PappasAppar.se är helt valfritt och innebär inte någon garanti för att vi recenserar er app. Vi köper, testar och recenserar appar även om vi inte får någon promokod.

I iTunes Connect går det att generera promokoder. Logga in och gå till rubriken ”Generate Promotional Codes”. Därefter väljer ni app samt antal koder. Om ni vill skicka oss en kod, se då till att endast skicka en kod (normalt är antalet koder per app begränsat till 100, så det är dumt att slösa på dem i onödan – plocka endast ut de koder som behövs).

Ett tips är att använda Redeem-Now.com. Tjänsten, som är helt gratis, förenklar hanteringen av promokoder på flera sätt och används av företag över hela världen.

TestFlight

Vi är med i TestFlight-systemet (testflightapp.com) och kan därmed testa appar innan de finns i App Store. Observera att vi endast testar appar som är färdiga för release. Först när appen är inskickad till Apple för godkännande kan vi testa. Genom att använda sig av TestFlight kan ni i bästa fall få en recension samma dag som appen blir godkänd av Apple och finns i App Store. Vi ger dock aldrig några garantier om/när det kommer en recension. Kontakta oss med information om er app innan ni skickar en inbjudan.

Utvecklar-forum

Vi har skapat en privat Facebook-grupp för svenska utvecklare som gör appar för barn. Passar ert företag in i den beskrivningen och tycker att det låter intressant går det bra att göra en ansökan till gruppen och samtidigt kontakta oss med information om vem du är och vilken/vilka appar du ligger bakom.

Har er app blivit recenserad?

När er app blivit recenserad öppnar sig flera möjligheter för dig som företag.

Neutralt betyg

Vår policy är alltså att inte ta någonting betalt av de företag vars appar vi recenserar. Tjänsterna ovan är helt kostnadsfria och vi kräver inte någon motprestation.

Hör av er om ni har några frågor!