I SVT:s julkalenderapp för 2015 kan man utforska en tidsålder varje dag. Vilka kläder hade man på sig på vikingatiden? Vilken inredning fanns på 80-talet? Gissa rätt och vinn kläder och inredning till en egen figur och husbil.

De senaste åren har SVT kompletterat sin TV-kalender och papperskalender med en julkalender i appformat på samma tema. I år är de integrerade så att varje lucka handlar om den tidsålder som visas i programmet. Varje dag öppnas i appen ett nytt litet hus i en historisk by, och en svensk berättarröst berättar lite om just den tidsåldern. Under tiden rösten pratar får man titta på inredning och kläder, för att sedan försöka komma ihåg vilka prylar som passade in i den här tidsåldern. Det blir som en form av memory, med tre alternativ där det gäller att välja rätt.

ANNONS:

Tusen år till julafton - julkalender

Tusen år till julafton - julkalender

Totalt finns det 12 saker att komma ihåg i varje hus. Det går på tid och är riktigt svårt att hinna med. Svarar man fel får man ännu mindre tid på sig till resten. Svarar man rätt får man en aning mer tid, men det är fortfarande bråttom. Skulle det vara så att man inte hinner alla bilder så vinner man ändå de prylar man gissat rätt på, och det går att gå tillbaka och göra om luckan hur många gånger man vill. Man får en, två eller tre stjärnor på varje hus beroende på hur många rätt man har.

När man startar appen får man själv välja utseende på sin figur/avatar samt inreda sin husbil. Man kan välja mellan ett stort antal frisyrer och hudfärger. Det är dock väldigt begränsat med alternativ på kläder och inredning, tanken är att man ska utöka sina alternativ genom att svara rätt i varje hus. På det sättet får man till slut mängder med kläder och inredning att välja på. Man kan sedan gå tillbaka när man vill till husbilen och möblera om eller klä på sin figur nya kläder.

Tusen år till julafton - julkalender

Tusen år till julafton - julkalender

Jag har låtit min åttaåring och tioåring prova kalendern. Båda tycker att den är ganska kul och ville gärna försöka få så många rätt som möjligt. Den upplevs dock som lite för stressig, särskilt av åttaåringen, och även som lite enformig. Nu har de dock provat den innan kalendern börjar sändas, och det är möjligt att det blir mer spännande att använda dem i kombination. Även andra barn i redaktionen har provat appen och de är ganska samstämmiga om att den är kul men det händer inte så mycket.

Tidigare års julkalendrar har varit lite mer spelinriktade än årets kalender. Här är det endast gissa tidsenliga prylar och byta utseende på husbil/figur som gäller. Jag hade gärna sett att den hade lite mer innehåll, kanske att man kunde ha flera rum och figurer och leka lite mer med dem som i ett dockskåp. Samtidigt ser jag en stor fördel i att de lär sig mer om olika tidsåldrar och hur man klädde sig och inredde. Det hade varit en fördel om man kunde välja hastighet så att den även passade mindre barn. Tiden verkar vara anpassad för att vara en utmaning även för de äldsta (själv hade jag svårt att få alla rätt på första försöket trots att jag har rätt bra koll på vad som passar i olika tidsåldrar så det är verkligen tajt).

Det finns ingen reklam och inga köp inuti appen, den är väldigt barnvänlig. Det går att spara fyra olika spel på samma enhet, bra om man är syskon som ska samsas om kalendern. Det är svenskt tal i appen och man behöver inte kunna läsa.

Sammantaget tycker jag att det är en välgjord och fin app som säkert blir populär i kombination med kalenderavsnitten på TV. Det hade dock varit trevligt med lite mer innehåll och variation. Jag rekommenderar appen för 6-12 års ålder och ger den en stark trea.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *