Förhindra obehagliga överraskningar! Så här begränsar du vad dina barn får göra på en iPhone eller iPad.

Alla föräldrar har säkert någon gång känt sig tveksam över att låta sitt barn använda en iPhone eller iPad. Det är ändå en förhållandevis dyr apparat som ursprungligen var tänkt att användas av vuxna. Men utbudet av bra appar skapade för barn har växt i rekordfart och det finns egentligen inte någon anledning att känna sig tveksam. Men innan man låter sitt barn använda en iPhone eller iPad kan det vara bra att känna till vad man kan göra för att begränsa användandet, så att inte barnet exempelvis laddar ner appar, ringer upp någon på måfå, tar bort viktig e-post, eller på annat sätt gör oönskade saker. Vilka av dessa tips du har nytta av beror givetvis på hur gammalt ditt barn är.

ANNONS:

Viktigt: På en helt ny enhet är det inställt så att det skall vara väldigt lätt att handla i Apples butik.

Till att börja med vill jag bara säga att jag tycker att Apple har gjort ett allvarligt feltänk när det gäller designen av iOS; det operativsystemet som finns i iPhone och iPad. iOS utgår nämligen från att det endast är en person som kommer att använda enheten. Men i normala fall används iPads används av flera personer. I andra operativsystem kan man lägga till flera användare, och dessa användare kan då inte få tillgång till varandras program, e-post m.m. Så är det inte i iPhone och iPad. I iOS måste alla användare samsas om ett enda användarkonto. I stället för användarkonton har apple lagt in någonting som de kallar för ”Begränsningar”.

Begränsningar

Begränsningar finns i Inställningar-appen under ”Allmänt” -> ”Begränsningar”.

Genom att aktivera begränsningar kan man välja vad användaren har rätt att göra, exempelvis installera program eller använda YouTube eller webbläsaren. För att komma åt begränsningarna måste man ställa in ett lösenord. Lösenordet gör att inte någon annan kan ändra i dessa inställningar.

Begränsningar

Bilden ovan visar några ganska restriktiva inställningar som innebär att man varken kan installera eller radera appar. Har man dessa inställningar kan det kännas ganska omständligt att behöva ändra varje gång man har behov av att installera en ny app. Min rekommendation är därför att framförallt ändra de inställningar som du inte behöver ändra så ofta.

Mina rekommenderade begränsningar

1. Jag rekommenderar att du inte tillåter ”Köp inuti appar”. Det kan nämligen bli dyrt (konsumentverket varnar!) om ditt barn råkar handla av misstag.

2. Slå på ”Kräv lösenord direkt” istället för ”Kräv lösenord efter 15 minuter”. Då måste man alltid ange lösenord för att kunna ladda ner eller köpa inuti en app. Slå även på ”Kräv lösenord” för kostnadsfria hämtningar.

3. Yngre barn brukar ha en förkärlek för att ta bort appar av misstag. Min rekommendation är att du i begränsningarna inte tillåter ”Radera program”.

Begränsningar

Reklam och köp i appen

De allra flesta appar som marknadsförs som ”gratis” innehåller reklam och/eller köp inuti appen. Det kan vara lockande att ladda ner gratisappar men kom ihåg att dessa appar i de allra flesta fall inte är skapade för barn.

Alla appar som är recenserade och rekommenderade av PappasAppar.se är dock helt fria från köp inuti appen och tredjepartsreklam. Vill du vara säker på att de appar du laddar ner är bra och barnvänliga så kan du använda vår sökmotor för att hitta appar som passar just ditt barn.

Viktigt: Vill du endast ladda ner gratisappar? Ladda ner via denna sida så slipper du tredjepartsreklam och köp i appen.

Köpa och betala för appar

Har du ställt in inställningarna rätt behöver du inte oroa dig för att någon handlar av misstag. Det går då alldeles utmärkt att ha ett kreditkort kopplat till ditt iTunes-konto. Men vill du ha både både hängslen och livrem kan du skapa ett konto utan att ange kreditkortsnummer. Då kan du köpa appar med hjälp av presentkort som går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker, Pressbyrån, 7-eleven osv. Ett ytterligare alternativ är att en del banker tillhandahåller kort där det finns en maxgräns för hur mycket man kan handla.

Viktigt: Se till att ditt barn inte ser vilket lösenord du har till ditt iTunes-konto.

Lösenordslås

En annan sak som kan vara bra är att se till att det behövs ett lösenord för att överhuvudtaget ta sig in enheten. Det gör att ditt barn inte kan använda den utan din tillåtelse. Du ställer in ditt lösenordslås i Inställningar-appen under ”Allmänt” -> ”Lösenordslås”. Välj även ”Kräv lösenord: Direkt”.

Begränsningar

Viktigt: Se till att ditt barn inte ser vilket lösenord du har till din enhet.

Flygplansläge

För att förhindra att ditt barn ringer upp någon av misstag så kan du slå på ”Flygplansläge”. Det gör du i Inställningar-appen under ”Flygplansläge”. Detta förhindrar även att ditt barn kan surfa med webbläsaren Safari och annan internettrafik. Detta förhindrar även köp av appar och köp inuti appen. Nackdelen med flygplansläge är att det är relativt enkelt att stänga av det – det krävs nämligen inte någon lösenord.

En ytterligare sak att tänka på att en del appar behöver anslutning till Internet. Men uppskattningsvis har 99% av de appar, som vi rekommenderar här på PappasAppar.se, inga krav på Internetanslutning. Och finns det något sådant krav så anger vi det i recensionen.

E-post, bilder och anteckningar

Tyvärr går det inte att begränsa e-post, bilder eller anteckningar. Har du ett yngre barn måste du därför vara uppmärksam över vad hen gör på din enhet. Det bästa du kan göra är att regelbundet/automatiskt ta backup i iTunes eller till iCloud.

Guidad åtkomst

Guidad åtkomst gör att man förhindrar att barn tar sig ut ur en app av misstag. Det går även att stänga av vissa delar av en app, för att hindra att barn trycker/hamnar där av misstag.

Läs mer om guidad åtkomst.

Blockera olämpliga sidor

En del undrar hur man spärrar så att barn inte råkar se pornografi och annat olämpligt av misstag. Jag har därför satt ihop en guide som berättar mer om vad man kan göra åt det.

Har du fler tips? Skriv en kommentar!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

43 kommentarer

 1. Pappa Johan skriver:

  Problemet med lösenord på själv enheten tycker jag är att de kommer ändå försöka skriva in lösenordet, skriva fel tre gånger och så kan man inte låsa upp den ens med rätt lösenord förrän en viss tid gått.

 2. Magnus skriver:

  Vill bara påminna om den 15-minuterscache Apple har på lösenordet efter köp från appstore. Jag gjorde själv misstaget att ladda ner en gratisapp till min son för att sedan direkt ge telefonen till honom. Sonen passade då på att inom 15 minuter ladda ner en betalapp utan att behöva ange något lösenord.

  Enda sätten jag hittat för att inte drabbas av detta är att direkt gå in och spärra appstore efter avslutad nedladdning, eller gå in i inställningar->affär och logga ut från sitt konto.

 3. Pappa Daniel skriver:

  Bra tips Magnus!

 4. Pappa Daniel skriver:

  I iOS 5 kommer man kunna välja att App Store ska kräva lösenordet varje gång istället för efter 15 min. Inställningen ligger under ”Allmänt” -> ”Begränsningar” i Inställningar-appen.

 5. Sofia skriver:

  Tack snälla för bra tips även om jag inte är pappa så har jag detta problemet 🙂

 6. Monica skriver:

  För att skydda sin mejl kan man under inställningar på varje mejlkonto klicka ur ”epost”, då visas inte mejlen. Vill man vara extra säker väljer man sen att begränsa åtkomsten till mejl. Lite omständigt men mejlen är skyddad!

 7. Anna skriver:

  Om man glömt koden till begränsningar, vad gör jag? Har appar som jag vill ta bort.

 8. Malin skriver:

  Ett jättebra inlägg och massor av nyttiga tips i både det och i kommentarerna. TACK 🙂 Min dotter fick en ipad igår och jag vill verkligen kunna begränsa användandet för henne då hon inte är så gammal.

 9. JJ skriver:

  Tackar för hjälpen! Nu har jag ändrat så att min 6-åring inte råkar köp nåt inuti appar.

 10. Caisa skriver:

  Det här skulle jag ha läst lite tidigare….. 🙂

 11. Johanna skriver:

  Om du vill blocka en sida?

 12. Jenny skriver:

  Finns det något sätt att begränsa användartiden på iPad? Skulle verkligen vilja ha en funktion som stänger ner efter angiven tid.

 13. erik skriver:

  hej jag hundrar om det fins någon Lösenordslås till apparna? så bara kan låsa dom man vill. mvh erk

 14. peter svensson skriver:

  Bojkotta skiten Apple och använd Android så slipper ni allt sånt här.

 15. Anki skriver:

  Kan man stänga av internet uppkopplingen automatiskt exvis mellan 23-05.30. Klarar inte att kolla 16-åringen varje natt.

 16. Ella skriver:

  Kan man inte sätta på ett lösendlås på appen??…. Min kompis sa att man kunde det ……….

 17. Kristofer skriver:

  Internetuppkopplingen kan man stänga av på natten genom att sätta en timer i strömuttaget för routern eller bredbandsmodemet.

 18. Appel skriver:

  Varför kan man inte låsa, lösenords skydda inställningar på iPad?

 19. Fredrik Gradin skriver:

  Problemen kommer sig av att Apple Ios börjar bli föråldrat. Använder man en modernare telefon med Android 4.x så finns inte dessa problem. Man kan där ange att man alltid ska ange lösenord eller pinkod för att få handla.

 20. Johan Lavås skriver:

  Går det inte att tillåta att barnet installerar gratisappar men att man förhindrar installation av betalappar?

 21. Ewa Ivarsson skriver:

  Är det någon som känner till om det finns en app där jag som förälder kan styra vilka appar barnet får använda Tänker på lite äldre barn som har stor nytta av en IPad för att få påminnelser om medicin, när de ska gå till skolan etc. Det kan bli onödigt dyrt om barnet inte förstår vad han/hon får surfa på. Om man stänger av all mobiltrafik så fungerar inte ”hitta vänner”, eller vad den heter. En app som visar var mobilen befinner sig. Ganska bra när de små ska börja ta sig själva med buss till skola/vänner.

 22. Ann karlsson skriver:

  Sonen har köpt en grej till ett spel och nu faktureras jag nya belopp hela tiden hur gör jag för att stoppa det.

 23. Rolf skriver:

  peter svensson Apple är ett företag, Android är ett Operativsystem.

 24. Lena S skriver:

  Tycker det är riktigt roligt att du skriver ”I normala operativsystem”… 😀

 25. Erik skriver:

  Tjena, köpte en ipad idag. Googlade fram denna sida. Bra tips 🙂 (har en treåring).

 26. jens skriver:

  Hej
  Jag undrar om det finns en smidig app som kan hjälpa mig begränsa mitt barns användande av vår IPad. vi har kommit överens om en tids gräns på Max 2 timmar om dagen. har någon tips eller rekommendationer?

 27. JAS skriver:

  Hej jag har en fråga om begränsningar.
  Om man laddar ner en app som är 17+, aktiverar begränsningar av åldersgränser på appar igen högst 12+. Fungerar appen med 17+ gräns då? Det gäller appen kik.
  Mvh JAS

 28. Johannes skriver:

  Får inte openDNS att fungera på min Ipad. Krångligt, krångligt…

 29. Anneli skriver:

  Hej
  Min son har laddat ner ca 50 spel IOM att AppStore legat öppen efter att jag lagt in mitt lösenord. Jag raderar dom men han kan nu bara gå in på AppStore och trycka på ”molnet” så kommer dom tillbaka. Jag vill lägga in en begränsning på detta eller att AppStore kräver lösenord – vet någon hur man gör detta?
  Mvh
  Anneli

 30. Christian skriver:

  Min dotter 2 år raderade en app som håller mig kär och min lilla ängel hon raderade även all data till spelet, nu till min fråga, kan jag få tillbaka allt som jag sparat i spelet eller det är förlorat och jag måste börja om?

 31. Linda skriver:

  Hejsan! Jag undrar om man på något sätt kan göra så att en app som man tidigare haft inte går att hämta/ladda ner igen…? Upptäckte nämligen att min son 7 år hade ett spel som var 17 årsgräns… Det blir ju liksom som ett moln när man går in i app store igen på just det spelet. Vi har lösenord på allt som laddas ner, men har man tidigare haft appen begärs inte lösenord…
  Hälsningar
  Linda

 32. Haydar skriver:

  Till alla föräldrar som inte vill springa mitt på nätterna för att be sonen/dottern stänga av platan.. Ta i från inann lägg dags PUNKSLUT enda lösningen och funkar utmärkt har två killar 7 & 11 och det har funkat nu i ca 2 år. Bara att rekommendera 😀

 33. Haydar skriver:

  Till Linda
  Gör en backup på bilder & video.. Sedan nollställa allt genom Inställningar\Allmänt\Nollställ\Radera allt innehåll och inst.

 34. Tomas skriver:

  Hej, jag använder tidsbestämda regler i min router så sonen kan inte surfa från vare sig platta, telefon eller dator. Nu är ju inte det säkert att det går hos alla, jag kör en egen pfsense router för många möjligheter till div inställningar.

 35. Anna skriver:

  I menyn hjälpmedel finns guidad åtkomst som gör att man slår på ett läge där man kan bestämma vad barnet kan göra och inte i en app.
  Enda dåliga är att man bara kan vara inne i en app. Skulle varit bättre om man även kunde slå på det utanför apparna och bestämma vilka appar barnet kan använda.

 36. Håkan skriver:

  hej (en app spinoff)
  Mina barn, 5/4/3&3 och de samlar på sig mängder av appar!
  Paddorna blir slöa och jag tror inte att ens 90% av dem används mer än någon gång i början…
  Någon som har tips om något tillvägagångssett att se vilka som tex används senaste veckan/månaden? Frågar man dem så används alla appar hela tiden

 37. Håkan skriver:

  hej (en app spinoff)
  Mina barn, 5/4/3&3 och de samlar på sig mängder av appar!
  Paddorna blir slöa och jag tror inte att ens 90% av dem används mer än någon gång i början…
  Någon som har tips om något tillvägagångssett att se vilka som tex används senaste veckan/månaden? Frågar man dem så används alla appar hela tiden

 38. Thomas skriver:

  Hej! Finns det någon app eller annan möjlighet att begränsa hur länge barnen håller på med ipaden? Jag skulle vilja ställa in typ 40 minuter, och att ipaden slocknar när tiden gått, möjligen med en varning lite innan så att de hinner spela klart det spel de är inne i.

 39. Hasse skriver:

  Min dotter vill gärna kolla youtube men hon vill bara se på Barbie och Monster High vilket jag inte tycker är ok. Kan man inte göra så att det krävs ett lösenord för att starta en viss app?
  Kunde inte hitta nåt om det i begränsningar.

 40. Marlene skriver:

  Det där var en jättebra idé och jag begränsade mig själv på Facebook. Men det märkliga är att den begränsar alla möjliga sidor nu som jag inte lagt till. Och sen har jag tappat koden så jag kan inte komma in mer.

 41. Annette skriver:

  Jag har lagt in familjekonto på dotters iPhone
  Där kunde jag välja så att hon kan inte ladda ner nåt utan att jag tillåter de
  Får ett meddelande på min mobil när hon försökt ladda ner nåt
  Då kan jag gå genom appen och sen godkänna eller neka
  Super smidigt!

 42. Linda skriver:

  Vi vill kunna begränsa vår dotters tittande på You Tube. Hur gör jag för att kräva lösenord på den appen endast

 43. Jenny skriver:

  Hej!

  Jättebra information till oss föräldrar!

  Ett problem som jag har upptäckt är att om sonen en gång har laddat ner en app som jag som förälder plockat bort p.g.a. att den är olämpligt på nytt kan ladda ner den, utan att paddan kräver lösenord (den kräver lösenord för nedladdning av alla nya appar). Vet du om man kan göra något åt det?

  Med vänlig hälsning,
  Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *