Nyhet! Ångra ett köp av en app och få pengarna tillbaka – utan att behöva svara på några frågor. Här hittar du instruktioner för App Store och Google Play.

Som jag tidigare berättat är det möjligt att reklamera appar som inte håller vad de lovar. Men vad gör du om du helt enkelt bara ångrar ditt köp? Tack vare EU:s nya konsumenträttsdirektiv från i somras har du nu rätt att ångra dig – utan att behöva svara på några frågor.

ANNONS:

Tips! På PappasAppar.se hittar du endast appar som är testade och godkända av föräldrar och barn. Vi rekommenderar endast appar som är fria från ytterligare köp och reklam inuti appen. Vi vet att det finns en del som tvekar inför att betala för appar. Men med möjligheten att ångra sig efter ett köp behöver man inte längre vara orolig för att köpa en dålig app. Vi hoppas och tror att detta nu leder till att fler får upp ögonen för fördelarna med betalappar.

Innan du ångrar ett köp bör du först fundera en vända till. Ofta kan det nämligen vara värt att kontakta den som skapat appen och be om hjälp. Min erfarenhet är att företagen som skapar apparna är väldigt lyhörda för både fel och förbättringsförslag. Kontaktinformation brukar som regel finnas på företagens hemsidor. Hemsidan hittar du i högerkolumnen i anslutning till recensionen här på Pappas Appar. Länk finns även i den butik där du köpt appen.

Ångra dig – Apple App Store

I App Store har du numera 14 dagars ångerrätt. Dessa 14 dagar gäller från och med att du får ett kvitto om att du köpt en app. I kvittot, som skickas till din e-postadress, finns för respektive app länken ”Rapportera problem”. Det är denna länk du använder när du vill ångra dig. Hittar du inte kvittot kan du även gå direkt till adressen reportaproblem.apple.com. När du loggat in väljer du ”Jag vill ångra köpet” och klickar sedan på knappen ”Ångra köp”. Du kan göra detta antingen på en iPhone, iPad eller en dator med en webbläsare.

Ångra köp

Detta är allt du behöver göra. Du får därefter en bekräftelse på att du ångrat köpet till din e-postadress och pengarna återbetalas till dig automatiskt inom några dagar. När du ångrat ett köp tas appen bort från listan över dina inköp så att du inte kan ladda ner den på nytt.

Ångra köp

En vanlig fråga är huruvida man får använda appen innan man ångrar sig. Ja, man får använda appen och sedan ångra sig. Men det har visat sig att folk som missbrukat möjligheten att ångra sig förlorar funktionen att testa först. Det kan alltså vara värt att ha i åtanke att man inte kan köpa och testa obegränsat med appar för att sedan ångra sig. Använd ditt sunda förnuft!

Ångra dig – Google Play

Även Google erbjuder ångerrätt på appar. Enligt Google går man med på att avstå från den lagstadgade ångerrätten när appen laddas ner direkt till enheten. Ångerrätten finns dock där ändå, men är förhållandevis kort, två timmar. Men det är ändå tillräckligt lång tid för att du skall hinna ångra dig utan att känna någon stress (tidigare var det endast 15 minuters ångertid som gällde).

Du kan ångra direkt i Google Play-appen genom att gå till ”Mitt konto” i menyn. Om ångertiden inte gått ut finns det bredvid appens namn en knapp som heter ”Återbetalning”. Tryck på den så återbetalas köpet och appen avinstalleras. Du får även en bekräftelse till din e-postadress.

Ångra köp - Google Play

Det går även att ångra ett köp i Google Play via webbläsaren. Men då måste man ange en motivering och återbetalningen sker inte automatiskt. Med andra ord är detta sätt mer komplicerat och inte någonting jag rekommenderar.

Precis som i App Store får man i Google Play använda appen innan man ångrar sig. Google Play verkar dock ha byggt denna funktion med tanke på att man skall kunna testa en app innan man bestämmer sig och av den anledningen finns det inte (vad jag vet) någon begränsning i hur många appar man får köpa för att sedan ångra. Google betonar dock att man inte kan ångra ett köp på en viss app mer än en gång.

Hoppas att du har nytta av dessa instruktioner. Skriv gärna en kommentar nedan och berätta vad du tycker om möjligheten att kunna testa innan köp. Har du använt dig av funktionen och har du stött på några problem?

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

15 kommentarer

 1. Margot Andersson skriver:

  Undrar om det går att ångra en köpt app om jag har ett ITuneskort och inte ett kreditkort för att köpa appar
  Mvh
  Margot

 2. Pappa Daniel skriver:

  Margot: Har du löst in ett iTunes-presentkort på ditt konto kan du ångra köpet enligt vår beskrivning. Har du fått en app i present verkar det endast gå att ångra köpet genom att kontakta Apples kundtjänst. Vi har inte testat det ännu utan det är det vi har läst oss till. Har du testat?

 3. Gunilla Leander Persson skriver:

  Jag har för första gången testat att ångra ett köp i iOS. Det gick alldeles utmärkt. Då jag fått kvittot på mailen så ångrade jag. Jag valde bara alternativet att jag laddat ner appen av misstag. Sedan tog det några dagar och då var pengarna tillbaka. Jag använder iTunes-kort

 4. Johanna skriver:

  Jag ångrade ETT köp igår och har nu förlorat rätten att testa appen först. Skulle inte kalla det för att missbruka funktionen. 🙁 Fult av Apple.

 5. Pappa Daniel skriver:

  Johanna: Ångrade du köp inuti app? Jag har testat det och får då upp att ett sådant köp inte går att ångra. Annars kan jag inte komma på varför du förlorat rätten. Jag vet att man förlorar rätten om man ångrar sig många gånger (vet inte exakt hur många gånger som gäller) men att man får tillbaka rätten efter en viss period igen (vet inte heller här hår lång perioden är).

 6. Jannice skriver:

  Jag ångrade också ett köp av ett paket med 2 appar och kan nu inte heller testa några appar innan köp.

 7. Katarina skriver:

  Hej,

  Vår nio-åriga son har haft sin samsung mobil i ett år.
  Jag har gjort ett google konto med inställningar så att han inte kan köpa, men plötsligt får jag ett kontoutdrag och ser att han nu har lyckats köpa för 21.000 i gratis appar.

  Han har inte sagt något men märkte helt plötsligt att det plötsligt gick att ladda ner gems. Han har nog förstått att något har ändrats, men inte att det de facto är mitt kreditkort som belastas.

  Ser i mobilen att inställningarna är förändrade och kan inte förklara hur detta har gått till, men min fråga är nu kan vi göra något? Har annullerat samtliga köp, men inte fått svar ännu.

  Det här var vår semesterkassa så är lite desperat nu.
  /MVH Katarina

 8. Stefan Lind skriver:

  Jag ångrade köp av en app som kostade 20 kronor och det fungerade som förväntat. Men… nu får jag vare gång jag ska köpa något information om att jag förlorat möjligheten att ångra och att så fort appen hämtats hem är köpet ej möjligt att ångra.

 9. Tess skriver:

  Tack världens bästa sajt. Min son handlade appar för 5000:- idag,helt hysteriskt googlade runt och fann er sida – Ni är hjältar.
  Tack

 10. Jennie W skriver:

  Är det en engångskostnad för Comics Head appen (50kr)?

 11. Magnus skriver:

  Laddade ned ett gratis spel till sonen. Två dagar senare hade jag en massa fakturor på samanlagt knappt 5000 kr. Har ångrat köpen. Hoppas få tillbaka efter fem-sju dagar. En räkning var på 684kr!!! Vad får man för 684kr i Dragon city??? Helt sinnessjukt. Nu är man livrädd för Ipaden. Vågar knappt använda den.

 12. Joanna Liljegren skriver:

  hej det står att jag inte är berättigad till en återbetalning. Vet du varför jag inte är berättigad och hur jag gör så att jag blir det. Uppskatta svar snart för det handlar om 949 kr

 13. EIJA Tyni skriver:

  Det finns personer som har funktionsnedsättning tex adhd och hjärnskada.som inte kan kontrollera vad de gör eller vilka är konsekvenser.de kan inte ens läsa men min son kunde på något sett bara trycka på,ladda ner 21 appar,utan att tänka att 13 utav de kostade 1200 kr.han har laddat ner samma app konstigt nog många gånger?och samma summa, hur kan det vara möjligt? pengarna dras från tele2 Comviq app i slutet av mpnaden.går detta att stoppas? jag har försökt via gmail,de bet bara 1 app tillb. alltså TID 48 Tim har inte gått ut än.snart 1 dygn.

 14. Maria Wiezell skriver:

  I ”Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokal” finns det undantag för den lagstadgade ångerrätten på 14 dagar, om det gäller ”digitalt innehåll som levereras på något annat sätt än på ett fysiskt medium, om konsumenten uttryckligen har samtyckt till leverans på detta sätt och gått med på att det inte finns någon ångerrätt.” Har företaget informerat på ett korrekt sätt och man har gjort detta så är det företagens egna villkor för ångerrätt som gäller. I annat fall har man kvar sin lagstadgade ångerrätt.

 15. Gunilla K skriver:

  Detta är lite off topic, för min kommentar handlar inte om att ångra köp – utan om att reklamera felaktig debitering. Det är genom samma sida (reportaproblem.apple.com) så det känns ändå som att det hör hemma här.
  Vid några tillfällen har jag via Apple Store laddat ner appar som vi redan köpt men som min fyraåring raderat från sin iPad, eller laddat ner till hans lillasysters iPad. Via mitt Apple-ID kan jag ju ladda ner en köpt app till alla i familjen.
  MEN vid ett par tillfällen har jag blivit debiterat på nytt för nedladdningen. Detta har ALLTID gällt köp inuti Bamse-appen (som snarare borde heta Krösus Sork-appen).
  Första gången det hände, för tre appar, reklamerade jag debiteringen hos Apples sajt, och fick omedelbart besked om att reklamationen godkänts. Pengarna betalades också omgående tillbaka.
  Men när det nu hände igen fick jag istället omedelbart beskedet ”Vi har fastställt att ditt köp inte uppfyller kraven för en återbetalning.” Hur ”vi” nu kan ha kommit fram till det, det är knappast någon människa som granskat köpen … Det gäller en film för 25:-, och det kan jag ju bjuda Krösu … förlåt, Bamse och familjen Andreasson på, men det är ändå väldigt irriterande att ha blivit dubbeldebiterad.
  Men, kanske ska jag testa att ”ångra” köpet enligt informationen i detta inlägg. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *