Nu går det att låna och lyssna på strömmande ljudböcker direkt från biblioteket

Information från bibliotek, Elib m.fl. gör gällande att det inte går att låna och lyssna på strömmande ljudböcker på iPhone och iPad. Men faktum är att det går.

ANNONS:

När man lånar en strömmande ljudbok på nätet så gör man det via företaget Elib. En sökning på barn- och ungdomsböcker hos Elib berättar att det just nu finns 201 böcker tillgängliga för utlån. Det går även att leta via tjänsten Hitta Ljudboken. Elib använder en mediaspelare som är byggd med Flash och den tekniken stödjs som bekant inte av iPhone eller iPad eftersom Apple har valt att inte bygga in stöd för det.

Det som Kent Hansson har upptäckt är att det finns en väg runt detta. Ett företag som heter Skyfire har nämligen utvecklat en webläsare med stöd för Flash-baserad video. Det fungerar så att du får Flash-video strömmad genom Skyfires servrar och samtidigt konverteras den till ett format som kan spelas av iPhone eller iPad. Denna tjänst fungerar även för bibliotekets mediaspelare, spelarens gränssnitt konverteras helt enkelt till en film.

Så här ser det ut:

Så här gör du för att komma igång:

 • Installera Skyfire Web Browser för iPhone (22 kr) eller iPad (38 kr)
 • Öppna Skyfire och surfa till http://www.elib.se/bibliotek/ och välj ditt bibliotek (detta krävs för att ditt lånekortsnummer skall fungera).
 • Tryck sedan på länken ”Startsida ljudböcker”
 • Tryck på kugghjulet inuti Skyfire och välj ”Desktop”. Detta gör att Elib tror att Skyfire klarar av Flash. Så här ser det ut.
 • Passa på att bokmärka sidan du är på nu så att du snabbt kan komma tillbaka till den i framtiden
 • Välj nu den ljudbok du vill lyssna på. Tryck på knappen ”Lyssna på boken” som är längst ner på bokens sida.
 • Fyll i ditt lånekortsnummer och din PIN-kod, klicka sedan ”Lyssna på boken”. Så här ser det ut.
 • Tryck på ”Klicka här för att öppna boken i Elibs ljudboksspelare”. Så här ser det ut.
 • Då visas en sida som säger ”Video from this page”. Där finns en play-knapp. Tryck på den och spela upp videon. Så här ser det ut.
 • Skyfire konverterar nu Elibs ljudboksspelare till en video vilket gör att du kan lyssna på boken! Så här ser det ut.

Att lyssna på e-ljudböcker på detta sätt fungerar bra men har en begränsning. Om/när man återtar en uppspelning efter en längre paus (tex om man låser sin iPhone/iPad) så hoppar ljuduppspelningen cirka 30 sekunder framåt när man vill lyssna vidare. Den vanliga paus-knappen fungerar dock utan problem. Enligt uppgift (har ej fått detta att fungera själv) skall detta fungera bättre om man använder webbläsaren Puffin (7 kr).

När man lyssnar på en strömmande bok på det här sättet så går det inte att lyssna i bakgrunden. Försöker man byta till en annan app eller låser skärmen så pausas uppspelningen.

E-ljudböcker är strömmande. Dvs de spelas upp på via Elibs server i realtid. Du måste därför vara ansluten till Internet när du lyssnar på boken. Du har tillgång till lånade ljudböcker i 28 dagar.

Uppdaterat den 2 november 2011
Jag glömde att nämna att det även går att låna ljudböcker via Mediejukeboxen. Utbudet där är dock väldigt skralt. Det finns exempelvis just nu endast 14 ljudböcker för barn. Dessutom är inte alla bibliotek anslutna till denna tjänst.

Uppdaterat den 2 november 2011 (igen)
Jag har blivit kontaktad av Björn Waller på Elib. Han låter meddela att Elib ser detta som ett säkehetshål som de kommer att försöka täppa till. Att de strömmande böckerna inte går att låna är nämligen inte bara en teknisk fråga. Elibs avtal med förlagen täcker enbart utlåning till persondatorer. Enligt den definition som finns i avtalet räknas inte iPhone och iPad som persondatorer. Läs gärna Wikipedias definition av persondator.

Jag frågade Björn om det finns någon risk för låntagare att följa instruktionerna på den här sidan. Han svarade: ”det finns vad jag kan se (jag är dock ingen jurist) ingen risk att man som låntagare blir skadeståndsskyldig. Den största risken låntagarna löper är att tjänsten på sikt försvinner om alltför många börjar kringgå de villkor förlagen ställer på oss, vilket då tyvärr är vårt ansvar att hindra genom att ta bort de möjligheterna.”

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

24 kommentarer

 1. Linda skriver:

  Tack för tipset! Har längtat efter att kunna låna strömmande e-böcker via E-lib. Konstigt att de inte vet om denna genväg…..

 2. Johan Nordberg skriver:

  Behöver skärmen vara igång för att fortsätta spela, eller kan man stänga av skärmen så långe SkyFire är den aktiva appen?

 3. Annelie skriver:

  Helt suveränt!
  Jag måste också säga att inlägget är jättebra skrivet, lätt att följa instruktionerna.
  Såg också att det finns en insomningsknapp i appen så att man kan ställa in hur länge man vill lyssna.
  Hur många böcker kan man låna? En åt gången? Kan man byta bok innan 28 dagar? När man lånar e-böcker så finns det vissa sådana här begränsningar.

 4. Pappa Daniel skriver:

  Linda: Nu vet Elib. Min förhoppning är att de gör processen lite smidigare för de som vill prova. De skulle lätt kunna känna av om webbläsaren är ”Skyfire” eller ”Puffin”. Det bästa hade iofs varit om de istället kände av om det var en iPhone/iPad och skickade det strömmande ljudet i ett annat format än Flash 🙂

  Johan: Tyvärr är det samma begränsningar som med övrig video. Stänger du av skärmen så pausas uppspelningen.

  Annelie: Jag tror att begränsningen ”max 5 e-böcker under 7 dagar” gäller även för ljudböcker. Men jag skall dubbelkolla detta.

 5. Pappa Daniel skriver:

  Elib ser det här som ett säkerhetshål. Jag har uppdaterat inlägget med ytterligare information.

 6. Johan Nordberg skriver:

  Låter som att man ur flera anledningar fortsätter använda Storytel istället då. Det kostar visserligen varje månad, men de har stort utbud, kan både streama och spela offline och fungerar fint på både telefon, ipad och dator. Dessutom kommer Storytel ihåg var du var sist, så om du börjar lyssna på telefonen och sedan fortsätter lyssna på datorn så börjar boken på rätt ställe direkt.

 7. Pappa Daniel skriver:

  Har Storytel ett bra utbud av ljudböcker för barn och ungdom?

 8. Johan Nordberg skriver:

  Ja det är helt ok! Har mest lyssnat för egen del, men har kompisar som lyssnat på mycket barnböcker via Storytel. Hennes barn är 4 och 7.

 9. Annelie skriver:

  Jag lyckades låna en ljudbok och när jag skulle låna nästa stod det att jag redan lånat 2 vilket är gränsen för denna 7-dagarsperiod???

 10. Pappa Daniel skriver:

  Annelie: Jag skrev och frågade Elib hur gränserna fungerar och vad som gäller. Men jag fick tyvärr inte något svar. Jag tror inte att de vill hjälpa mig ytterligare eftersom de anser att det är ett säkerhetshål i Elib-systemet att man kan göra på det här sättet.

 11. Ann-Mari Ståhl skriver:

  Jag brukar lyssna på strömmande bok i paddan men har varit blickerad från detta under de senaste dagarna.

 12. Anette Nilsson skriver:

  Har aldrig lyssnat på någon ljudbok förut. Hemma och sjuk och kände att det skulle vara perfekt att prova när man inte orkar så mycket mera.
  Måste tacka! Din beskrivning med skärmdumpar och hur man gör var perfekt.
  Första boken nedladdad. Fungerar utan problem.
  Så, Tack!

 13. Jenny skriver:

  Fungerar detta fortfarande? Jag har Puffin och där verkar det inte funka.. Har inte lust att köpa Skyfire om det är så att det inte funkar längre.

 14. Jenny skriver:

  Hittade just info på en annan webbplats att det inte funkar längre. E-lib verkar ha stängt ”kryphålet”. Synd..

 15. Pappa Daniel skriver:

  Jag provade precis i Skyfire och det fungerade utan problem. Följ bara instruktionerna i inlägget.

 16. Mats skriver:

  Tack för hjälpen, funkar kanon med Skyfire. Provade Puffin först men fick inte det att fungera.

 17. ragsan skriver:

  Kan man backa när man lyssna på Elib med Skyfire ??

 18. Conny skriver:

  Har funkat kanon, men efter senaste uppdateringen av Skyfire så får jag inte det att rulla. Är något förändrat? Eller är det jag som gör något fel!?

 19. Lars skriver:

  Hej
  Har provat Skyfire!
  Det går inte att backa om man vill lyssna en gång till…..

 20. Anneli skriver:

  Tusen tack för instruktionerna! Jag följde anvisningarna gällande I-phone och Skyfire idag och det fungerar utmärkt! 🙂

 21. Mia skriver:

  Tusen tack! Jag har precis laddat ner Skyfire och lyssnar nu på en lånebok från Stockholm stadsbibliotek i telefonen. Jag bor utomlands och lyssnar på svenska böcker hela tiden. Nu kan jag ta med mig (låne-)böcker och slipper sitta vid datorn.
  Ljudet är sådär, men det funkar, jag är inte så knusslig 🙂

 22. Karoline skriver:

  Hej! Hittar inte skyfire i AppStore, finns den inte kvar?

 23. Erik skriver:

  Hej.
  Skyfire är nedlagd, men Puffin Browser fungerar likadant.

 24. Andreas skriver:

  Elib ska ha åtgärdat problemet men i skrivande stund verkar inte alla bibliotek använda de nya ljudboksspelarna som är anpassade för ”alla” plattformar. http://www2.elib.se/elibs-blogg/arkiv/2752

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *