Jag fick en förfrågan om jag ville låna Kurio, en ny surfplatta specialdesignad för att användas av barnfamiljer. Eftersom jag aldrig tidigare använt en surfplatta med Android så nappade jag givetvis på erbjudandet.

Kurio, vars riktiga namn är ”Kurio Tablet 7”, har inbyggd föräldrakontroll och det följer även med förinstallerade appar och ett barnvänligt fodral som skyddar mot tapp i golvet.

ANNONS:

Jag upplevde det som väldigt lätt att komma igång. Gränssnittet har svensk och tydlig text som guidar genom första konfigurationen. I princip skapar man en vuxenprofil och en profil per barn. Utöver vuxenprofilen kan man ha åtta profiler totalt. För varje profil kan man specificera om den skall ha tillgång till Internet eller ej samt vilka appar som skall vara tillgängliga. Det går också att begränsa tid på dygnet som surfplattan får användas, alternativt hur lång tid i sträck man får använda den. Dessa begränsningar är helt valfria.

För att starta Kurio måste man hålla in på-knappen några sekunder och sedan placera två fingrar på markerade platser på skärmen. Detta är ett bra sätt att hindra de yngsta från att starta Kurio helt själva. Samtidigt är det lätt att komma igång om man är 2 – 3 år eller äldre. När Kurio väl är startad kommer huvudmenyn upp och man kan välja profil. Här kan man med fördel lägga in fotografier på sina barn så att det blir lätt att välja rätt.

Har man ställt in så att profilen har rättigheter att surfa får man tillgång till webbläsaren. Här kan man nå YouTube, SVT Play och andra hemsidor. Som vuxen kan man ställa in automatisk innehållsfiltrering så att barn inte når vissa sidor av misstag. Filtreringen kan man dessutom justera själv om man vill det. Ett stort plus med Kurio är att den klarar av Flash. Det innebär att man exempelvis kan använda sig av de olika pedagogiska spel som finns på Sveriges Radio och SVT. På det här fotografiet ser man Radioapans alfabet.

Kurios skärm är 7 tum stor. Den är hyfsat lätt att hålla i och att bära på. Dock upplever jag skärmen som lite väl smal. Spelen känns nämligen lite ihoptryckta. Upplösning och ljusstyrka är långt ifrån lika bra som på iPhone/iPad. Detta var dock inte någonting som mina barn reagerade på. Jag upplever också att Kurio laggar lite. Dvs det dröjer lite innan den uppfattar var man trycker. När barnen testade blev konsekvensen att de ofta tryckte många gånger på skärmen eftersom den inte reagerade tillräckligt snabbt.

På det här fotografiet ser man hur stor Kurio är i förhållande till iPhone och iPad:

När man köper Kurio får man en massa appar förinstallerade. Exempelvis Angry birds, World of Goo, Doodle Jump, Where’s my Water, Cut the Rope och Fruit Ninja. Det är lite blandat mellan rena spel och pedagogiska appar. Av de appar som är förinstallerade är Where’s my Water och Cut the rope mina favoriter. Jag hittade inte någon app med svensk text eller tal. Överlag upplever jag att Kurio och dess appar har alldeles för komplicerade gränssnitt med mycket skriven text och dialogrutor som saknar symboler. En del knappar är små och det är inte lätt att träffa rätt.

Enligt tillverkaren skall det finnas tusentals appar att köpa i Kurio Store. Jag har provat att söka efter några av mina favoritappar som jag vet finns för Android. Tyvärr hittade jag inte en enda. Jag testade att manuellt installera Amazon AppStore. Det gick lättare än vad jag hade trott men Amazon vägrade att sälja några appar till mig. Tydligen (vilket många som läser detta kanske redan visste) går det inte att köpa appar från Amazon om man befinner sig i Sverige. Google Play kan man inte installera manuellt så den vägen kunde jag inte heller gå. Till slut lyckades jag installera Appland och via den butiken köpa bland annat Sifferspelet. Som jag förstår det är det dock Google Play som behövs för att man skall kunna nå det största utbudet av appar så det är väldigt synd att detta inte fungerar. Uppdaterat: se instruktioner längst ner i detta inlägg för hur man installerar Google Play på Kurio!

Till skillnad från iPhone och iPad som endast har en hem-knapp så har Kurio tre knappar; Tillbaka, Start och Alternativ. Dessa knappar är ganska lätta att komma åt även om fodralet gör att man inte trycker på dem av misstag. Tre knappar är tyvärr alldeles för många alternativ för mina barn. Det är inte heller solklart vilken knapp man skall använda vid olika tillfällen.

Förutom det jag beskrivit ovan så har Kurio flera andra finesser. Man kan koppla in USB-sticka och micro SD-kort. Det finns kamera både fram och baktill. Kurio har inbyggd mikrofon. Den klarar av att spela upp HD-video och e-böcker (Adobe DRM-kompatibel). Det finns en HDMI-utgång så att man kan koppla den till TV:n. Jag upplever även batteritiden som väldigt bra.

Kurios stora fördel jämfört med iPhone/iPad är användarprofilerna. Jag hoppas verkligen att detta kommer till iOS i framtiden. Kurio har dessutom USB-port, HDMI-utgång och andra finesser som saknas i iPhone/iPad. Dock har dessa finesser inte så stor betydelse för barn så det är svårt att ge pluspoäng för just detta. Den största nackdelen med Kurio är det dåliga utbudet av barnvänliga appar. Särskilt för svenska barn.

Sammanfattningsvis är det här en bra surfplatta och jag blev faktiskt imponerad av hur lätt det var att komma igång. Det går att nå den svenska Andoird-butiken Appland men jag tror att de flesta föräldrar inte nöjer sig med detta. Om man bara hade kunnat nå Google Play hade jag kunna ge Kurio ett bättre betyg. Nu blir mitt betyg 3 av 5, dvs godkänt men inte mer.

Se även recension av Samsung Galaxy Tab 3 Kids!

Uppdaterat den 29 december 2012
Nu är det möjligt att installera Google Play på Kurio! Jag har inte testat det själv, men har hört att många lyckats. Via supporten på Kurio har jag kommit över den fil som behövs. Den går att ladda ner här. För att använda den måste du packa upp filerna och följa instruktionerna som följer med. För att lyckas med detta bör du använda en dator med Windows samt känna till vad ”.rar”, ”driver” och ”.bat” är för något. Skriv gärna en kommentar och berätta hur det går!

Här är en reklamfilm för Kurio:

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

47 kommentarer

 1. Julia skriver:

  Kan man ladda ner Kalle kunskap?

 2. Pappa Daniel skriver:

  Vad jag vet finns inte Kalle Kunskap för Android tyvärr.

 3. Julia skriver:

  Tack då får sonen fortsätta använda min Ipad 🙂

 4. Mauricio skriver:

  Hur gjorde du för att installera Appland? Jag laddar hem den, men vet inte var jag ska hitta den på Kurio för att kunna installera den.

 5. Daniel skriver:

  Kurio Tablet 7 är en en skam för alla surfplattor, Hårdvaran är ett skämt med en gammal Cortex A8 SoC och 800×480 skärm. Att ta 1790 kr för den är kriminellt! (När tillgången till Google Play saknas brukar det ligga licenskrav bakom, om jag inte minns fel.) Köp hellre en Nexus 7 för ett par hundralappar till, då får man hårdvara som ligger ljusår före och med en bra skärm!

  Sedan att den har tre knappar är en vanesak. Min fyraåring klarar av våra surfplattor och mobiler utan problem, det är snarare Ipads hemknapp som ställer till det för många. Det är inte alltid logiskt på en Iphone/Ipad hur man backar och då väljer många den enda fysiska knappen där finns, hemknappen. Då slängs man ut till hemskärmen obönhörligen! På en Android har man en knapp att backa med, alltid.

 6. Daniel skriver:

  PS: Galaxy Tab 2 7.0 kostar lika mycket och är en bättre platta även den, fastän den inte hänger med Nexus 7 eller Ipad.

  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1216274

 7. Ida skriver:

  Hej! Har funderat lite på en Kurio till vår fyraåring, nu såg jag att det finns en platta som heter Archos ChildPad. Vad är skillnaden egentligen?

 8. liljorLinda Kong skriver:

  Hej.
  Tack för jätte fin blogg.

  Jag letar nu i surfplattedjungeln. Vill ha en platta som jag kan använda till vardagssaker och mina barn kan spela på etc. HDMI är ett plus men nåt som verkligen vore bra är en med usb-port så att jag kan ha massa filmer på för kommande långresan och köra direkt i plattan.

  Snälla Pappa Daniel, hjälp!!!

 9. Anna skriver:

  Har du tittat på Samsungs Galaxy Pad? Det är den Android-platta som brukar komma högst i alla test. Den har visserligen inte USB-port men det går att köpa som tillbehör!

 10. Erik skriver:

  Det finns en fil man kan få tag på som installerar Google Play (appstore) på Kurion , som någon tydligen fått tag på via supporten vad jag har hört , själv fick jag den av en hjälpsam herre på självaste internet .
  Så nu fungerar sonens kurio finfint och han har fått tag på sina favoritappar

 11. Pappa Daniel skriver:

  Tack för tipset @Erik. Jag har uppdaterat inlägget med direktlänk till filen samt lite korta instruktioner.

 12. Ulrika skriver:

  Hej . Vill veta hur man gör för att få Google play. Hittade inte det någonstans . Hjälp. Tack på förhand. / Ulrika

 13. mathias skriver:

  Köpte denna till min 5åriga dotter. Upplever inget av de negativa du skrivit antar den här blivit förbättrad en hel del. Kommer åt alla appar via Google play och man ska inte glömt Kurio store som också har bra utbud. Generellt skulle jag aldrig tillåta mitt barn att sitta på iPad när vi nu skaffat denna kurio helt klockren!

 14. Sofia skriver:

  Vill också gärna få tag på Google play till kurio, om nån vänlig själ skulle vilja hjälpa mig med det?:)

 15. Pappa Daniel skriver:

  Sofia och Ulrika. Instruktioner finns i inlägget som ni skrivit kommentar till.

 16. Sofia skriver:

  Gjorde som instruktionerna visade och fick hem Google play appen, men den funkar inte.. Så fort man försöker öppna den så slocknar den..:( Ingen som vet vad som är fel?

 17. Lena skriver:

  Vi har kurio till våra barn och lyckats få hem Google pley är riktigt nöjd med den så men nackdelen jag har med den är att jag vill ha youtube som app och det går inte att få den att funka. Man kan ta hem den men inte gå in på den, inte ens om man väljer vanligt android läge på plattan. Har ett barn som gillar att se traktorer och andra maskiner på youtube och fördelen med app var att man kunde göra en favoritlista och ha klipp de fick se i den men nu måste jag ge tillåtelse till internet för att de ska se youtube och det tycker jag inte riktigt om.

 18. Per skriver:

  Någon som fått Youtube-appen att funka på Kurio? Precis som föregående skribent får jag ner appen men den funkar inte. Får felmeddelandet ”tyvärr, Youtube har stoppats”.

 19. Per skriver:

  Lyckades till slut ladda upp Google Play. Mitt problem var att jag gått över till Mac / iPad / iPhone genomgående i huset (denna Kurio undantagen) så jag fick gå ut i förrådet och släpa fram min gamla stationära dator med Windows på. Då funkade installationsskriptet bra. Försökte dessförinnan med min jobb-laptop men där saknar jag adminbehörighet så jag tilläts inte installerade drivrutinerna. Har varit en krokig väg men nu är jag framme.

  Youtube-appendix funkar fortfarande inte (efter reboot och full återställning). Någon som fått den att lira?

 20. Liselotte skriver:

  Jag blir galen!!
  Gjort allt enligt instruktionerna för att få i gång google play på kurio! Men icke!
  Drivrutinerna är installerade på datorn och allthar funkat bra tills jag klickar på Install google play och trycker enter då blinkar det bara till sen händer inget???
  Hjälp NU tas emot tacksamt!
  Jag har en helt ny windows dator med windows 7.

  Snälla hjälp mig!

 21. Per skriver:

  Man ska skriva in 1 och sedan enter för att dra igång skriptet. Du har inte missat 1:an?

 22. Per skriver:

  Instruktioner från Kurios support för att få Youtube-appen att lira. Man ska göra en ”hard reset” och tömma cachen. Har inte testat om det funkar än.

  Instruktioner för ”hard reset” (OBS alla data raiders):

  Se till att enheten är avstängd
  – Koppla in adaptern så det finns ström
  – Tryck in + knappen och håll den inne
  – Tryck in POWERknappen, och håll båda knapparna inne tills Kurio Splash Screen kommer upp
  – Efter några sekunder kommer det en liten grön figur upp på skärmen. Använd +/- knappen för att komma till en meny
  – Scrolla ner på menyn och välg: ”wipe date/factory reset”
  – Bekräfta valet genom att trycka snabbt på POWERknappen
  – Vid nästa skärm välg:”Yes-delete all user data”
  – Bekräfta igen med POWERknappen
  – Vid nästa skärm, välg: ”Reboot Now”
  – Efter reboot måste kunden reaktivera sitt konto
  – Vänligen notera att efter reboot är enheten lite seg, detta är normalt eftersom alla apps ska laddas. Detta tar ungefär 2 minuter.

 23. Liselotte skriver:

  Per tusen tack!
  Missade 1an
  Hoppas det funkar nu..

 24. Marko skriver:

  Hej.
  Testade precis att göra en ”hard reset” enligt ovan. Men för mig funkar youtube appen fortfarande inte.

 25. conny skriver:

  Hej

  Undrar det här med google play. har laddat ner packat upp rar filerna. har sedan installerat drivrutiner. Sedan körde jag programmet den installerade och startarde om min kurio till sonen. Men hittar ändå inte google play någon stanns i kurion. någon som kan berätta vad som är fel

 26. Per skriver:

  Kolla under ”Butik” och ”Alternativ butik” i föräldraområder.

 27. S.. skriver:

  Bra artikel om Kurio.

  Har skaffat en sådan åt grabben, lite bökig som den hänger inte helt med när jag pekar i föräldrarområdet, men gillar att man begräna mm för barnen.
  Installera Google Play och Youtube hade jag inga problem funkar utmärkt, youtube funkar på grabbens konto som har ingen internet tillgång.

  Riktigt nice

 28. alexandra skriver:

  Hej!
  Var någonstans ser jag instruktionerna för att installera Google Play?
  Med vänlig hälsning Alex

 29. Katja Holmqvist skriver:

  Hej! Funderar på att köpa detta till mina två knattar. Undrar om du vet om det går att installera minecraft på den? Tacksam för svar!

 30. Madeleine skriver:

  Hej!
  Är det lätt att installera google play på kurion? Har inte fullt koll på ”.rar”, ”driver” och ”.bat” vad det är för något.

 31. chrille skriver:

  Kan någon hjälpa mig för jag måste vara totalt utvecklings störd har hållit på i 2 dagar nu med att försöka få in google play på en kurio och jag fixar inte det!
  har laddat hem filen och kört den i kurion kollat alternativ butik men vet ej vad jag ska göra nu, HJÄLP!!!

 32. Henrik skriver:

  Problem med att få in Google Play
  Jag har fixat winrar och laddat ner filen. När jag kör programmet kommer den inte över. ”kan inte hitta sökvägen”. Datorn har kontakt med Kurion så det borde funka. Någon som haft samma problem?

 33. teres skriver:

  När jag ska installera blir det ”system cannot find the path specified”
  Har då prövar att skicka över filerna till kuriosa och sedan startat google install, då fungerar det tills kurion startar om, för då avbryts ons yttre installationen 🙁 vad gör jag för fel. Snälla nån kunnig, HJÄLP!

 34. magnus skriver:

  hej
  har köpt en kurio 10s som jag försöker installera google play store på men det går banne me inte ,någon som lyckats eller vet hur man gör?mvh magnus

 35. Lars skriver:

  Hej! Jag försöker fixa Google play till våran kurio men jag kommer inte in i menyn så jag kan starta USB Debugging!
  Någon som vet varför??

 36. Ola He skriver:

  Fler än jag som köpt den som julklapp? 🙂
  Själv verkar jag kunna få in drivrutinerna. När jag dubbelklickar på ”Install Google Play” så kör den först igång, men fastnar sedan på ”daemon started successfully”. Vet någon varför?

 37. Jessica skriver:

  Hej!

  När jag ska hämta youtube appen står det att det uppstod ett fel när paketet analyserades. någon som vet vad det betyder? Och kan hjälpa mig att få youtube appen?
  Med vänlig hälsning jessica

 38. Emma skriver:

  ÅHH jag är så fruktansvärt oteknisk, vad google play? är de en app som man ska ta ner på kurion lr en fil till datorn? heter den bara google play lr något mer? och vad är ”.rar”, ”driver” och ”.bat” för något? fattar inte nått de e ju pinsamt :/

 39. Marcus skriver:

  Tusen tack för installationsfilerna och instruktionen.
  Fungerar perfekt och har testat detta på två stycken Kurio 7.

 40. Tomas Forsman skriver:

  För de som försöker få google play att fungera på kurio nu så kan jag ge följande tips:

  Om du fastnar på daemon started successfully så kör programmet igen, likadant om den säger att den kör normal mode.

  Efter att ha fått installationen att starta om din Kurio så gå in i inställningar för profilen och tillåt SU Superuser att användas på plattan. Gå sedan in i Google Play och uppdatera SU. Nu bör apparna fungera som annars stoppas hela tiden.

 41. ia skriver:

  Hej. Jag önskar också få tillgång till google play, hur gör jag? Tacksam för svar.

 42. ia skriver:

  Någon som kan förklara lite för mig hur jag gör för att få google play till sonens Kurio…

 43. jasmine skriver:

  låter det om era kurion när wi-fin är på? Det kommer ett irriterande gnastrande ljud från vänster högtalare….arg………

 44. Anna skriver:

  Hej!
  Är det någon som testat senare varianten, TAB?
  Funderar om den fungerar med dockan Cayla?
  (Eller någon av de andra plattorna?

 45. linda skriver:

  Hej hittar inte instruktioner för att få play butik till kurio

 46. Rumpkullan skriver:

  Vet att det är ett gammalt blogginlägg, men eftersom det här är det första som dyker upp när man googlar Kurio tänkte jag ta tillfället i akt och varna för att köpa Kurio 10S.
  Kurio har lyckats få in ett programfel som gör att hela systemet förstörs när man försöker uppdatera plattan och därmed kan man inte få allt det som de lovar på hemsidan. Man kan inte få in Google Play och kan därmed inte installera några roliga appar. KurioStore är ett skämt, bara massa dåliga kopior på riktiga spel.
  (Det finns förinstallerade riktiga spel när man köper den, som Angry Birds, men de försvinner när man måste fabriksåterställa plattan efter att ha försökt installera uppdateringen.)
  Vi ägde en i 2 månader och blev lovade gång på gång att lösningen var på väg, men nu har vi gett upp och reklamerar den.

 47. christoffer lindqvist skriver:

  Och för att fortsätta tråden. Vi har två kurio 7S. Sådär nöda, de har funkat till det vi skulle ha dem, en lång flygresa och lite till. Men överlag seg, krångligt med barn resp föräldraområdet och relativt dyr…vi hade tur och köpte våra på black friday kampanj.
  Nu efter ett år har vi problem med den ena kurion. Efter några veckor hänger den sig och vägrar starta. återställer plattan, och efter några veckor hänger den sig igen.

  Jag kommer under våren byta upp plattorna till riktiga surfplattor, även om det blir i det billiga segmentet.

  Barnen älskar sina plattor, men när de inte funkar blir det katastrof.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *